Συνάντηση Αγοραστού και κτηνοτρόφων με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Εφ όλης της ύλης συνάντηση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και μέλη της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλο. Στη συνάντηση, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του καταρροϊκού πυρετού, το οποίο έθεσαν οι εκπρόσωποι της Θεσσαλίας. Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε ότι, η αποζημίωση για τη χρήση εντομοαπωθητικών και η αποζημίωση αφενός των θανόντων ζώων – στο πλαίσιο του προγράμματος μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας – καθώς επίσης και η αποζημίωση εκεί, που με ευθύνη της κτηνιατρικής υπηρεσίας, υπάρχει θανάτωση ζώου, θα προχωρήσει κανονικά, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλεψη για περεταίρω ενίσχυση εάν υπάρξει απώλεια παραγωγής στα αμνοερίφια και στο γάλα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθυνθούν (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) στα τοπικά κτηνιατρεία, έτσι ώστε να δηλώσουν την καταγραφή των νεκρών ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό και να προσκομίσουν τα τιμολόγια για την προμήθεια εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ζήτησε από τον υπουργό χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές που εκκρεμούν προς τους κτηνοτρόφους, καθώς η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει τον κλάδο σε μια ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα. Από την πλευρά του ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι μέσα στον Οκτώβρη θα καταβληθεί σε δύο δόσεις η εξισωτική του 2013, καθώς και η εξισωτική των προηγούμενων ετών. Στα τέλη Οκτώβρη πρόκειται να καταβληθεί η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 και το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη οι πληρωμές για το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας. Πριν από τα Χριστούγεννα πρόκειται επίσης να καταβληθεί η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 και μέχρι τέλος του χρόνου η εξισωτική του 2014.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης και τα μέλη της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων ζήτησαν να λυθεί η εμπλοκή που υπάρχει με το ΗΔΙΚΑ, όπου εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα της μη ύπαρξης πληρωμών προς τους κτηνοτρόφους μέχρι σήμερα.

Σε ότι αφορά τους βοσκοτόπους, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπουργική απόφαση, η οποία αφορά στον καθορισμό των προσωρινών και οριστικών Σχεδίων Βοσκής. Έγινε εκτενής συζήτηση για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί με την ενιαία ενίσχυση για τους βοσκοτόπους, ενώ για τις δημοτικές εκτάσεις ζητήθηκε να υπάρξει πρόβλεψη στις παραπάνω υπουργικές αποφάσεις για λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων κ. Νίκος Παλάσκας, ο πρόεδρος των Αγελαδοτρόφων ελευθέρας βοσκής Π.Ε Λάρισας κ. Πέτσας Ιωάννης, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Δ. Ελασσόνας κ. Αναστάσιος Αντωνίου, και ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Κόκκορας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει