Συζήτηση στη Γερουσία πριν από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου στην κυβέρνησηΟι ιταλοί γερουσιαστές άρχισαν σήμερα το πρωί να συζητούν το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε και θα κλείσουν την ημέρα με μια ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία είναι το τελευταίο πράσινο φως που έχει ανάγκη η νέα κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Κόντε 2 έλαβε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών με ευρεία πλειοψηφία (343 ψήφους υπέρ έναντι 263 κατά).

Η κατάσταση μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκη στη Γερουσία, όπου η κυβέρνηση διαθέτει μια πιο περιορισμένη πλειοψηφία (οκτώ ψήφοι περισσότεροι από την απόλυτη πλειοψηφία των 161 εδρών), αν και για τους παρατηρητές δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την επιτυχία της φάσης αυτής.

Η ομιλία του Κόντε χθες, Δευτέρα, ενώπιον των βουλευτών, την οποία κατέθεσε γραπτώς στη Γερουσία για να μην την επαναλάβει, πραγματοποιήθηκε σε ατμόσφαιρα ποδοσφαιρικού αγώνα με κραυγές και αποδοκιμασίες από τους αντιπολιτευομένους, κυρίως τους βουλευτές της ακροδεξιάς Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση και ήθελε πρόωρες εκλογές αυτό το φθινόπωρο.

Σήμερα στη Γερουσία, η κατάσταση δεν ήταν ουσιαστικά διαφορετική: ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με κραυγές «αξιοπρέπεια, αξιοπρέπεια» και «προδότης, προδότης», προερχόμενες από τα έδρανα της Λέγκας και των Αδελφών της Ιταλίας (FDI), ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος που πρόσκειται στη Λέγκα.

Αυτά τα δύο κόμματα, τα οποία είναι αντίθετα στη νέα πλειοψηφία που αποτελείται από το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), είχαν οργανώσει χθες το μεσημέρι μια διαδήλωση εναντίον της νέας κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, στην οποία συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι.

Ο γερουσιαστής Σαλβίνι επρόκειτο να εκφωνήσει την ομιλία του νωρίς το απόγευμα στη διάρκεια της συζήτησης στην άνω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019, 14:56

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει