Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν Αυστραλία και FacebookΠρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021, 15:50

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν η Αυστραλία με το Facebook, μία μέρα μετά από την απόφαση του κολοσσού των social media να αποκλείσει ειδησεογραφικό περιεχόμενο των ιστοσελίδων της χώρας.

Η Αυστραλία προτίθεται να υποχρεώσει με νόμο τις μεγάλες εταιρίες των social media να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης για την αναδημοσίευση του περιεχομένου τους. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Facebook, η οποία έκανε αδύνατη για τους Αυστραλούς την δημοσίευση συνδέσμων με ειδησεογραφικά άρθρα και την επίσκεψη στις σελίδες των μέσων ενημέρωσης.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ δήλωσε ότι είχε σήμερα συνομιλία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ με στόχο να βρεθεί ένας τρόπος εξόδου από αυτήν την αναμέτρηση. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Συζητήσαμε τα ζητήματα που εκκρεμούν και συμφωνήσαμε ότι οι αντίστοιχες ομάδες μας θα τα αντιμετωπίσουν αμέσως» είπε ο υπουργός, ο οποίος κάλεσε τη Facebook να δώσει τέλος στις απειλές.

Ο «δεσμευτικός κώδικας δεοντολογίας» που προωθεί η αυστραλιανή κυβέρνηση, και έχει στόχο τη ροή ειδήσεων του Facebook και τις αναζητήσεις στην Google,  εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Τη Δευτέρα θα αρχίσει η συζήτησή του στη Γερουσία και αναμένεται να έχει υιοθετηθεί ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Το Facebook δείχνει από την πλευρά του να έχει οχυρωθεί στις θέσεις του, κρίνοντας ότι αυτό το νομοσχέδιο «αγνοεί εντελώς» τις σχέσεις που έχει η πλατφόρμα με τα μέσα ενημέρωσης. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να θέσει σε εφαρμογή περιορισμούς αυτού του είδους. Από χθες που τέθηκαν σε ισχύ, ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέφθηκε σελίδες αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης έπεσε στη χώρα και στο εξωτερικό, με την επισκεψιμότητα στο εξωτερικό να έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 20% την ημέρα, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Chartbeat. 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021, 15:50Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει