Συνασπισμός 13 χωρών της Ε.Ε. για τα Δυτικά ΒαλκάνιαΣύμφωνα με το Euractiv, 13 χώρες της ΕΕ, κυρίως νέα μέλη από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η Ιταλία και η Αυστρία, καταρτίζουν ένα «non-paper» που θα παρουσιαστεί στην ΕΕ των 28, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά στα σχέδια της διεύρυνσης, έχοντας κατά κύριο λόγο στο νου την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, γράφει η ιστοσελίδα Euractiv.

Οι 13 αυτές χώρες είναι η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Μάλτα. Το έγγραφο θα παρουσιαστεί σε συνεδρίαση των πρέσβεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

«Η ιδέα είναι να ξεκινήσει μια έκκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε διπλωμάτης μιας εκ των 13 χωρών στο EurActiv. «Είναι επίσης μια μορφή πίεσης, που θέλει να καταδείξει ότι το δίλημμα πρόωρα χρειαζόμαστε την εμβάθυνση της ΕΕ και τη διεύρυνση αργότερα, είναι τεχνητό και εσφαλμένο. Εάν οι δύο διαδικασίες δεν προχωρήσουν παράλληλα, η ΕΕ σύντομα θα αντιμετωπίσει ξανά τα Δυτικά Βαλκάνια , αλλά δυστυχώς με έναν πιο απαιτητικό και επώδυνο τρόπο και για τις δύο πλευρές», δήλωσε η ίδια πηγή.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο να κατανοήσουμε αυτό το τεχνητό δίλημμα, διότι μιλάμε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και όχι για πραγματική διεύρυνση. Η Δύση προφανώς δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό», προσέθεσε η ίδια διπλωματική πηγή.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμα ότι το θέμα έχει διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία με το CDU/CSU να μην επιθυμεί μία γρήγορη έναρξη των διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με τον υπουργό αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, Μίκαελ Ροθ ο οποίος σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υπεραμύνθηκε της άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019, 15:13

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει