Συνελήφθη πρώην ηγετικό στέλεχος ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης μετά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, 02:45

Πρώην ηγετικό στέλεχος ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης, ο Ροντρίγκο Τοβάρ, ο οποίος αντιμετωπίζει διώξεις για πολλές σφαγές και εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς πληθυσμών στην Κολομβία, συνελήφθη χθες Δευτέρα στην Μπογκοτά, μετά την άφιξή του από τις ΗΠΑ, όπου εξέτισε ποινή κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Ο άλλοτε παραστρατιωτικός, γνωστός με το ψευδώνυμο «Jorge 40», βρίσκεται πλέον «στη διάθεση των μεταναστευτικών και δικαστικών αρχών και θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης και των θυμάτων στο πλαίσιο διαδικασιών εν εξελίξει στη χώρα», ανέφερε μέσω Twitter ο Μιγκέλ Σεμπάγιος, ύπατος επίτροπος για την ειρήνη στην Κολομβία.

Τον Ροντρίγκο Τοβάρ, άλλοτε επικεφαλής των Ενωμένων Οργανώσεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC), η οποία διαλύθηκε το 2005, βαρύνουν υποψίες ότι ενέχεται σε πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς που πολεμούσαν εναντίον των ανταρτών της άκρας αριστεράς, ειδικά στις κολομβιανές ακτές στην Καραϊβική Θάλασσα (βόρεια).

Ο 69χρονος Τοβάρ είχε εκδοθεί το 2008 στις ΗΠΑ, όπου παραδέχθηκε την ενοχή του για την εμπορία κοκαΐνης και καταδικάστηκε να εκτίσει 12 χρόνια κάθειρξη.

Προηγουμένως είχε ηγηθεί της διαδικασίας αφοπλισμού και αποστράτευσης των περίπου 30.000 ακροδεξιών παραστρατιωτικών επί των ημερών του Άλβαρο Ουρίμπε στην προεδρία (2002-2010). Είχε βρεθεί επίσης στην καρδιά της έρευνας για το σκάνδαλο που οδήγησε στη φυλάκιση δεκάδων κοινοβουλευτικών για διάφορες συμφωνίες που είχαν συνάψει με τους παραστρατιωτικούς.

Πάντως αρνήθηκε να συνεργαστεί από τις ΗΠΑ με τη «Δικαιοσύνη και Ειρήνη», την ειδική δικαιοδοσία που δημιουργήθηκε για να δικάσει τα εγκλήματα των παραστρατιωτικών της άκρας δεξιάς και προβλέπει την επιβολή μειωμένων ή εναλλακτικών ποινών σε εκείνους που ομολογούν τα εγκλήματά τους.

Το 2015, αποκλείστηκε από τη διαδικασία και επομένως θα δικαστεί από την ποινική δικαιοσύνη. Σε βάρος του εκκρεμούν 1.485 έρευνες ποινικής φύσης, διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαβιέρ Σαρμιέντο.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ουρίμπε να προχωρήσει στην έκδοση επικεφαλής ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, ειδικά στις ΗΠΑ, είχε επικριθεί από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες θεωρούσαν πως έτσι εμποδίζονταν τα θύματα να ζητήσουν δικαίωση και αποζημιώσεις στη δικαιοσύνη.

Παρά τη διάλυση των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων και τη συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), η χώρα των Άνδεων βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα με νέο κύμα σφαγών, το οποίο οι αρχές αποδίδουν σε ένοπλες ομάδες που διακινούν ναρκωτικά.

Φωτογραφία: colombiareports.com

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει