Συναντήσεις Αγοραστού – ΕΝΠΕ με τους υπουργούς Σκουρλέτη και Αποστόλου
Προς υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: Να επιταχυνθεί ο ρυθμός του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και να εκχωρηθούν οι πόροι στις Περιφέρειες – Προς υπουργό Εσωτερικών: Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση: Να γίνει πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ τις ανακοινώσεις, όπως έφτασαν στο e-Volos.gr:
Στο ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών θα μετάσχει ο Ε. Αποστόλου για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν – Κ. Αγοραστός: «Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας και της ανησυχίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τους αργοπορία στο ΠΑΑ – η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια Παραγωγική Επανάσταση ιδίως στον πρωτογενή τομέα»
Να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 και να εκχωρηθούν οι πόροι στις Περιφέρειες (37,1% του ΠΑΑ) ώστε να παροχετευθεί ζεστό χρήμα στην αγροτική παραγωγή και την πραγματική οικονομία, ζήτησε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα.
Από την πλευρά του ο κ. Ε. Αποστόλου δεσμεύτηκε αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά να μετάσχει σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών στα γραφεία της μαζί με τους γενικούς γραμματείς και τους διευθυντές των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου προκειμένου ν’ απαντήσει αναλυτικά σ’ όλα τα θέματα που τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας έθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα εξής θέματα:
– Εκχώρηση πόρων του ΠΑΑ στις Περιφέρειες:
Η «μερική» εκχώρηση στις Περιφέρειες ολοκληρώθηκε μόλις τον προηγούμενο Οκτώβριο με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ χωρίς όμως οι Περιφέρειες να μπορούν να προβούν σε καμία προκήρυξη νέου Μέτρου μέχρι σήμερα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι και εφαρμοστικές αποφάσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
– Νέοι Αγρότες:
Δυόμιση μήνες μετά τη λήξη του χρόνου υποβολής των αιτήσεων στήριξης δεν έχει ξεκινήσει καν η αξιολόγησή τους καθώς αναμένονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα φύλλα αξιολόγησης και η διαδικασία βάσει της οποίας οι αξιολογητές θα μπορούν να μπαίνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).
Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειών είναι απολύτως έτοιμες από την πλευρά τους για να ξεκινήσουν την αξιολόγηση των αιτήσεων.
Ένα δεύτερο ζήτημα που αναφύεται είναι το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί σε ορισμένες Περιφέρειες και η ΕΝΠΕ καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξετάσει κάθε πιθανή λύση για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων νέων γεωργών και κτηνοτρόφων, που υπέβαλαν αίτηση στο Υπομέτρο 6.1 «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 εφ’ όσον πληρούν τις προϋποθέσεις.
Παράλληλα, εισηγείται στην επικείμενη αναθεώρηση του ΠΑΑ να ενταχθεί η εξής διάταξη:
«Οι επιλαχόντες του Υπομέτρου 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, διατηρούν τα ίδια δικαιώματα και προνόμια με τους ενταγμένους όσον αφορά τα κριτήρια βαθμολογίας και αυξημένης ενίσχυσης στη διεκδίκηση ένταξής τους στα υπόλοιπα Μέτρα του ΠΑΑ».
Κατάρτιση Νέων Αγροτών:
Είναι επιβεβλημένο να «τρέξει» αμέσως το Μέτρο 1.1.1 «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του ΠΑΑ καθώς δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πληρωμής ούτε καν όσοι νέοι αγρότες έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα το 2014 αφού δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ώρες κατάρτισης.
– Σχέδια Βελτίωσης:
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Νέων Αγροτών είναι απαραίτητη για να προκηρυχθούν τα Σχέδια Βελτίωσης.
– Επενδυτικά Μέτρα:
Κανένα Μέτρο με επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει μέχρι σήμερα προκηρυχτεί παρά τις σχετικές εξαγγελίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μέτρο της Μεταποίησης, του οποίου η πρόσκληση ακόμη εκκρεμεί αν και παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών από την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι θα προκηρυχθεί.
– Κίνδυνος απώλειας πόρων:
Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το γεγονός ότι οι ως τώρα πληρωμές αφορούν μονόπλευρα συγκεκριμένα Μέτρα, θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, επανεξετάζει τις επιδόσεις των προγραμμάτων σε κάθε κράτος μέλος το 2019 (επανεξέταση επιδόσεων), με αναφορά στο πλαίσιο επιδόσεων που ορίζεται στα αντίστοιχα προγράμματα.
Κατά την επανεξέταση επιδόσεων εξετάζεται η επίτευξη των ορόσημων των προγραμμάτων στο επίπεδο προτεραιοτήτων, βάσει των στοιχείων και εκτιμήσεων που παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση υλοποίησης που υποβάλλουν τα κράτη μέλη κατά το έτος 2019. Εάν δεν επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι τότε προβλέπεται σειρά μέτρων για το κράτος – μέλος: από μεταφορά πόρων σε νέες προτεραιότητες, αφαιρώντας πόρους από συγκεκριμένα Μέτρα, μέχρι και στάση πληρωμών για τις προτεραιότητες που δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι.
– Εγγειοβελτιωτικά έργα:
Δεν έχουν ξεκινήσει τα εγγειοβελτιωτικά έργα παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί οι αιρεσιμότητες του προγράμματος.
– LEADER:
Είναι ανάγκη να προχωρήσουν αμέσως οι συμβάσεις εκτός από τις περιπτώσεις που έχει γίνει προσφυγή.
Μείωση νιτρορύπανσης:
Να προκηρυχθεί αμέσως το μέτρο «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (γνωστό ως μείωση της νιτρορύπανσης).
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ – ΟΕΒ – ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Στη συνάντηση η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έθεσε και άλλα τρία ζητήματα:
– Δασικοί Χάρτες:
Είναι σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα αλλά η διαδικασία πρέπει να ανασταλεί για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λυθούν. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχει καταθέσει έγκαιρα τις θέσεις της και έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Στο νομοσχέδιο που συζητείται τώρα στη Βουλή έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις που πρότεινε η Ένωση Περιφερειών, υπάρχουν όμως κι άλλα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Θα πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων.
– Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων:
Η αρμοδιότητα για την εποπτεία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων περιήλθε από τους Δήμους στις Περιφέρειες με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Η Ένωση Περιφερειών ζητεί να εκδοθεί αμέσως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το τι σημαίνει εποπτεία και ξεκαθαρίζει ότι εποπτεία δεν σημαίνει αναλαμβάνω τα χρέη.
– Υποστελέχωση Κτηνιατρικών Υπηρεσιών:
Πρέπει να στελεχωθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα ιδίως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΠΕ
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:
«Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας και της ανησυχίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τους ρυθμούς με τους οποίους υλοποιείται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 και αυτή μας την αγωνία εκφράσαμε στον κ. Ε. Αποστόλου, ζητώντας παράλληλα σαφές χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη των Μέτρων του ΠΑΑ που έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες.
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι παρατηρείται αργοπορία όσον αφορά το ΠΑΑ, το οποίο πρέπει να επανέλθει στην κανονικότητά του γιατί είναι εκτός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί.
Στη σημερινή συνάντηση θέσαμε και άλλα ζητήματα αιχμής για τον πρωτογενή τομέα, για τα οποία ο Υπουργός δεσμεύτηκε να έλθει στην Ένωση Περιφερειών μαζί με τους συνεργάτες του και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.
Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα της παραγωγής, γιατί αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα είναι μια Παραγωγική Επανάσταση ιδίως στον πρωτογενή τομέα».
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το ΔΣ της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάννα Καλογήρου, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, οι Αντιπεριφερειάρχες Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος και Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου και Πελοποννήσου κ. Νίκος Πατσαρίνος.
Η ΕΝΠΕ επέδωσε στον υπουργό Εσωτερικών αναλυτικό υπόμνημα με αλλαγές και πρόσθετες διατάξεις για να συμπεριληφθούν στο λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Εσωτερικών
Την αναγκαιότητα να μετεξελιχθεί ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ώστε να γίνει πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των πολιτών, επισήμανε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη στη συνάντηση που είχαν την Δευτέρα παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη.
Ο Υπουργός Εσωτερικών προϊδέασε από την πλευρά του για «βαθιές ριζικές αλλαγές» στην Αυτοδιοίκηση και προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα παρουσιάσει τις νομοθετικές προτάσεις της για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης και θ’ ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Στη σημερινή συνάντηση το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επέδωσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αναλυτικό υπόμνημα με αλλαγές και πρόσθετες διατάξεις για να συμπεριληφθούν στο λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Εσωτερικών («Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και άλλες διατάξεις»), το οποίο, όπως είπε ο κ. Π. Σκουρλέτης, βρίσκεται σήμερα στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) και μετά τις διακοπές του Πάσχα θα εισαχθεί στη Βουλή.
Οι προτάσεις της ΕΝΠΕ αφορούν θέματα λειτουργικά των Περιφερειών, προσωπικού, αρμοδιοτήτων διάφορων Υπουργείων καθώς και σειρά ρυθμίσεων για δημόσιες συμβάσεις, δαπάνες και τη δημόσια περιουσία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ζητήματα που αφορούν τις νησιωτικές Περιφέρειες.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΠΕ
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:
«Με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε ειλικρινή διάλογο και συζητάμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γιατί πάντοτε στο μυαλό μας είναι η ποιότητα των υπηρεσιών των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε σε αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, σε μια δύσκολη στιγμή, με λιγότερους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους στη διάθεσή μας.
Το πολυνομοσχέδιο αίρει δυσλειτουργίες και «θολούρες» του «Καλλικράτη», περιλαμβάνει διατάξεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προτείνουμε σειρά αλλαγών και πρόσθετων ρυθμίσεων προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα των Περιφερειών.
Στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε και για το μεγάλο στοίχημα που είναι η μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, να γίνει πράξη δηλαδή η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των πολιτών».
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το ΔΣ της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Αττικής κα Ρένα Δούρου, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάννα Καλογήρου, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής κ. Δημ. Μαραβέλιας, Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου και Πελοποννήσου κ. Νίκος Πατσαρίνος.