Στο τέλος της εβδομάδας τα ειδοποιητήρια του εφετινού ΕΝΦΙΑ


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020, 11:31

Στο τέλος της εβδομάδας και πιθανότατα την Παρασκευσή αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια του εφετινού ΕΝΦΙΑ με το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, από τις 30 Σεπτεμβρίου, στις 31 Οκτωβρίου, ώστε να πληρωθεί μαζί με την δεύτερη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση των σημειωμάτων θα ακολουθηθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στην φορολογία εισοδήματος. Δηλαδή θα πληρωθεί η πρώτη και η δεύτερη δόση μαζί χωρίς να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων που είναι έξι και λήγουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που δεν πρόλαβαν να πληρώσουν την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ το μήνα Σεπτέμβριο να πληρώσουν δύο μαζί δόσεις χωρίς κάποια επιβάρυνση το μήνα Οκτώβριο όπως έγινε και με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων» ανέφερε.

«Η σχετική διάταξη θα νομοθετηθεί άμεσα» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών

Στους κερδισμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι και όσοι εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια ή συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους σε μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30% για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών, το 30%-40% των ενοικίων που δεν εισπράχθηκαν θα συμψηφιστεί με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος κι αν αυτός έχει αποπληρωθεί με τον ΕΝΦΙΑ.

Επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, καθώς ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία έχει δηλωθεί στο Ε9.

Πρακτικά δηλαδή όσες αλλαγές έγιναν στο Ε9 της χρήση του 2019 ενσωματώνονται στο υπολογισμό του εφετινού φόρου. Όσοι τροποποίησαν της περιουσιακή κατάσταση τους το 2019 (πχ λόγω κτηματολογίου, ρύθμιση αυθαίρετων κτισμάτων, ημι-υπαίθριους χώρους κλπ) θα δουν το φετινό τους φόρο αυξημένο σε σχέση με πέρσι.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020, 11:32

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει