Συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και ΟυκρανίαςΟι σύμβουλοι επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής των ηγετών που συμμετέχουν στο «σχήμα της Νορμανδίας» (Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία) κατέληξαν στις 12 Ιουλίου στο Παρίσι, σε συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην διάρκεια ενός μηνός, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν προς το παρόν τον αριθμό των ατόμων που θα ανταλλαγούν. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Βαντίμ Πριστάικο.

«Στη διάρκεια ενός μηνός συμφώνησαν να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων» δήλωσε ο Πιστάικο κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Κίεβο, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για σχήματα «10 έναντι 10» και «15 έναντι 15». «Στην ουσία όμως δεν θα περιοριστούμε αυτή τη στιγμή στον αριθμό των ανθρώπων, στόχος μας είναι να έρθουν οι άνθρωποι μας πίσω», δήλωσε ο Πριστάϊκο, προσθέτοντας ότι «ο συγκεκριμένος αριθμός προσώπων που θα ανταλλαγούν δεν έχει προσδιορισθεί».

Ο Πριστάικο, ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση αυτή που έγινε στο Παρίσι εκπροσωπώντας τον Ουκρανό πρόεδρο, δήλωσε ότι «γενικά, ήταν μια παραγωγική και ρεαλιστική συζήτηση και καταφέραμε να πετύχουμε ορισμένες συμφωνίες. Ιδιαίτερα καταφέραμε να πετύχουμε κατάπαυση του πυρός, την λεγόμενη εκεχειρία, να συμφωνήσουμε για την αποναρκοθέτηση στην περιοχή Στανίτσα στο Λουγκάνσκ και σε δύο ακόμη περιοχές που είχαν προσυμφωνηθεί, και να ορίσουμε τις επόμενες περιοχές στις οποίες θα γίνει απόσυρση δυνάμεων και αποναρκοθέτηση».

Η τελευταία μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων στο Ντονμπάς είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ουκρανία τότε παρέδωσε 233 Ρώσους και η Ρωσία 73. Τότε είχε αναφερθεί ότι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων δεν ολοκληρώθηκε και πως θα συνεχιστεί.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, 03:27

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει