Συνεργασία Δήμου Ρήγα Φεραίου και Πυροσβεστικής

Σε επαγρύπνηση ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Καθαριότητα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών, εντατικοποίηση των εργασιών στην αγροτική οδοποιία, κόψιμο ξερών χόρτων είναι μερικές από τις ενέργειες που έχει ξεκινήσει ήδη ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των περιστατικών πυρκαγιών. Παράλληλα υπάρχει στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Περιεφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση μεταξύ Καναλίων και Ριζομύλου, ήταν η πρώτη ουσιαστικά για το φετινό καλοκαίρι. Μάλιστα ο Αύγουστος θεωρείται ο μήνας, όπου λόγω των μελτεμιών, οι κίνδυνοι για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι αυξημένοι, ενώ παράλληλα στις καλλιέργειες, πολλοί αγρότες καίνε τα χόρτα και ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας του ελέγχου. Σε αυτό το πλαίσιο η Δημοτική Αρχή μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας που διαθέτει, βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε καινούριου περιστατικού.

Στη πρόσφατη πυρκαγιά ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αντέδρασε άμεσα αποστέλλοντας δύο οχήματα, ένα γκρέιντερ και ένα τσαπάκι τα οποία έκοβαν τα ξερά χόρτα και άνοιγαν περάσματα, όπου υπήρχε πρόβλημα. Το θετικό ήταν πως λόγω της εντατικής δουλειάς που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα στην αγροτική οδοποιία, οι δρόμοι ήταν ανοικτοί για τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Παράλληλα έγιναν και εργασίες καθαρισμού από ξερά χόρτα περιμετρικά των κτηνοτροφικών μονάδων. Στο τόπο της πυρκαγιάς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή που συνέβη το περιστατικό, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Νικολάου, Σεσκλιώτης και Μπατζιάκας, ενώ υπήρχε συνεχής συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε πως από την αρχή του καλοκαιριού οργανώσαμε όλα τα θέματα που αφορούσαν την πολιτική προστασία θέτοντας σε ενεργοποίηση τις τεχνικές υπηρεσίες, ενώ έχουμε συνεχή επικοινωνία και με την Πυροσβεστική. Στο Δήμο μας υπάρχει το ορεινό ανάγλυφο, όπου οι κίνδυνοι πυρκαγιάς είναι πάντα μεγάλοι, παράλληλα όμως υπάρχει και ο πεδινός όγκος, όπου αυτή την περίοδο οι αγρότες καίνε χόρτα στις καλλιέργειές τους για να προχωρήσουν στις επόμενες εργασίες τους. Ως Δήμος είμαστε σε επιφυλακή είτε για να αποτρέψουμε, είτε για να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις συνέπειες από κάποια πυρκαγιά. Ήδη έχουν εντατικοποιηθεί οι ρυθμοί εργασίες στην αγροτική οδοποιία, επίσης κόβονται τα ξερά χόρτα γύρω από κτηνοτροφικές μονάδες και άλλες εγκαταστάσεις, καθαρίζονται οι δρόμοι από κλαδιά, ώστε να υπάρχουν άνετα περάσματα για τα οχήματα της Πυροσβεστικής και του Δήμου μας, ενώ συντηρούνται και οι πυροσβεστικοί κρουνοί».

Η ίδια πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ένταση των φαινομένων πυρκαγιάς, γι’ αυτό και συστήνουμε στους δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εργασίες που κάνουν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει