Συμφωνία ESA-Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού δικτύου κβαντικών επικοινωνιώνΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) συνήψαν χθες τεχνική συμφωνία για τη δημιουργία της υποδομής ενός απολύτως ασφαλούς πανευρωπαϊκού δικτύου κβαντικών επικοινωνιών.

Με δεδομένο ότι ο σημερινός ολοένα πιο διασυνδεμένος κόσμος γίνεται πιο ευάλωτος σε κυβερνοεπιθέσεις από κάθε είδους χάκερ (κρατικούς και μη), είναι προφανής η σημασία ενός δικτύου με ασφαλή κρυπτογράφηση, ώστε να προστατεύονται οι ζωτικές υποδομές και επικοινωνίες της Ευρώπης.

Η ανάπτυξη των επίγειων υποδομών τού υπό ανάπτυξη κβαντικού δικτύου θα είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (της Γενικής Διεύθυνσης DG Connect) και θα περιλαμβάνει μια σειρά επιμέρους κβαντικών επικοινωνιακών δικτύων που θα συνδέουν θεσμικούς χρήστες, υποδομές-κλειδιά και ευαίσθητα κέντρα δεδομένων.

H ανάπτυξη των δορυφορικών κβαντικών υποδομών θα είναι αρμοδιότητα της ESA και θα αφορά δορυφορικά συστήματα κβαντικών επικοινωνιών με πανευρωπαϊκή κάλυψη.

Το κβαντικό δίκτυο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, για διάφορες άλλες χρήσιμες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως ψηφιακές υπογραφές, ταυτοποίηση χρηστών και συγχρονισμό ψηφιακών ρολογιών. Παράλληλα, η ανάπτυξη της κβαντικής τεχνολογίας θα δημιουργήσει πληθώρα νέων καινοτομιών και επιχειρηματικών ευκαιριών για τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, 11:01

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει