«Συγγνώμη» ζητεί ο υπουργός Άμυνας για τα κρούσματα κορωνοϊού σε πολεμικό πλοίο


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Απριλίου 2020, 18:35

Ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν ζήτησε συγγνώμη, δηλώνοντας ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από το αξίωμά του, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε ένα πολεμικό πλοίο το οποίο τον περασμένο μήνα ταξίδευε στον Ειρηνικό, την ώρα που στη χώρα επικρατούσε ευφορία για τη μεγάλη μείωση των κρουσμάτων του Covid-19.

Συνολικά 27 ναύτες έχουν προσβληθεί από την ασθένεια μέχρι τώρα. Όλοι τους συμμετείχαν στην αποστολή τριών ταϊβανέζικων πολεμικών πλοίων στο νησί Παλάου, μία από τις μόλις 15 χώρες του κόσμου που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Ο υπουργός Άμυνας Γεν Τεχ-φα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες και υποκλίθηκε βαθιά, περιστοιχιζόμενος από ανώτατους αξιωματικούς. «Ζήτησα από την πρόεδρο Τσάι να τιμωρηθώ και η πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια το συμβάν και να το εξετάσει εκτεταμένα», είπε, προσθέτοντας ότι θα δεχτεί την τιμωρία όποια και αν είναι αυτή, ακόμη και αν του ζητηθεί να παραιτηθεί. Η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-Γουεν έχει δεσμευτεί ότι θα αποδοθούν ευθύνες και δεν θα υπάρξει συγκάλυψη.

Ο υπουργός είπε ότι πριν αποπλεύσουν τα πλοία είχαν γίνει κάποιες προετοιμασίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας, ωστόσο διαπιστώθηκαν κάποιες «ελλείψεις», ενώ κάποια από τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν σωστά. «Αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν θα τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εντοπίσει τους χιλιάδες ανθρώπους στην Ταϊβάν που μπορεί να ήρθαν σε επαφή με κάποιους από τους 700 ναύτες οι οποίοι συμμετείχαν στην αποστολή στο Παλάου. Οι ναύτες αποβιβάστηκαν στην Ταϊβάν προτού να βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό. Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Ταϊβάν έχει στείλει περίπου 200.000 επείγοντα μηνύματα, μέσω κινητών τηλεφώνων, σε ανθρώπους που ίσως ήρθαν σε επαφή με τους ναύτες.

Πριν γίνει γνωστό ότι οι ναύτες έχουν προσβληθεί, την Κυριακή, στην Ταϊβάν για τρεις συνεχόμενες ημέρες δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα. Κάποια κτήρια μάλιστα φωτίστηκαν με τη λέξη «μηδέν» στην πρόσοψή τους, για να γιορτάσουν το γεγονός. Στο μικρό Παλάου δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου. Η κυβέρνηση του υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, αφού είναι ελάχιστες οι πιθανότητες ο ιός που εντοπίστηκε στους Ταϊβανέζους ναύτες να προήλθε από το Παλάου.

Η Ταϊβάν είχε αντιμετωπίσει με σχετική επιτυχία την επιδημία, χάρη στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και τα προληπτικά μέτρα που έλαβε. Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί μόνο 425 κρούσματα και έξι θάνατοι. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 217 έχουν ήδη αναρρώσει.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Απριλίου 2020, 18:35

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει