Συλλήψεις κυβερνητικών στελεχών στο Σουδάν

Το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο του Σουδάν διέταξε τη σύλληψη μελών της πρώην κυβέρνησης και υποσχέθηκε να μην διαλύσει με βία τους διαδηλωτές.

Εκπρόσωπος του συμβουλίου παρότρυνε επίσης την αντιπολίτευση να επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό και δεσμεύθηκε να υπακούσει στην επιλογή τους.

Μήνες διαμαρτυριών στο Σουδάν οδήγησαν στην πτώση και τη σύλληψη του επί δεκαετίες ηγέτη Ομάρ αλ Μπασίρ την Πέμπτη, o οποίος διατηρούσε και προσωπική πολιτική σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διαδηλωτές έχουν υποσχεθεί να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να υπάρξει άμεση μετακίνηση σε πολιτική διακυβέρνηση.

Διαδηλώσεις συνεχίζονται έξω από το Υπουργείο Άμυνας στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Τι διακήρυξε το στρατιωτικό συμβούλιο

Σε μια συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, ο υποστράτηγος Shams Ad-Din Shanto είπε ότι το στρατιωτικό συμβούλιο ήταν «έτοιμο να εφαρμόσει» όποια πολιτική κυβέρνηση συμφωνήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Δεν θα διορίσουμε εμείς τον πρωθυπουργό, θα επιλέξουν εκείνα» είπε αναφερόμενος στις ομάδες αντιπολίτευσης που εξακολουθούν να διαμαρτύρονται.

Είπε επίσης ότι ο στρατός δεν θα απομακρύνει τους διαδηλωτές με βία, αλλά τους κάλεσε «να αφήσουν την κανονική ζωή να συνεχιστεί» και να αποσύρουν τα οδοφράγματα. «Η χρήση όπλων δεν θα γίνει ανεκτή» πρόσθεσε.

Ο Abdel Fattah Abdelrahman Burhan έγινε επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου μετά την αποχώρηση του ηγέτη του πραξικοπήματος

Το στρατιωτικό συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης σειρά αποφάσεων, μεταξύ των οποίων:

Διορίσθηκαν νέοι αρχηγοί του στρατού και της αστυνομίας

Νέος επικεφαλής της ισχυρής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (NISS).

Νέες επιτροπές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για τη διερεύνηση αποφάσεων και πράξεων του πρώην κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης, ανακοινώθηκε η άρση όλων των περιορισμών των Μέσων ενημέρωσης και της λογοκρισίας.

Η απελευθέρωση αστυνομικών και αξιωματικών ασφαλείας που κρατούνταν με την κατηγορία ότι υποστήριξαν τους διαδηλωτές.

Αποφασίσθηκαν τέλος, αλλαγές σε διπλωματικές αποστολές και η απόλυση των πρεσβευτών του Σουδάν στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει