Συνελήφθησαν 275 άτομα στις διαδηλώσεις για τις περικοπές στην επιδότηση καυσίμωνΟι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις επιδοτήσεις καυσίμων «παρέλυσαν» την Παρασκευή τις μετακινήσεις στις μεγαλύτερες πόλεις του Ισημερινού, μία ημέρα μετά τις ταραχές που οδήγησαν στη σύλληψη 275 ανθρώπων και στον τραυματισμό 28 αστυνομικών.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως τα λεωφορεία και τα ταξί «τράβηξαν χειρόφρενο» συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή την αύξηση των τιμών των καυσίμων, μετά την εφαρμογή νωρίτερα την εβδομάδα δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση του προέδρου Λένιν Μορένο.

Την Πέμπτη, διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πέταξαν πέτρες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην πρωτεύουσα Κίτο, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, στα χειρότερα επεισόδια που συγκλονίζουν εδώ και χρόνια την πετρελαιοπαραγωγό χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την οργή μεγάλου μέρους του πληθυσμού μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο ντίζελ και στη βενζίνη που εφαρμόζονταν επί σαράντα χρόνια, μέτρο που συμπεριλαμβανόταν στους όρους της δανειακής σύμβασης που σύναψε τον Μάρτιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οδήγησε σε αλματώδη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, άλλων τελών και δασμών.

Οι τιμές του ντίζελ αυξήθηκαν από 1,03 δολάρια σε 2,30 δολάρια το γαλόνι, ενώ η βενζίνη από τα 1,85 δολάρια σε 2,39 δολάρια.

Έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, 275 άνθρωποι είχαν συλληφθεί και 28 αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πέμπτη και ακολούθως η αστυνομία ανέπτυξε θωρακισμένα οχήματα και έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές και να τους εμποδίσει να φθάσουν στο προεδρικό μέγαρο.

 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2019, 07:00

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει