Συνάντηση Βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους απεργούς της Coca Cola

Κλιμάκιο της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον συντονιστή, συνόδευσαν τους βουλευτές του νομού, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Κατερίνα Παπανάτσιου και Μάκη Μπαλλή και τον περιφερειακό σύμβουλο των «Δρόμων Ανατροπής για την Θεσσαλία» Γιώργο Σταμπουλή στο εργοστάσιο της Coca Cola, το Σάββατο το βράδυ, 14.11.2015. Το εργοστάσιο βρισκόταν σε κατάληψη από τους εργαζόμενους, που διαμαρτύρονται για την απόφαση της εταιρείας να σταματήσει την παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης στον Βόλο.

Στην εκτεταμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Λάζαρος Τσελεπής, μαζί με άλλα μέλη του ΔΣ και εργαζόμενους, ενημέρωσαν τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την μεγάλη σπουδαιότητα του ζητήματος.

Στην Coca Cola του Βόλου απασχολούνται 88 μόνιμοι εργαζόμενοι, πολλοί εργολαβικοί και εποχιακοί εργάτες, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής μας που επηρεάζονται άμεσα, καθώς η συνεργασία τους με την Coca Cola απορροφά τον κύριο όγκο των εργασιών τους.

Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία έδωσε τελεσίγραφο στους εργαζόμενους, με το οποίο τους καλεί να επιλέξουν ανάμεσα σε εθελουσία έξοδο ή την μετακίνηση τους ως τις 27 Νοέμβρη, στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου με μια μικρή επιδότηση ενοικίου για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου του σωματείου και των εργαζομένων που βρίσκονταν εκεί, στην πρόταση της επιχείρησης δεν συμπεριλαμβάνεται καμία δέσμευση, πως όσοι επιλέξουν να πάνε στο Σχηματάρι θα απασχοληθούν σε θέση αντίστοιχη (και μισθό) με αυτή που είχαν στο εργοστάσιο του Βόλου, ενώ, όπως τονίστηκε, η εταιρεία θα μπορούσε με πολύ μικρότερο κόστος από τα 24 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της μεταφοράς να προβεί σε επενδύσεις στο τοπικό εργοστάσιο που θα μείωναν το συνολικό της κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα διατυπώθηκε από την πλευρά του σωματείου η κατηγορηματική αντίθεση των εργαζομένων στην πρόταση της επιχείρησης, η οποία οδηγεί στην διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής, χωρίς να έχει παρουσιάσει η εταιρεία κάποιο πειστικό επιχείρημα οικονομικού χαρακτήρα, που να αιτιολογεί την απόφαση του ξαφνικού θανάτου της παραγωγικής δραστηριότητας της Coca Cola στην πόλη μας.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι στο Σχηματάρι δεν υπάρχει σωματείο και οι εργαζόμενοι εκεί είναι εντελώς ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εργοδοσία.

Οι βουλευτές και ο περιφερειακός σύμβουλος των «Δρόμων Ανατροπής για την Θεσσαλία» δήλωσαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζόμενων, επισημαίνοντας πως αυτή η μεταφορά αποτελεί πολύ μεγάλο πλήγμα, όχι μόνο για τους ίδιους, τους εποχιακούς, τους εργολαβικούς εργάτες και τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την CocaCola, αλλά γενικότερα για την τοπική οικονομία της περιοχής μας. Δήλωσαν δε ότι έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια Υπουργεία και ότι θα προχωρήσει σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση.

Η ΝΕ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζόμενων, η έκβαση του οποίου είναι κρίσιμη όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για ολόκληρη την πόλη, ενώ σχεδιάζουν στο προσεχές διάστημα την πραγματοποίηση εκδήλωσης-ημερίδας με την συμμετοχή των βουλευτών, των τοπικών φορέων και στελεχών των αρμοδίων υπουργείων, με θέμα «Αντιμετώπιση της αποβιομηχανοποίησης στη Μαγνησία-Παραγωγική ανασυγκρότηση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει