Συνάντηση Μεϊκόπουλου με την Πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας για θέματα του κλάδου των μηχανικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, συναντήθηκε, τη Δευτέρα με την Πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Νάνσυ Καπούλα, τη Γενική Γραμματέα κ. Έφη Αντωνίου και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, κ.κ. Γιώργο Γαργάλα, Γιώργο Γίδαρη και Δημήτρη Κατσαλή προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μηχανικών.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, με το 30% μόνο των μηχανικών να καταφέρνει πλέον να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα η πλειονότητα να απειλείται με κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ. Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν, η μη ανανέωση της παράτασης στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ που είχε δοθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι ακόμη εκκρεμεί η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή του ΤΕΕ Ελλάδας για το θέμα των προσαυξήσεων.

Έντονα εκφράστηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από την άμεση σύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας με την ιδιότητα του μηχανικού, που απαγορεύει στην ουσία στους μηχανικούς να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, αν δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και η διαμαρτυρία τους για την αντισυνταγματική υποχρέωση των ανέργων μηχανικών εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επιστρέφοντας στην ουσία το επίδομα ανεργίας τους.

Αναφορά έγινε ακόμη στην αντιαναπτυξιακή επίδραση της νομοθετικής αστάθειας και της γραφειοκρατίας που επικρατεί με την μεγάλη αναμονή έκδοσης ερμηνευτικών εγκυκλίων των πολλαπλών ψηφισθέντων νομοσχεδίων, όπως πρόσφατα το νομοσχέδιο για τα δάση, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των έργων και το πάγωμα της αγοράς ακινήτων.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος άκουσε με προσοχή τα θέματα που ανέδειξε το ΤΕΕ Μαγνησίας και τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ιδιότητα του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου του Κράτους, επισημαίνοντας το σημαντικό θεσμικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο επιστημονικός φορέας στην εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, ενώ όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης της Τράπεζας Αττικής, στην οποία το Ταμείο Σύνταξης των Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ είναι ο πλειοψηφών μέτοχος, σε τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο, εκτός του θεσμικού πλαισίου των συστημικών τραπεζών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει