Συνάντηση υπουργού Φάμελλου με το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών
Δασικοί χάρτες, αρδευτικά έργα και βιολογικοί καθαρισμοί στη σύσκεψη εργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου με το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Δασικοί χάρτες, αρδευτικά έργα και βιολογικοί καθαρισμοί ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύσκεψη εργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Στη διάρκεια της συζήτησης, η διάρκεια της οποίας υπερέβη τις 3,5 ώρες, ο κ. Σ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι:
– Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συλλογή υπογραφών για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σχετικά με την τιμολόγηση του νερού και βασικός στόχος είναι η ανάκτηση του κόστους να προέλθει μέσα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας ΔΕΥΑ και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων κι όχι με αύξηση της τιμής. «Είναι στοίχημα για όλους μας και πρέπει να το κερδίσουμε γιατί είναι προς όφελος του πολίτη και του παραγωγού», είπε χαρακτηριστικά ο Αν. Υπουργός.
Επισημαίνεται ότι η τιμολόγηση του νερού είναι απαραίτητη προϋπόθεση (αιρεσιμότητα) προκειμένου να μπορέσουν κεντρικό κράτος και Περιφέρειες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να προκηρύξουν νέα αρδευτικά έργα.
– Στο τέλος Ιουνίου πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο ο σχεδιασμός της πρώτης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
– Για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, υπάρχει συνεργασία και πρόκειται να υπογραφεί επιτελική προγραμματική σύμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων, των Περιφερειών και των Δήμων προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε περίπου 200 οικισμούς της χώρας άνω των 2.000 κατοίκων συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει το 1 δις ευρώ. Ο ρόλος των Περιφερειών είναι νευραλγικής σημασίας καθώς καλούνται να διαχειρισθούν μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού.
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Βασικό θέμα στη σύσκεψη ήταν οι δασικοί χάρτες με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών να επισημαίνουν ότι η ΕΝΠΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις συμβάλλοντας με τεκμηριωμένες προτάσεις στο να γίνουν αρκετές από τις απαιτούμενες βελτιώσεις προς όφελος των πολιτών αλλά και της χώρας.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την κατάρτιση των δασικών χαρτών καθώς δεν λήφθηκαν υπ’ όψη τα διαγράμματα αναδασμών και διανομών καθώς και άλλες διοικητικές πράξεις της Δασικής Υπηρεσίας (όπως άδειες εκχέρσωσης, παραχωρητήρια) με αποτέλεσμα να προκύψουν τα εξής προβλήματα:
– Εκτάσεις με νόμιμο τίτλο από αναδασμό ή διανομή (κληροτεμάχια) να φαίνονται ότι διέπονται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.
– Εκτάσεις με νόμιμες άδειες εκχέρσωσης και παραχωρητήρια να φαίνονται ότι διέπονται και αυτές από της διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας. Όλες αυτές οι εκτάσεις εμφαίνονται στο Δασικό χάρτη με τους κωδικούς Δ.Α και Χ.Α δηλαδή ήταν δασικές / Χορτολιβαδικές το έτος 1945 και άλλης μορφής σήμερα.
– Αγροτικές εκτάσεις του 1945 οι οποίες σήμερα φαίνονται να είναι δασωμένες με κωδικό χαρακτήρα (Α.Δ) δηλαδή ήταν άλλης μορφής το 1945 όμως σήμερα φαίνονται ως Δασικές.
Επειδή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δοθεί λύση να μη χρειάζεται υποβολή αντίρρησης μέχρι 12 Ιουνίου για τις εκτάσεις των αναδασμών και διανομών που έχουν τίτλο αλλά φαίνονται στους Δασικούς χάρτες ως δασικές η χορτολιβαδικές (Ορθοφωτοχάρτες του 1945) θα πρέπει να εξετασθεί η διαδικασία που θα μπορούσε να είναι σύννομη και παράλληλα να επιλυθεί το πρόβλημα χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών.
Ο κ. Σ. Φάμελλος αφού τόνισε ότι μια σειρά από τις προτάσεις που κατέθεσε εξ υπαρχής η ΕΝΠΕ έχουν γίνει αποδεκτές από το Υπουργείο (χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση του κόστους των τελών αντίρρησης και η ατέλεια για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού), επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται
– να διασφαλιστεί κάθε ευρώ από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους
– να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.
Ο κ. Σ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι θα εξεταστούν από την κυβέρνηση και άλλα ζητήματα που έθεσαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ και τα οποία προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες και αφορούν γενικότερα τη δασική νομοθεσία. Πρόκειται για ζητήματα που
αφορούν
– το τεκμήριο κυριότητας και θέματα ιδιοκτησίας,
– τη δυνατότητα διαχείρισης δασωμένων αγρών
– και τη δυνατότητα των νομαδικών κτηνοτρόφων που κατέχουν τίτλους και αλλάζουν περιοχές και πως συνδέονται με τα σχέδια βόσκησης.
Κώστας Αγοραστός (Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας)
«Υποδεχθήκαμε στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για πρώτη φορά τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Σωκράτη Φάμελλο και είχαμε μακρά συζήτηση επί της ουσίας για καίρια θέματα όπως οι δασικοί χάρτες, η διαχείριση υδάτων και υγρών αποβλήτων.
Τονίσαμε στον κ. Φάμελλο ότι ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θεωρούμε τους δασικούς χάρτες σημαντικό θεσμικό και αναπτυξιακό εργαλείο, προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ένα σύγχρονο κράτος.
Ακριβώς γι’ αυτό είμαστε από τους πρώτους που αναδείξαμε το θέμα σ’ όλες του τις διαστάσεις και κατά κοινή εκτίμηση συμβάλλαμε με εποικοδομητικό τρόπο στο να γίνουν αρκετές από τις απαιτούμενες βελτιώσεις προς όφελος των πολιτών αλλά και της χώρας.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους που θέσαμε από την αρχή για την κύρωση των δασικών χαρτών, στόχους για την επίτευξη των οποίων δεσμεύθηκε σαφέστατα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος:
– να διασφαλιστεί κάθε ευρώ από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους
– να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.
Παράλληλα, συζητήσαμε και ζητήματα της επόμενης ημέρας στη δασική νομοθεσία, τα οποία η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητά να αντιμετωπιστούν χωρίς να στρεβλώνονται και να χάνονται τα δικαιώματα των πολιτών.
Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε ήταν της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων για οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και να μην κινδυνεύσει η χώρα μας με νέα πρόστιμα από την ΕΕ. Έχουμε κοινό σχεδιασμό σε συνεργασία με τον κ. Σ. Φάμελλο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, εντάσσουμε έργα στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα αλλά και στο Τομεακό προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία όλων των μονάδων διαχείρισης λυμάτων (βιολογικοί καθαρισμοί) στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, να επιλυθούν περιβαλλοντικά ζητήματα, να παροχετευθεί χρήμα στην πραγματική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Το τρίτο θέμα είναι τα αρδευτικά έργα, για τα οποία πρέπει να εκπληρωθούν οι αιρεσιμότητες της χώρας μας έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις Περιφέρειες και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εντάξουν έργα νερού στον αγροτικό τομέα που αποτελεί βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας».
Σωκράτης Φάμελλος (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος)
«Είχαμε μία ουσιαστική και πολύωρη συνάντηση εργασίας με την Ένωση Περιφερειών. Νομίζω ότι η πυκνότητα της συζήτησης απέδειξε ότι έχουμε πολλά κοινά ζητήματα, τα οποία σήμερα η Πολιτεία επεξεργάζεται και τα προχωρά.
Απέδειξε ακόμη ότι υπάρχει μια νέα στιγμή στη συνεργασία της Πολιτείας με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και μια νέα σελίδα συνολικά για τη χώρα μας.
Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες επιβεβαιώσαμε ότι πρόκειται για μια ουσιαστική τομή, μια αλλαγή στην καθημερινότητα και τη λειτουργία του κράτους. Κάτι που χρειαζόταν να γίνει στη χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που δίνουμε το χρόνο και ακούμε – ακούσαμε σήμερα τους περιφερειάρχες – ώστε να ενσωματώσουμε στη νομοθεσία και τη λειτουργία της διοίκησης εργαλεία που θα λύνουν προβλήματα. Αυτή είναι η ευχή, η προτροπή που δίνουμε στις υπηρεσίες να λύσουν την περίοδο αυτή των δασικών χαρτών προβλήματα που υπήρχαν εδώ και χρόνια, να αποκατασταθεί η κανονικότητα και η νομιμότητα.
Βεβαίως, υπάρχουν και προτάσεις για την επόμενη ημέρα και δύο σημαντικότατες είναι για το πώς θα ενημερωθούν οι αγρότες να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία έτσι ώστε να υπάρχει νομιμοποίηση των επιδοτήσεων και τακτοποίηση της γεωργίας και το δεύτερο πως όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα εργαλεία αυτά και πως οι περιφέρειες μπορούν να συμβάλλουν ιδιαίτερα στις περιοχές των εποικισμών, των αναδασμών και των πράξεων της διοίκησης που σαφώς αφορούν τη διοίκηση που δεν είχε εισάγει τα ζητήματα αυτά στο δασικό χάρτη.
Όλα αυτά τα συζητήσαμε σήμερα και ανοίξαμε
προοπτική για αύριο.
Για τα ζητήματα που αφορούν συνολικά στον υδάτινο πλούτο της χώρας, έχουμε ολοκληρώσει από την πλευρά μας την τιμολογιακή πολιτική του νερού και ολοκληρώνονται τέλος Ιουνίου οι αναθεωρήσεις των σχεδίων διαχείρισης νερού σ’ όλες τις λεκάνες απορροής, κάτι που κλείνει για τη χώρα μας μια περίοδο εξαετούς καθυστέρησης και μας φέρνει όχι μόνο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον αλλά μας ανοίγει και την πόρτα στις χρηματοδοτήσεις.
Αυτό είναι ταυτόχρονα θετικό για το περιβάλλον αλλά και ανάπτυξη για τον τόπο μας και οι Περιφέρειες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά, για να συμβάλλουν στο αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Όσον αφορά τα έργα επεξεργασίας λυμάτων, είναι δύσκολος ο στόχος, έχουμε κοινό πλάνο με τις Περιφέρειες και τους Δήμους για περίπου 200 νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους. Αυτό χρειάζεται τη συνεργασία όλων, ενώ θα υπάρχει και η στήριξη ειδικής τεχνικής γραμματείας.
Θα αξιοποιήσουμε πόρους της τάξης του 1 δις ευρώ, τα οποία σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό διαχειρίζονται οι Περιφέρειες, άρα χρειάζονται συνέργειες με τεχνικά, διοικητικά, οικονομικά χαρακτηριστικά και πάνω απ’ όλα μια πολιτική συμφωνία: ότι τα έργα θα γίνουν και θα λειτουργούν. Γιατί η ουσία στα έργα περιβάλλοντος είναι ότι μπορεί να επενδύουμε εδώ και χρόνια πόρους αλλά δυστυχώς τα απαξιώνουμε μετά γιατί τα αφήνουμε χωρίς λειτουργία.
Σαφέστατα χρειαζόμαστε νέα συνεργασία. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας γιατί θα γίνει στο ΔΣ της ΕΝΠΕ νέα συζήτηση για την κυκλική οικονομία, τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση, θέματα που προετοιμάζονται από το Υπουργείο και την κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες».