Συμμετοχή στο Καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική

Συμμετοχή στο Καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική

Συμπαράσταση στους κατοίκους της που αγωνίζονται για το περιβάλλον και τη δημοκρατία

Εκδήλωση μαζί τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (αίθουσα Κορδάτος) την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Ο αγώνας κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική έχει από καιρό κλιμακωθεί σε αγώνα για τη δημοκρατία και για τη διεκδίκηση της περιοχής από τους κατοίκους της στους οποίους ανήκει. Δηλαδή σε αγώνα για το αυτονόητο, που δεν είναι πια εξασφαλισμένο.

Η προσπάθεια της εταιρείας και της κυβέρνησης να επιβληθούν στην περιοχή με αυταρχικές και βίαιες μεθόδους, που έφτασαν ως και τη δίωξη για ηθική αυτουργία γνωστών ενεργών πολιτών του κινήματος κατά των μεταλλείων, αλλά και στην πρόσφατη κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που βασίζεται στη θεωρία των δύο άκρων, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων της κοινωνίας, του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και το συλλογικό αγώνα. Αποτελεί ξεκάθαρη απόπειρα φίμωσης και τρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας για κάμψη των αντιστάσεων απέναντι στο καταστροφικό έργο κυβέρνησης και εταιρείας, κάτι που γίνεται μεθοδευμένα και με τη συμβολή της ΕΛΑΣ, που ως τώρα έδειχνε να ενεργεί ως ιδιωτική εταιρεία φύλαξης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής -και όχι μόνο- συνεχίζει να τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης χρυσού και να υπερασπίζεται το δικαίωμά της να έχει λόγο στη χάραξη πολιτικής για την ανάπτυξη της περιοχής και την υποχρέωσή της να υπερασπίζεται το μέλλον και τη βιωσιμότητα του τόπου της. Με βαθιά πίστη για το δίκιο τους και γνώση για την καταστροφή που θα επιφέρει η επένδυση, οι κάτοικοι της περιοχής χρόνια τώρα διαμαρτύρονται ειρηνικά μέσα από πορείες, συλλαλητήρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και αλλού. Και από όπου περνάνε το κίνημα κατά των μεταλλείων γιγαντώνει.

Έτσι, ήρθε η ώρα του Καραβανιού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Κατερίνη, Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Αθήνα) όπου θα σταματήσουν για να αναδείξουν το θέμα και να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε αντίστοιχα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες των πόλεων αυτών. Κάτοικοι, λοιπόν, της Χαλκιδικής θα βρίσκονται στο Βόλο την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και σε συνεργασία με φορείς της πόλης θα προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους του Βόλου σχετικά με το θέμα των μεταλλείων χρυσού και παράλληλα να συμβάλλουν στην ανάδειξη ενός τοπικού θέματος, αυτού της διαχείρισης των νερών του Πηλίου. Η κεντρική εκδήλωση για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην παραλία του Βόλου, στις 11.00 π.μ.

Η ενημέρωση οδηγεί στη δράση και το ταξίδι στην αλληλεγγύη.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής

Μπορεί επίσης να σας αρέσει