Στο υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΕΘΑ μεταφέρονται οι «κοριοί» της ΕΥΠ

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την ψηφιακή διακυβέρνηση, με την οποία, η διεύθυνση ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ΕΥΠ μεταφέρεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Πρόκειται για μια εσωτερική δομή παρακολούθησης του «εσωτερικού εχθρού», που έφτιαξε ο κ. Γεραπετρίτης», σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας που περιέχεται στο σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται σήμερα Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Επικριτικός για διατάξεις και τροπολογίες που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο ήταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης. «Φέρνετε διατάξεις εθνικής σημασίας με απίστευτη προχειρότητα και κουτοπονηριά, όπως αυτή που μετατρέπει την ΕΥΠ στην αλήστου μνήμης ΚΥΠ», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας επίσης και την απόσυρση της τροπολογίας για την πρόσληψη 28 μετακλητών, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, στην Πολιτική Προστασία.

«Με το παρόν νομοσχέδιο θεωρούμε ότι βελτιώνεται το καθεστώς των οπτικοακουστικών παραγωγών και επίσης βελτιώνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου. Γι’ αυτό και επί της αρχής ψηφίζουμε “Ναι”», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Δήλωσε όμως αντίθετος με την τροπολογία για την ΕΥΠ. «Με τη μετακίνηση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών στο υπουργείο Άμυνας, γυρνάμε σε λογικές προηγούμενων δεκαετιών. Η ΕΥΠ χάνει τον ειδικό της ρόλο και μετατρέπεται σε μια υπηρεσία εσωτερικών θεμάτων και μόνο, μια υπηρεσία που θα μπορούσε να είναι και τμήμα της Αστυνομίας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ: «Υπηρεσία πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στην τροπολογία για την ΕΥΠ, είπε ότι η τροπολογία οδηγεί «στη δημιουργία υπηρεσίας πληροφοριών η οποία θα εντάσσεται-θα ενοποιείται και θα αποτελεί υπηρεσία του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι και εκείνοι που απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». Ο Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε επίσης ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Στο νομοσχέδιο υπάρχουν παράθυρα που φιλοδοξείτε να τα χρησιμοποιήσετε με κάποιον τρόπο ως κερκόπορτες για να κάνετε τα δικά σας παιχνίδια. Αναφορικά τέλος με την τροπολογία για την ΕΥΠ, ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει σχεδόν ακέφαλη την ΕΥΠ σε πολύ δύσκολους και πονηρούς καιρούς που ζει η χώρα».

Πιερρακάκης: «Στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού η τροπολογία»

Ο υπουργός Επικρατείας Kυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι μεταφέρονται συναφείς δομές από την ΕΥΠ προς το ΓΕΕΘΑ. «Οπουδήποτε είναι οι δομές συναφείς πρέπει να συγχωνεύονται. Αυτός είναι ο κανόνας για την ορθή λειτουργία. Η τροπολογία είναι στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού», είπε ο υπουργός.

«Οι εξελίξεις τρέχουν, οι ταχύτητες αυξάνουν και εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθούμε από απόσταση», ανέφερε εισηγητής της ΝΔ Νίκος Ταγαράς και επισήμανε ότι «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχώς εκσυγχρονιζόμενο, παρέχοντας υπηρεσίες, απλοποιώντας και επιταχύνοντας θέματα που αφορούν στη διασύνδεση και επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, συνεχώς αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει όλες τις υπηρεσίες».

Με πληροφορίες ΑΠΕ


 

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει