Συνδικάτο «Μ. Παπαρήγας»: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια την Παρασκευή στις 10.00
Κ. Στεργίου: Η επίθεση απέναντι στη συναδέλφισσα Χ. Τασολάμπρου και η απόλυσή της, είναι επίθεση στα σωματεία – συνδικάτα της δράσης… Κυβέρνηση, εργοδοσία – ΕΕ ετοιμα΄ζουν χτύπημα στον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Συγκέντρωση συμπαράστασης στα δικαστήρια του Βόλου διοργανώνουν την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 10.00 το πρωί, σωματεία και φορείς με αφορμή την εκδίκαση στο Πρωτοδικείο της αγωγής της συνδικαλίστριας Χρυσούλας Τασολάμπρου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, μέλους της διοίκησης του συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» και εκπροσώπου των εργαζομένων του επιχειρησιακού σωματείου της ΒΕΜΕΚΕΠ στην ΠΟΕΜ.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση: “Η συναδέλφισσα διεκδικεί να παρθεί πίσω η εκδικητική συνδικαλιστική απόλυση, η οποία είχε λάβει χώρα στις 31/03/2016 από την εταιρεία της ΒΕΜΕΚΕΠ.
Από το Εργατικό Κέντρο Βόλου και από το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, έχει προκηρυχθεί 4ωρη στάση εργασίας από τις 10.00 μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι.
Στην συνέντευξη που δόθηκε το πρωί της Τετάρτης από το συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», σωματεία και φορείς, ο πρόεδρος του συνδικάτου Κ. Στεργίου τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή σωματεία, φορείς και συνδικαλιστές έδειξαν την ταξική τους αλληλεγγύη μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, παρεμβάσεις στο ΣΕΠΕ Μαγνησίας, καταδικάζοντας την δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης που εκφραζόταν μέσα από την συνδικαλιστική απόλυση της συναδέλφισσας.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των σωματείων και φορέων εξέφρασαν την στήριξη και συμπαράσταση και στην εργαζόμενη σε ιδιωτική κλινική, της οποίας η υπόθεση εκδικάζεται την ίδια ημέρα στα Δικαστήρια, η οποία απολύθηκε γιατί διεκδίκησε τις δεδουλευμένες αποδοχές της και η οποία ζητά την επαναπρόσληψή της.
«Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» καλεί τους εργαζόμενους και άνεργους του Βόλου, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς του λαϊκού κινήματος, για άλλη μια φορά, ακόμα πιο αποφασιστικά, την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης στο δικαστήριο του Βόλου, να καταδικάσουν την συνδικαλιστική απόλυση της συναδέλφισσας συνδικαλίστριας. Nα δώσουν αγωνιστικό παρόν την ημέρα που εκδικάζεται η αγωγή της συναδέλφισσας απολυμένης, διεκδικώντας την δίκαιη και άμεση επαναπρόσληψή της. Να συμμετέχουν στην 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε ομόφωνα το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ.
Στο πρόσωπο της συναδέλφισσας η εργοδοσία διώκει το δικαίωμα να συνδικαλίζεσαι, να αγωνίζεσαι για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας, να απεργείς, να οργανώνεις την πάλη των συναδέλφων σου, να διεκδικείς τα δικαιώματά σου. Διώκει το δικαίωμα να παλεύεις για να ανατραπούν οι αντεργατικές επιλογές εργοδοσίας και κυβέρνησης που σε καταδικάζουν στην φτώχεια, στην ανέχεια, στην μισοζωή. Να μην περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία. Οι εργάτες ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούν να επιβάλλουν το δίκιο τους. Αν αρχίσουν οι εργοδότες να απολύουν συνδικαλιστές επειδή έχουν δράση, τότε καταλαβαίνετε τι ακολουθεί για τον καθένα μας».
Ο Κώστας Στεργίου αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη συζήτηση και ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο του επονομαζόμενου «Πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων» και το «καλωσόρισμά» της από την ελληνική κυβέρνηση, πυλώνας που σχετίζεται με την κατοχύρωση και ενίσχυση της σημερινής εργασιακής ζούγκλας, με την ραγδαία αύξηση των προσωρινών και ελαστικών μορφών απασχόλησης, το χτύπημα της μόνιμης, πλήρους και σταθερής εργασίας.
«Ειδικότερα αυτήν την περίοδο που η κυβέρνηση – εργοδοσία – ΕΕ ετοιμάζουν χτύπημα στον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είναι επιτακτική η ανάγκη να μην περάσει καμιά απόλυση συναδέλφου συνδικαλιστή. Να μην περάσει η διάλυση των εργασιακών σχέσεων εργασίας, η επικράτηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, της εργασίας με μπλοκάκι, των εργολαβικών συνεργείων. Για τους εργαζόμενους το δικαίωμα στη δουλειά, καθώς επίσης και το δικαίωμα της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, προστασίας και διεκδίκησης μιας ζωής με αξιοπρέπεια, είναι αδιαπραγμάτευτα. Η επίθεση απέναντι στη συναδέλφισσα Χ. Τασολάμπρου και η απόλυσή της, είναι επίθεση στα σωματεία – συνδικάτα της δράσης, που αναπτύσσουν στους χώρους δουλειάς, είναι επίθεση απέναντι στο δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται και να διεκδικούν. Η προκλητική στάση της εργοδοσίας όλο αυτό το διάστημα, είναι δείγμα του πώς ονειρεύονται οι εργοδότες τους χώρους δουλειάς»”.