Στο 100% η πληρότητα των ΜΕΘ κορωνοϊού στη ΔαμασκόΟι μονάδες εντατικής θεραπείας που διατίθενται αποκλειστικά σε ασθενείς με κορωνοϊό στην Δαμασκό έφθασαν σε κορεσμό και το ποσοστό πληρότητας ανήλθε στο 100%, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Από την αρχή της πανδημίας, είναι η πρώτη φορά που οι συριακές αρχές κάνουν μια τέτοια ανακοίνωση, παρότι πρόσφατα έκαναν λόγο για αύξηση των μολύνσεων και κάλεσαν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα πρόληψης.

“Το ποσοστό πληρότητας των κλινών στις ΜΕΘ για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία ανήλθε στο 100% στη Δαμασκό”, ανακοινωσε ο διευθυντής του τμήματος εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Υγείας, Ταουφίκ Χασάμπα, όταν ρωτήθηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

“Ορισμένος αριθμός ασθενών που μολύνθηκαν από τον ιό και που χρειάζονταν νοσηλεία σε ΜΕΘ διακομίστηκαν σε άλλες επαρχίες” διευκρινίζει ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας “μια απότομη αύξηση της τοπικής εξάπλωσης” του ιού.

Οι περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της Δαμασκού –σχεδόν τα δύο τρίτα του εδάφους — έχουν επισήμως καταγράψει 16.776 κρούσματα κορωνοιού, από τα οποία περισσότεροι από 1.000 θάνατοι.

Γιατροί και οργανώσεις του ΟΗΕ εκτιμούν ωστόσο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι πολύ πιο υψηλός κυρίως λόγω του περιορισμένου αριθμού των τεστ.

Η Δαμασκός εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου να αποκτήσουν το εμβόλιο.

Σε έναν πρώτο χρόνο, ο ΠΟΥ, η Unicef και η Συμμαχία του Εμβολίου (Gavi) έχουν στόχο να παράσχουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για την κάλυψη του 3% του πληθυσμού στις περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και σε αυτές της βορειοανατολικής Συρίας (υπό κουρδικό έλεγχο).

“Η πρώτη χορήγηση εμβολίων προβλέπεται έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2021 ή το προσεχές τρίμηνο το αργότερο”, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), σε έκθεση του ΠΟΥ.

Η έκθεση υπογραμμίζει “την ευθραυστότητα του συριακού συστήματος υγείας και την έλλειψη προσωπικού του, σε μια χώρα όπου ο πόλεμος κατέστρεψε και τις ιατρικές υποδομές.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ και η σύζυγός του ανακοίνωσαν στις 8 Μαρτίου ότι διαγνώστηκαν με Covid-19. Αλλά “είναι στην ανάρρωση”, ανακοίνωσε την Τετάρτη η προεδρία.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει