Συμματοχή του Συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας στην απεργιακή κινητοποίηση Πρωτομαγιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Διοίκηση Συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Μαγνησίας, αποφάσισε να συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση πρωτομαγιάς που οργανώνουν από κοινού τα Ταξικά Σωματεία μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές του Βόλου.

Η 1η Μάη καθιερώθηκε ως γιορτή της παγκόσμιας εργατιάς ύστερα από τα γεγονότα του Σικάγου το 1886, όταν οι εργάτες διεκδίκησαν 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες μόρφωση –ψυχαγωγία, 8 ώρες ανάπαυση.

Οι εργοδότες με την κυβέρνησή τους ύστερα από προβοκάτσια αιματοκύλισαν τους αγωνιζόμενους εργάτες, τους δε ηγέτες τους εκτέλεσαν.

Η 2η Διεθνής στο συνέδριό της το 1889 στο Παρίσι αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του Φρειδερίκου Έγκελς, να γιορτάζεται η 1η Μάη ως παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης.

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας και των λουλουδιών, όπως τη θέλει η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της για να την εκφυλίσουν και να της αλλάξουν το περιεχόμενο.

Τη μέρα αυτή οι εργάτες στις συγκεντρώσεις τους κάνουν απολογισμό τι είχαν και τι έχασαν, και προβάλλουν τα αιτήματά τους για μια καλύτερη ζωή. Ακόμα εκδηλώνουν την αντίθεσή τους ενάντια στον πόλεμο, για την παγκόσμια ειρήνη και τιμούν τα θύματα του ταξικού αγώνα.

• Στη χώρα μας έχουμε αιματηρά γεγονότα την Πρωτομαγιά του 1923 στον Πειραιά, με
θύμα τον εργάτη Παρασκευαΐδη.

• Τη μεγάλη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936, που πήρε πανεργατικό
χαρακτήρα με πολλά θύματα και στο Βόλο (ένας νεκρός και επτά τραυματίες).

• Με αποκορύφωμα την εκτέλεση των 200 αγωνιστών κομμουνιστών την 1η Μάη 1944 στην
Καισαριανή από τους γερμανοφασίστες κατακτητές.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη της χώρας μας, αλλά και όλου του κόσμου, σε ακόμα χειρότερη θέση.

Η επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα, στους μισθούς και τα μεροκάματα, είναι παγκόσμια, έχουν ή δεν έχουν μνημόνια και τρόικες. Το καπιταλιστικό σύστημα την κρίση του που όλο και οξύνεται, τη φορτώνει στους εργάτες, για την ανταγωνιστικότητα με την ένταση της εκμετάλλευσης.

Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι φάρος για τους εργάτες και τους αγώνες που έχουν μπροστά τους ενάντια στην πολιτική που ρίχνει το λαό στη φτώχεια και την ανεργία και στον εργασιακό μεσαίωνα, όταν αυτή είναι που παράγει τον πλούτο και να κάνει πράξη το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Εμείς οι συνταξιούχοι παλιά φρουρά της εργατικής τάξης θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ 1Η ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:00 π.μ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει