Στο σφυρί φωτογραφίες από τη «χρυσή εποχή» του διαστήματος


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020, 01:08

Μια σπάνια φωτογραφία του Αμερικανού αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης συγκαταλέγεται στις χιλιάδες φωτογραφίες από το Διάστημα που ανήκουν σε μια συλλογή η οποία θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασίας, οι περισσότερες από 2.400 φωτογραφίες καταγράφουν τη “χρυσή εποχή της εξερεύνησης του διαστήματος” και είναι η πλουσιότερη συλλογή του είδους που βγαίνει στο σφυρί.

“Αυτό είναι πιθανόν το σπουδαιότερο δημιουργικό και μεγαλοφυές επίτευγμα, το να προσεδαφιστεί ένας άνθρωπος με ασφάλεια στην επιφάνεια της Σελήνης και να επιστρέψει πίσω στη Γη”, δήλωσε στο Reuters ο Τζέιμς Χίσλοπ, ο επικεφαλής Επιστήμης και Φυσικής Ιστορίας στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο.

“Κοιτάζοντας κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες, μπορείς στ΄αλήθεια να μεταφερθείς στην επιφάνεια της Σελήνης”.

Η συλλογή “Ταξίδι σε Έναν Άλλο Κόσμο”, την επιμέλεια της οποίας επί δεκαετίες είχε ο ιδιώτης συλλέκτης Βίκτορ Μάρτιν Μαλμπάρετ, είναι ένας συνδυασμός εμβληματικών φωτογραφιών και άλλων, τις οποίες την εποχή εκείνη δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα η NASA.

Η φωτογραφία της συλλογής που ξεχωρίζει είναι μια ακυκλοφόρητη του Νιλ Άρμστρονγκ, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια της αποστολής του Apollo 11, το 1969, όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε πόδι στη Σελήνη.

Συνοδευόμενος από τα δύο άλλα μέλη του πληρώματος, τους Μπαζ Όλντριν και Μάικ Κόλινς, καθώς πατούσε το πόδι του στη επιφάνεια της Σελήνης, ο Άρμστρονγκ είπε τη γνωστή φράση: “Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο και ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα”.

Την εποχή εκείνη καμία από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA δεν ήταν του Άρμστρονγκ, ο οποίος σύμφωνα με τον Χίσλοπ ήταν επιφορτισμένος με την φωτογράφηση.

“Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες των αστροναυτών που βλέπετε από την (αποστολή) Apollo 11 είναι του Μπαζ Όλντριν. Αλλά μόλις προς το τέλος της αποστολής ο Μπαζ πήρε την φωτογραφική μηχανή και έβγαλε στα γρήγορα μια φωτογραφία του Νιλ. Και αυτό ξεχάστηκε μετά την επιτυχημένη αποστολή. Και βγήκε πάλι στην επιφάνεια τα χρόνια του 80”, πρόσθεσε ο Χίσλοπ.

Η φωτογραφία αναμένεται να πουληθεί έναντι 32.800 ευρώ.

Μια άλλη φωτογραφία που αναμένεται να βγει στο σφυρί είναι του Όλντριν όταν κατάφερε να φωτογραφίσει τον εαυτό του στη διάρκεια της αποστολής του 1965 Gemini XII.

“Είναι η πρώτη σέλφι στο διάστημα, έχουμε συνηθίσει τις σέλφι αυτές τις ημέρες…αλλά αυτή ήταν μια μεγάλη φωτογραφική μηχανή την οποία ο Μπαζ Όλντριν έπρεπε να στρέψει προς τον εαυτό του με μια όμορφη εικόνα της Γης στο φόντο”.

Η διαδικτυακή δημοπρασία θα διεξαχθεί από τις 6 ως τις 20 Νοεμβρίου.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει