Συνέντευξη Τύπου των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ξανθού και Μεϊκόπουλου για τη δημόσια Υγεία (Video)

«Η διάλυση της δημόσιας υγείας και η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ» ήταν το κεντρικό θέμα της συνέντευξης Tύπου που παραχώρησαν ο βουλευτής Ρεθύμνου και υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπουργείου Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαγνησίας Δημήτρης Παπαϊωάννου, χθες το μεσημέρι.

Ο Ανδρέας Ξανθός μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένο ότι η οικονομική κρίση δεν παράγει μόνο ανεργία και φτώχεια, αλλά παράγει και αρρώστια. Είναι κοινός τόπος πλέον ότι η ανεργία είναι επιβαρυντικός παράγοντας για σωματικής και ψυχικής νοσηρότητας. Το σύνθημα «Το Μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την Υγεία» επιβεβαιώνεται στο ακέραιο. Κατ’ αναλογία του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή που το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος και υποεκτίμησε την ύφεση, στον τομέα της Υγείας έχει υποεκτιμηθεί τραγικά ή έχει αγνοηθεί συνειδητά ο υγειονομικός πολλαπλασιαστής.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν και μόνο οι αρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία συνιστούν μείζονα λόγο ακύρωσης του Μνημονίου. Είναι κρίσιμο, να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπήσει πολιτικά το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται από την ανθυγιεινή μνημονιακή και κυρίως όσους αποκλείονται θεσμικά, επειδή είναι ανασφάλιστοι, από τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Σε σχέση με το πρόγραμμα Υγείας μιας κυβέρνησης της Αριστεράς τόνισε πως «για το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια υπόθεση εμπειρογνωμόνων αλλά μια διαδικασία αμφίδρομης σχέσης εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τις υγιείς και έντιμες επιστημονικές δυνάμεις» ενώ «η προγραμματική επάρκεια και πολιτική ηγεμονία της Αριστεράς δεν είναι ζήτημα εκφώνησης μιας ριζοσπαστικής «γραμμής» αλλά συγκεκριμένων βημάτων αλλαγής των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών στην Υγεία».

Τέλος απαρίθμησε βασικές αρχές μιας αριστερής πολιτικής για την Υγεία τονίζοντας ότι:

α) η Υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και καθολικό δικαίωμα,
β) στρατιγική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι η καθολική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα,
γ) η δημόσια περίθαλψη ποίοτητας αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, ειδικά σήμερα στη φάση της ανθρωπιστικής κρίσης,
δ) ότι δεν υπερασπιζόμαστε το πάρτυ που οφειλόταν στη διαπλοκή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
ε) έχουμε ανάγκη από μένα άλλο υπόδειγμα στην υγεία και ένα δημόσιο σύστημα αθρωποκεντρικό, δηλαδή εστιασμένο στις ανάγκες του ασθενή και ταυτόχρονα διεπαγγελματικό, στηριγμένο στην ισότιμη συνεργασία όλων των υγειονομικών».

Ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι «σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μην έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα, τις εξετάσεις και τα φάρμακα που έχει ανάγκη.

Με την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών ο τομέας της Υγείας αποτελεί σήμερα έναν από τους βαρύτερα ασθενείς τομείς της ελληνικής κοινωνίας και η «ασθενής» Υγεία κοστίζει πάντα πολύ ακριβά, παρά τα πρόσκαιρα οικονομικά «οφέλη» από τις περικοπές.

Όλα τα δεδομένα αλλά και η εμπειρία άλλων χωρών από την εφαρμογή ανάλογων μέτρων δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία υγειονομική-ανθρωπιστική καταστροφή. Έτσι με την υπογραφή του Μνημονίου 3, στην ουσία, αποψιλώνεται η Δημόσια Υγεία, χάνοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διεκδικεί ένα νέο αναβαθμισμένο, καλά στελεχωμένο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που το έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση ή την εθνικότητά του. Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη, τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, κοντά στον τόπο κατοικίας και εργασίας αποτελούν προτεραιότητά μας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει