Συμμετοχή Μπάιντεν σε ψηφιακή σύνοδο κορυφής με τους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας, Ινδίας και Αυστραλίας

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021, 06:40

Συμμετοχή Μπάιντεν σε ψηφιακή σύνοδο κορυφής με τους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας, Ινδίας και Αυστραλίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ψηφιακή σύνοδο με τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας μεθαύριο, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος χθες Τρίτη.

«Το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει ψηφιακή συνάντηση με τους άλλους ηγέτες της Quad: τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (Γιοσιχίντε) Σούγκα, τον πρωθυπουργό της Ινδίας (Ναρέντρα) Μόντι και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας (Σκοτ) Μόρισον», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Η ομάδα αυτή, γνωστή με την ονομασία Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια (Quadrilateral Security Dialogue, Quad για συντομία), σχηματίστηκε μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και επισημοποιήθηκε το 2007.

Μεθαύριο οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών θα έχουν για πρώτη φορά συνομιλίες με αυτόν τον τρόπο, μέσω βιντεοδιάσκεψης, διευκρίνισε η κυρία Ψάκι. Μέχρι στιγμής, το κουαρτέτο αυτό συνεδρίαζε συνήθως σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ή χαμηλότερο και διά ζώσης.

Κατά την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, το γεγονός ότι αυτή είναι μια από τις πρώτες πολυμερείς συνόδους στις οποίες θα πάρει μέρος ο Τζο Μπάιντεν δείχνει «πόση σημασία δίνουμε στη στενή συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού».

Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητήσουν οι τέσσερις ηγέτες θα είναι η πανδημία του νέου κορωνοϊού, η απειλή που ήγειρε για την οικονομική συνεργασία, η κλιματική κρίση.

Το σχήμα θεωρείται πως δημιουργήθηκε από την Ουάσινγκτον ιδίως για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της επιρροής της Κίνας.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021, 06:41

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει