Συμμαχία δαιμόνων: Ινδία και ΚίναH Ινδία και η Κίνα εδώ και πολλά χρόνια είχαν θυελλώδεις σχέσεις, είχαν φτάσει σε συνοριακές συγκρούσεις, αλλά όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν.

Παρ΄όλο που τον περασμένο Αύγουστο είχε σημειωθεί έντονο μεθοριακό επεισόδια ανάμεσα σε Ινδούς και Κινέζους συνοριοφύλακες στα σύνορα Ινδίας με το Θιβέτ.

Οι δύο γειτονικές χώρες, καθώς τελειώνει το 2018 Κίνα και Ινδία, με συνολικό πληθυσμό κοντά στα τρία δισεκατομμύρια (σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού) έδειξαν πως μπορούν πλέον να συνεργασθούν. Κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο για την Δύση.

Η Ινδία επίσης είχε ενοχληθεί από την αυξημένη οικονομική συνεργασία Κίνας-Πακιστάν, με το Πεκίνο να έχει επενδύσει 60 δισεκατομμύρια δολάρια με το Καράτσι για τον οικονομικό διάδρομο που θα ενταχθεί στον κινεζικό Δρόμο του Μεταξιού.

Επίσης το Νέο Δελχί είχε δείξει να ενοχλείται και για τις πληροφορίες ότι η Κίνα ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ναυτική βάση στο Πακιστάν. (H Κίνα διαθέτει ως τώρα μόλις μία στρατιωτική βάση στο εξωτερικό -στο Τζιμπουτί). Πληροφορία που αρνούνται τόσο το Πεκίνο όσο και το Καράτσι.

Η Ινδία συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για την δημιουργία ναυτικής βάσης στις Σεϋχέλλες στον Ινδικό Ωκεανό ενώ πραγματοποιεί περιπολίες γύρω από τις Μαλδίβες.

Πρόσφατα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στην Ινδία για να συναντηθεί με Ινδούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ινδού υπουργού Διεθνών Υποθέσεων Sushma Swaraj.

Επισημαίνεται πως η Ινδία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας με εμπορικό έλλειμμα προς όφελός της στα 63 δις δολάρια για την περίοδο 2017-2018.

Επίσης ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi συναντήθηκαν τέσσερις φορές την χρονιά που τελειώνει και η Ινδή υπουργός Άμυνας Nirmala Sitharaman συναντήθηκε με την ομόλογό της Κίνας Wei Fenghe τρεις φορές.

Στις συναντήσεις αυτές η Κίνα αποδέχθηκε ορισμένες παραχωρήσεις όπως να αποδεχθεί να αυξήσει τις εισαγωγές ινδικού ρυζιού, ζάχαρης, κραμβέλαιου και φαρμακευτικών.

Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν κοινά γυμνάσια Κίνας και Ινδίας εναντίον της τρομοκρατίας στην περιοχή Chengdu της Κίνας.

Χώρια που συνεχίζονται οι συνομιλίες Ινδών και Κινέζων αξιωματούχων για το θέμα του Αφγανιστάν ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για αμερικανική αποχώρηση.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει