Συναυλία αγάπης στη Μονή Λαζαριστών με έργα του Θωμά Μπακαλάκου

[ad_1]

Με μία μεγάλη «Συναυλία Αγάπης» με έργα του σπουδαίου συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, στις 9.15 μ.μ., στη Μονή Λαζαριστών, ο φετινός εορτασμός του καθιερωμένου, αφιερωμένου στο έργο του Αγίου Αποστόλου Παύλου, θεσμού των «Αγιοπαυλίτικων» και ο εορτασμός για τα «200 χρόνια από τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821», σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Τιμώντας τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δίνει την ευκαιρία στους φίλους και θαυμαστές του μουσικού του έργου, να ακούσουν έργα του που έγραψαν ιστορία, αλλά και νέες, πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις. Η είσοδος για τη συναυλία θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ θα μεταδίδεται και live streaming μέσω του καναλιού του δήμου στο you tube  https://www.youtube.com/watch?v=644Kap5fRFo και τη σελίδα του δήμου στο Facebook.

Το κοινό που θα βρεθεί στο χώρο της Μονής Λαζαριστών, αλλά και όσοι παρακολουθήσουν τη συναυλία από το σπίτι, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τη μελοποίηση του ποιήματος του μεγαλύτερου Ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν, για την ενίσχυση του φιλελληνικού κινήματος το 1822, σε ερμηνεία του κορυφαίου τενόρου της Λυρικής σκηνής Δημήτρη Σιγαλού. Παράλληλα, θα παρακολουθήσουν σε παγκόσμια πρώτη έναν μουσικό χαιρετισμό του συνθέτη καθώς και τρεις ‘γαλάζιες’ μουσικές του νουβέλες «ποτισμένες από τις καθαρότερες ελληνικές μουσικές παραδόσεις, εμπνευσμένες από τα κεντημένα στο χέρι του πρωτομάστορα λαού δημοτικά μας τραγούδια» όπως αναφέρει ο ίδιος. Η ‘Συναυλία Αγάπης’ θα κλείσει πανηγυρικά με το Ορατόριο ‘Η Συμφωνία της Αγάπης’, πρώτη φορά εκτελεσμένο σε αυτή τη μορφή, για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστες, που αποτελεί μελοποίηση του κειμένου περί Αγάπης του Αποστόλου Παύλου από την πρώτη προς Κορινθίους επιστολή. 

παρουσίαση των έργων 

Παίζουν οι μουσικοί: Ιάκωβος Κολανιάν- κλασική κιθάρα,  Igor Efimov- κλαρινέτο, David Bogorad- βιόλα

Στο πιάνο και την επιμέλεια του προγράμματος ο Απόστολος Παληός

Ερμηνεύουν η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και οι  σολίστες Βανέσα Καλκάνη σοπράνο-κολορατούρα, Σοφία Μάλαμα άλτο, Δημήτρης Σιγαλός τενόρος και Μιχάλης Κατσούλης, μπάσος

Υπό τη διεύθυνση της Μαίρη Κωνσταντινίδη

Τη συναυλία θα προλογίσει η παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος και μουσικός, Αλεξάνδρα Γιαλίνη

ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

για πιάνο και φωνή σε δύο μέρη

Το έργο είναι αποτέλεσμα μελοποίησης του ποιήματος του μεγαλύτερου Ρώσου ποιητή  Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν, ο οποίος το έγραψε το 1822 για να ενισχύσει το φιλελληνικό κίνημα υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων, να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Το ποίημα παραδόθηκε χωρίς τίτλο. Τον τίτλο ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ έδωσε ο συνθέτης στο μουσικό έργο που συνέθεσε.

Το έργο θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. 

Θα το ερμηνεύσει ο κορυφαίος τενόρος της Λυρικής σκηνής Δημήτρης Σιγαλός.

Στο πιάνο ο διεθνούς φήμης πολυβραβευμένος σολίστας, διευθυντής ορχήστρας και δρ. μουσικολογίας Απόστολος Παληός, απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας του Βερολίνου και της Λειψίας.

Το έργο έχει αφιερώσει ο συνθέτης στον Απόστολο Παληό.

ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΣΑΣ                                                                                                                                 

Το έργο είναι ένας μουσικός χαιρετισμός του συνθέτη, μια σύνθεση για πιάνο μικτή χορωδία και τέσσερις φωνές.

Θα το ερμηνεύσουν η Χορωδία Θεσσαλονίκης της κ. Μαίρης Κωνσταντινίδου υπό τη διεύθυνσή της και οι σολίστες Βανέσα Καλκάνη, σοπράνο, Σοφία Μάλαμα, άλτο, Δημήτρης Σιγαλός, τενόρος και ο Μιχάλης Κατσούλης, βαρύτονος.

Στο πιάνο ο Απόστολος Παληός.

Και αυτό το έργο θα ακουστεί σε παγκόσμια πρώτη.

ΘΑΛΑΣΣΑΚΗ ΜΟΥ

Mουσική νουβέλα για κλασική κιθάρα, διάρκειας δεκαπέντε λεπτών σε δύο μέρη, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Αιγαίου», αφιερωμένη από το συνθέτη στο Καστελόριζο και στον κορυφαίο σολίστα Ιάκωβο Κολανιάν που θα το παρουσιάσει στη συναυλία σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. 

Ο συνθέτης την εμπνεύστηκε από το ομώνυμο εμβληματικό δημοτικό τραγούδι του Καστελόριζου.                                                                                                                                                     

ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ

Μουσική νουβέλα για πιάνο, διάρκειας δεκαπέντε λεπτών σε τρία μέρη, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Αιγαίου», αφιερωμένη από το συνθέτη στη Ρόδο. Την εμπνεύστηκε από το ομώνυμο δημοτικό τραγούδι του νησιού.

Το έργο θα ερμηνεύσει ο κορυφαίος Έλληνας πιανίστας διεθνούς φήμης Απόστολος Παληός.

ΙΟΝΙΟ 

Μουσική νουβέλα από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Ιονίων νήσων». Ο συνθέτης την εμπνεύστηκε από το μουσικό ιδίωμα των νησιών του Ιονίου.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 

Ορατόριο για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστες, σε μεταγραφή της ορχήστρας του έργου για πιάνο από το συνθέτη.

Το ορατόριο θα ερμηνεύσει η μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης της Μαίρης Κωνσταντινίδου, υπό την διεύθυνσή της, με διακεκριμένους σολίστες του λυρικού θεάτρου: Βανέσα Καλκάνη, σοπράνο-κολορατούρα, Σοφία Μάλαμα άλτο, Δημήτρης Σιγαλός τενόρος, Μιχάλης Κατσούλης, βαρύτονος. 

Στο πιάνο ο Απόστολος Παληός.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει