Συνέντευξη Τύπου Νάνου – Λαμπρούλη

Από τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Απ. Νάνος και ο Βουλευτής ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη

Διαβάστε τις τοποθετήσεις τους, όπως έφτασαν στο e-Volos.gr

Τοποθέτηση Απ. Νάνου

Ο Γιώργος Λαμπρούλης ανέπτυξε αναλυτικά το ζήτημα δίνοντας και ένα χρονικό της στοχευμένης συνδικαλιστικής δίωξης από μέρους της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη ενάντια στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Όπως γνωρίζετε το διάστημα αυτό και καθόλου τυχαία συμπίπτει αυτή η επίθεση με μια σειρά από μεθοδεύεσεις από τη δημοτική Αρχή, στις οποίες το μοναδικό εμπόδιο που έχει βρει είναι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο σύλλογο και οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο.

Θα επιθυμούσε ο Δήμαρχος Σκοτινιώτης να έχει λυμένα τα χέρια του στην υλοποίηση της πολιτικής της Ε.Ε. και των μονοπωλίων στο Δήμο, να έχει δίπλα του μια αντιπολίτευση όπως αυτή των υπόλοιπων κομμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο που συμφωνούν στρατηγικά με τα μέτρα που παίρνονται και κάνουν κριτική μόνο για επιμέρους ζητήματα ή για τα μείγματα αυτών των μέτρων. Όπως θα επιθυμούσε και να έχει σύσσωμο το Δ.Σ. του συλλόγου στο πλευρό του, συνεργάτη, εμείς λέμε συνένοχο στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Η συγκεκριμένη πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο ίδιος ο Δήμαρχος Σκοτινιώτης με νύχια και με δόντια επιχειρούν να παρεμποδίσουν την άσκηση των συνδικαλιστικών καθηκόντων σε εκείνους τους συνδικαλιστές που δε συμπαθούν ή πιο σωστά: στους συνδικαλιστές που πραγματικά ασκούν συνδικαλιστική δράση και όχι κυβερνητικό και εργοδοτικό εταιρισμό.

Αυτοπροβάλλεται ως τοποτηρητής της νομιμότητας και της ηθικότητας, αλλά ο ίδιος χρησιμοποιεί καταχρηστικά αρμοδιότητες που έχει για να στοχοποιήσει εργαζόμενους και συνδικαλιστές, ενώ στους συνδικαλιστές που του αρέσουν φέρεται με μεροληψία, τους έχει δώσει απαράδεκτη υπηρεσιακή ασυλία. Την ίδια στιγμή που ηθικολογεί, παράνομα και καταχρηστικά χρησιμοποιεί την υποδομή του Δήμου Βόλου, τα μηχανήματα, την υπηρεσία του Γραφείου Τύπου, εργατοώρες από τους εργαζόμενους για να μας ενημερώνει για τις προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες και τη συμμετοχή του στην κίνηση των 5 δήθεν νέων αστεριών της κεντροαριστεράς.

Και ρωτάμε εξαρχής: Ο Δήμαρχος στέλνει αναφορά στον Θόδωρα Τσαλούχα γιατί όπως γράφει δεν ήταν στην υπηρεσία του στις 12:45 (έτσι ακριβώς λέει το χαρτί της αναφοράς) αν και αιτήθηκε και πήρε συνδικαλιστική διευκόλυνση για να μεταβεί στο Ληξιαρχείο, που αναφορά σημαίνει πιθανότητα υπηρεσιακής ποινής και την ίδια στιγμή δεν έχει συνέπειες που χρησιμοποιεί την υποδομή του Δήμου Βόλου, την οποία πληρώνει ο λαός του Βόλου, για να προπαγανδίσει την πολιτική του καριέρα; Ας αφήσει τις ηθικολογίες, λοιπόν, ο Δήμαρχος γιατί το ζήτημα είναι σοβαρό και έχει προεκτάσεις.

Ποιες είναι αυτές; Είναι όπως προαναφέρθηκε η με νύχια και με δόντια προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων, των στρατηγικών επιδιώξεων των μονοπωλίων και της Ε.Ε., στις οποίες η Δημοτική Αρχή Βόλου επιδιώκει και για προσωπικές φιλοδοξίες, να πρωτοστατεί, να πρωτοπορεί.

Εξάλλου ο Δήμαρχος Σκοτινιώτης και στο παρελθόν πρωτοστατούσε στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής είτε αυτό λεγόταν Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης όταν ήταν Νομάρχης, είτε ο Καλλικράτης κτλ. Τους τελευταίους μόνο μήνες έχει πρωτοστατήσει στα εξής σοβαρά ζητήματα:

  • Στην καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με τη μη απόδοση στους εργαζομένους του γάλακτος που δικαιούνται για τα χρόνια 2011 και 2012, ζήτημα το οποίο έχει κάνει κυριολεκτικά γαργάρα το προεδρείο του Συλλόγου, όλα τα άλλα κόμματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή θέλει να δώσει διαπιστευτήρια πετυχημένου εργοδότη, μιας και ο ρόλος της τοπικής διοίκησης είναι και αυτός. Η ενόχληση του Δημάρχου και η συνδικαλιστική δίωξη έγκειται στο γεγονός ότι με πρωτοβουλία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ το ζήτημα τέθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο μηνυτήριας αναφοράς προς το Δήμαρχο για μη εφαρμογή της Σύμβασης.

  • Βασικό ζήτημα αποτελεί η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, με τους επίδοξους μνηστήρες να ακονίζουν τα νύχια τους. Ήδη, εδώ και καιρό τα διάφορα φερέφωνα της δημοτικής αρχής και των μεγαλοεπιχειρηματιών που επιδιώκουν να πάρουν το φιλέτο της καθαριότητας έχουν βγει ανοιχτά και προπαγανδίζουν την ανάγκη να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση. Το τελευταίο διάστημα πατάνε στο αδιαμφισβήτητο γεγονός της άθλιας κατάστασης της πόλης.

Αυτό, όμως, είναι ένα ζήτημα το οποίο το έχουμε καταγγείλει εδώ και μήνες ότι αποτελεί μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής με την Αντιδήμαρχο Νατάσσα Οικονόμου να έχει αναλάβει συγκεκριμένη δουλειά για την αποδιοργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας, ώστε να διαμορφωθεί το αντίστοιχο κλίμα για να πέσει πιο εύκολα στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το σχέδιο της «Επιθετικής καθαριότητας» όπως ονομάστηκε από τη Δημοτική Αρχή, στα πλαίσια του οποίου και μετακινήθηκε και ο Θόδωρος Τσαλούχας, ένας έμπειρος προϊστάμενος στον τομέα της Ν. Ιωνίας, στην Πορταριά.

Με το σχέδιο αυτό η δημοτική αρχή: εφάρμοσε ένα συνδικαλιστικό ξεκαθάρισμα ξεκινώντας από τον Θόδωρα Τσαλούχα και συνεχίζοντας και σε άλλους εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις το χειμώνα. Διέλυσε την υπηρεσία καθαριότητας της Νέας Ιωνίας. Άλλαξε τελείως τα οργανογράμματα, μέχρι και τους χώρους ευθύνης στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να επιφέρει ένα χάος, εργαζόμενοι με πείρα να μπαίνουν σε δουλειές που δεν είχαν, εργαζόμενοι που γνώριζαν σαν την παλάμη του χεριού τους μια περιοχή, να πηγαίνουν σε άλλη και στη δική τους να έρχονται άλλοι που ήξεραν ένα άλλο μέρος.

Εφάρμοσε το δόγμα του καθαρίζω την περιοχή μόλις δεχτώ οχλήσεις και μόνο, με ό,τι συνεπάγεται για την υγεία του πληθυσμού. Η «επιθετική καθαριότητα» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μπούγιο, ασυντόνιστο και ανοργάνωτο εργαζομένων – όχι με δική τους ευθύνη και αυτό το τονίζουμε – που πηγαίνει σε μέρη που δεν γνωρίζει και του λένε: καθάρισε!

Μετά σε άλλο μέρος κ.ο.κ. Κατάργηση της σταθερής καθαριότητας, του προγράμματος για την υγεία του πληθυσμού. Αυτό η Αντιδήμαρχος Οικονόμου και ο Δήμαρχος Σκοτινιώτης, μαζί και τα φερέφωνά τους στον έντυπο κύρια τύπο, το διανθίσανε με μπόλικη σάλτσα όπως ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι τεμπέληδες, ότι δεν πηγαίνουν στις δουλειές τους κτλ. Αποκορύφωμα δε της λογικής τους ήταν η πρόσφατη δήλωση της Αντιδημάρχου Οικονόμου σε ραδιοφωνική εκπομπή που στις ολοένα και αυξανόμενες οχλήσεις του κόσμου για την απαράδεκτη εξέλιξη με το σχέδιο που εφαρμόζει απάντησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι Βολιώτες είναι βρωμιάρηδες λέγοντας ότι: «η συμπεριφορά των δημοτών είναι τέτοια που και να έχουμε έναν εργαζόμενο πίσω από κάθε δημότη, πάλι δεν πρόκειται να καθαρίσει η πόλη».

Σε όλα αυτά επαναλαμβάνουμε ο μόνος αντίπαλος που μάχεται με σταθερότητα, συνέπεια, αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις αυτές στο λαό του Βόλου και στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ είναι οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Απαιτούμε, λοιπόν, να σταματήσει αυτή η συνδικαλιστική – πολιτική – στοχευμένη δίωξη ενάντια στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, όλο το λαό του Βόλου να εκφράσει με κάθε τρόπο την καταδίκη του στην τακτική αυτή της Δημοτικής Αρχής.

Μαζί και ταυτόχρονα να βάλουν φρένο στις μεθοδεύσεις του Δημάρχου για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών του Δήμου, να αναπτύξουν τους αγώνες και το κίνημα εκείνο που θα μπορέσει να αντεπιτεθεί στην επίθεση των μονοπωλίων, να αφήσει στο περιθώριο τις πολιτικές δυνάμεις που προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου είτε με τον μανδύα του μνημονιακού ή της υγιούς επιχειρηματικότητας όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να μην παρασυρθούν από την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, την κίνηση των 5 Δημάρχων για την ενίσχυση του κεντροαριστερού πόλου. Για το λαό, αυτό που είναι καθαρό είναι πως οι τοπική διοίκηση δεν είναι καλλιστεία προσόντων των υποψηφίων. Συγκρούονται πολιτικές. Μάλιστα, η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν ο λαός ακούει περί «ανεξάρτητων» και «ακομμάτιστων» πρέπει να κουμπώνεται ακόμα περισσότερο. Όλοι όσοι από τώρα εκκολάπτονται για να παίξουν τέτοιο ρόλο, θα φέρουν νέα δεινά στους εργαζόμενους. Η Τοπική Διοίκηση, οι περιφέρειες, οι δήμοι, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού κράτους, είναι μηχανισμοί του. Η άρχουσα τάξη με βάση αυτό το δεδομένο σχεδιάζει όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για την Τοπική Διοίκηση. Από τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη», μέχρι το νέο εκλογικό σύστημα που θέλουν να φέρουν. Και επειδή λειτουργούν ως μηχανισμοί του κράτους υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική. Έτσι πρέπει να κριθούν όλοι τους. Εργαζόμενοι, λαϊκά νοικοκυριά δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που ήδη έχει αρχίσει να στήνεται για τα καλά.

Τοποθέτηση Γ. Λαμπρούλη

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Η σημερινή συνέντευξη τύπου επισκιάζεται φυσικά από τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού στην Αμφιάλη, στον Πειραιά, λίγες μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευατικής Ζώνης του Περάματος. Ασφαλώς η καταδίκη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής αποτελεί βασικό ζήτημα. Όπως βασικό είναι να πεταχτεί έξω από κάθε εργατογειτονιά και εδώ ο Βόλος, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι που πριν μερικά χρόνια δούλευαν στα εργοστάσια και έχουν πείρα από το εργατικό κίνημα, η νέοι των λαϊκών οικογενειών, πρέπει να τους πετάξουν έξω, να αντηχήσει και εδώ στο Βόλο το σύνθημα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες στον Πειραιά: «Χρυσή Αυγή – ρουφιάνοι των αφεντικών έξω από κάθε πόλη εργατών». Όπως είπαμε η καταδίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί βασικό ζήτημα και μπροστά σε μια κτηνώδη συμπεριφορά είναι και σε ένα βαθμό αυτονόητη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εμείς λέμε ακόμα και από εκείνες που ρίχνουν νερό κατά τα άλλα στην εγκληματική της δράση, έχουν σπείρει και σπέρνουν το έδαφος για να περπατάει η φασιστική ιδεολογία και πρακτική.

Θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η προχτεσινή δολοφονική επίθεση, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με μαφιόζικο τρόπο, είχε στόχο τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και τον πρόεδρό του, είχε στόχο τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τους κομμουνιστές συνδικαλιστές. Το ζήτημα δεν ήταν η αφισοκόλληση. Στόχος ήταν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Και αυτό προκύπτει από τις ίδιες τις δηλώσεις των Χρυσαυγιτών που πρωτοστάτησαν στην επίθεση και τις οποίες αναδημοσιεύει τις τελευταίες μέρες ο Ριζοσπάστης. Βασικό ζήτημα είναι ότι οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργολάβοι στη Ζώνη, έχουν απέναντί τους ένα Συνδικάτο ισχυρό, που με αγώνες κρατάει τις συμβάσεις, κρατάει τα μεροκάματα, αντιμετωπίζει κάθε επίθεση της εργοδοσίας, σε έναν χώρο που τα κέρδη βγαίνουν πραγματικά όχι απλά με τον ιδρώτα, αλλά με το αίμα της εργατικής τάξης. Αυτή τη δράση στοχοποίησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι εφοπλιστές και φυσικά η Χρυσή Αυγή, μάλιστα με πιο επιθετικό τρόπο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια μιας και όσο βαθαίνει η κρίση το κεφάλαιο επιδιώκει και με πιο επιθετικό τρόπο να χτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και φυσικά τα παραπάνω διανθίζονται με γκεμπελισμούς και βρωμιές για «επαγγελματίες συνδικαλιστές», «ανεπάγγελτους εργατοπατέρες», που «τα παίρνουν», ζουν σε βίλες κτλ. Όλα αυτά όμως δεν τα έσπειρε η Χρυσή Αυγή κατά κύριο λόγο τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά διαβάζαμε στις εφημερίδες του τάδε συγκροτήματος, τα ακούγαμε στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα του τάδε εφοπλιστή. Η Χρυσή Αυγή ήρθε – και έρχεται – αυτήν την περίοδο να τα εφαρμόσει με το φασιστικό-ναζιστικό τρόπο: τις εγκληματικές ομάδες κρούσης.

Όσον αφορά το θέμα της σημερινής συνέντευξης, την πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη των εκλεγμένων συνδικαλιστών στο Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας από τη δημοτική αρχή.

Αρχικά θέλουμε να πούμε ότι στο ΚΚΕ, είμαστε περήφανοι που στις γραμμές μας βρίσκονται συνδικαλιστικά στελέχη, τα οποία για τη δράση τους αντιμετωπίζουν σφοδρή επίθεση από την εργοδοσία, έχουμε μέχρι και απολύσεις για συνδικαλιστική δράση. Δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε κάθε περίπτωση, όχι για να βλογάμε τα γένια μας, αλλά για να υψωθεί ένα τείχος προστασίας και υπεράσπισης των συνδικαλιστών αυτών, που αντιμετωπίζουν ό,τι αντιμετωπίζουν όχι λόγω προσωπικών τους επιδιώξεων, αλλά γιατί αποφάσισαν να υπηρετούν με τη στάση τους τούς συναδέλφους τους, τους εργαζόμενους, την εργατική τάξη. Συνδικαλιστές οι οποίοι αν επέλεγαν το δρόμο του συμβιβασμού ή αν επέλεγαν να μείνουν στην άκρη, δεν θα αντιμετώπιζαν τίποτε. Στη σημερινή συνέντευξη δεν θέλουμε να αναφέρουμε όλες τις περιπτώσεις, αλλά να σταθούμε στην περίπτωση των συνδικαλιστών, μελών του ΚΚΕ και στελεχών του ΠΑΜΕ Εύης Καρυδάκη και Θόδωρα Τσαλούχα γιατί η επίθεση από τη Δημοτική Αρχή απέναντί τους είναι άνευ προηγουμένου, είναι λίγες οι περιπτώσεις που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα συνδικαλιστές έρχονται αντιμέτωποι με τόσα μέτρα εναντίον τους. Και πιο συγκεκριμένα:

Όλοι γνωρίζετε ότι πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στο Σύλλογο των εργαζομένων στου ΟΤΑ του Νομού, οι εργαζόμενοι στήριξαν και εξέλεξαν πρώτη δύναμη την παράταξη της ΔΑΣ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, μάλιστα για λίγες ψήφους δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία. Έκτοτε και μαζί με μεθοδεύσεις των υπόλοιπων παρατάξεων της πλειοψηφίας του Δ.Σ. οι οποίες έχουν καταγγελθεί και καταγγέλλονται, η Δημοτική Αρχή έχει αρχίσει να εφαρμόζει ένα σχέδιο υπηρεσιακών επιθέσεων εναντίον κύρια του Θόδωρα Τσαλούχα και της Εύης Καρυδάκη με ξεκάθαρο σκοπό να τους εξουθενώσουν, να τους κάνουν να εγκαταλείψουν την πάλη, να τους παρενοχλούν υπηρεσιακά και να μεταδώσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας προς όλους τους εργαζόμενους. Αποκορύφωμα ήταν η μεγάλη απεργία στο χώρο των ΟΤΑ, πανελλαδικά, που έγινε πριν από μερικούς μήνες και στην οποία πρωτοστάτησε το ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστές του. Τους 9 μήνες αυτούς, μετά την απεργία είχαμε τα εξής:

  • Την μετακίνηση – δίωξη του Θόδωρου Τσαλούχα από την Καθαριότητα της Ν. Ιωνίας, χώρος που ήταν στην πρωτοπορία των κινητοποιήσεων εκείνο το διάστημα, στην Πορταριά με εμφανέστατο σκοπό να αποκοπεί από τους εργαζόμενους, να μην έχει καμία επαφή, να μην τους ενημερώνει, να χτυπηθεί η συνδικαλιστική του δράση, να μην παρεμβαίνει ως μέλος του Δ.Σ. εκεί που υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  • Συνεχείς κλήσεις σε αναφορά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό υπηρεσιακά για τους δύο συνδικαλιστές. Αναφορές που επιβεβαιώνουν ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να εξουδετερώσει κάθε συνδικαλιστική δράση των δύο συντρόφων. Αναφορές που στερούνται κάθε υπηρεσιακής νομιμότητας, φτιάχνονται στο πόδι, με πολιτική παραγγελία και όχι με υπηρεσιακά κίνητρα. Χαρακτηριστική η τελευταία αναφορά προς το Θ. Τσαλούχα που μαζί με την κατηγορία για δήθεν ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στην αντιδήαμρχο Νατάσσα Οικονόμου, χωρίς να αναφέρει τίποτε άλλο, πότε, που, τι ειπώθηκε, απλά η ρετσινιά της ανάρμοστης συμπεριφοράς, μαζί με αυτήν την κατηγορία, κατηγορείται ότι δεν ήταν στο χώρο δουλειάς του μια συγκεκριμένη ώρα, κατά την οποία είχε ζητήσει από τον υπηρεσιακό του προϊστάμενο να μεταβεί στο Ληξιαρχείο που συνέβη κάτι έκτακτο και έπρεπε να παρέμβουν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

  • Τελευταία ήρθε και η μετακίνηση της Εύης Καρυδάκη, από την υπηρεσία που ήταν πριν σε άλλη, που μάλιστα στα μέχρι τώρα σχέδια είναι από εκείνες που πρόκειται να καταργηθούν. ¨Έχουμε, λοιπόν, κάθε βάσιμη ένδειξη να πιστεύουμε ότι η άρον – άρον μετακίνησή τους, τόσο ξαφνική που δεν είχαν ενημερωθεί ούτε οι προϊστάμενοί της, είναι προθάλαμος για να τεθεί σε διαθεσιμότητα και να απολυθεί.

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται, κατά παραγγελία της Δημοτικής Αρχής, εισαγγελική έρευνα για τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, με τις μεγάλες απεργίες στο χώρο των ΟΤΑ, που ως πιθανοί κατηγορούμενοι είναι μόνο η Εύη Καρυδάκη και ο Θόδωρας Τσαλούχας, για κινητοποιήσεις που επαναλαμβάνουμε έγιναν όχι από τους συγκεκριμένους δύο συνδικαλιστές, αλλά αποφασίστηκαν από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων εδώ. Μάλιστα, βασική κατάθεση που κατονομάζει τους δύο συνδικαλιστές είναι του Προέδρου του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων στου ΟΤΑ, ο οποίος ως σύγχρονος Εφιάλτης, όχι μόνο δεν υπερασπίζεται τις κινητοποιήσεις που στο κάτω κάτω της γραφής αποφασίστηκαν από έναν σύλλογο που προεδρεύει, αλλά από πάνω ουσιαστικά καταδίδει στυγνά το ΠΑΜΕ.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα περιστατικά αυτά έγιναν μόνο το τελευταίο διάστημα που αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες κινήσεις, ούτε για μεμονωμένες επιθέσεις.

Πρόκειται για οργανωμένο και μελετημένο σχέδιο δράσης από τη Δημοτική Αρχή και από το Δήμαρχο Σκοτινιώτη, πρόκειται για στοχοποιημένη και συνεχόμενη συνδικαλιστική δίωξη των δύο συγκεκριμένων συνδικαλιστών. Η επίθεση είναι μεροληπτική. Αφορά μόνο τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Και ως τέτοια την καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και συνολικότερα στο λαό του Βόλου και τους καλούμε να την καταδικάσουν, να απαιτήσουν να σταματήσει εδώ και τώρα, να υψώσουν ασπίδα προστασίας απέναντι στην επίθεση του Δημάρχου.


Ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί, αν και αιρετός παράγοντας, διάφορα υπηρεσιακά μέσα που έχει στη διάθεσή του, ως στυγνός εργοδότης, για να εξαπολύσει αυτή τη συνδικαλιστική δίωξη. Αποδεικνύει ότι είναι βραχίονας της κυβερνητικής πολιτικής στην περιοχή, δρα ως προέκταση του κράτους, έχει υιοθετήσει το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης. Καταρρίπτει και αυτή η στάση του το δήθεν αυτοδιοικητικό προφίλ που θέλει να καλλιεργήσει, όπως προχτές με τη συνέντευξη τύπου που έδωσε και όπου παραπονιόταν για τα οικονομικά του Δήμου και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την ίδια ώρα που είναι αποτελέσματα των μέτρων τα οποία έχει και ο ίδιος στηρίξει, μέχρι και συνδιαμορφώσει, όπως ο Καλλικράτης.

Η στάση του αυτή, η επίθεση της Δημοτικής Αρχής πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα. Δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο, δεν μπορεί να μην υπάρξει απάντηση. Η επιδίωξη είναι να εξουδετερώσει πλήρως τους δυο συναδέλφους, είτε απαγορεύοντάς τους ουσιαστικά την επαφή με τους συναδέλφους του, απαγορεύοντας τη συνδικαλιστική δράση, με μέτρα καταστολής της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας, είτε οδηγώντας τους στη διαθεσιμότητα και την απόλυση. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του Δ.Σ. σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν την ίδια επίθεση. Για παράδειγμα δεν κατηγορούνται με αναφορές αν λείπουν από την υπηρεσία τους, αρκετοί από αυτούς ούτε καν ενημερώνουν τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους για κάθε φορά που χρειάζεται να ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα, όπως επιβάλλει η Δημοτική Αρχή στους δύο συνδικαλιστές. Δεν έχουν κατηγορηθεί για παράδειγμα ότι έλειπαν από την υπηρεσία τους όταν συναντιόνταν με τον Δήμαρχο στο γραφείο του για να μεθοδεύσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στην αυτοαξιολόγηση των υπηρεσιών. Δεν έχουμε δει αναφορά εναντίον του προέδρου και της γραμματέα του Δ.Σ. που καθημερινά μπαινοβγαίνουν στο γραφείο του Δημάρχου και της Αντιδημάρχου Οικονόμου και ούτε και ενημερώνουν και κανέναν για ποια υποτίθεται συνδικαλιστικά ζητήματα συζητούν μαζί τους σε τέτοια συχνή βάση.

Όλα αυτά τα θέτουμε στην κρίση των εργαζομένων και όλου του λαού του Βόλου. Από τη μεριά μας το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η επίθεση, να βρει τείχος, να μην συνεχιστεί. Αποτελεί ζήτημα όχι στενά του ΚΚΕ, αλλά των εργαζομένων και όλου του λαού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει