Συνεργασία Κώστα Αγοραστού – Ελένης Λαΐτσου για έργα του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Κώστας Αγοραστός: «Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στη Θεσσαλική Προσπάθεια»

Ελένη Λαΐτσου: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη να αντιμετωπίσει με άμεσες ενέργειες και παρεμβάσεις τα θέματα του Δήμου»

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τρέχοντα θέματα και έργα του Δήμου Ρήγα Φεραίου, είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με τη Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κα Ελένη Λαΐτσου.

Με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Κ. Αγοραστού η λύση στο μεγάλο πρόβλημα, που παρουσιάστηκε με την υδροδότηση του Στεφανοβικείου και Αερινού, δίνεται μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς από εκεί θα χρηματοδοτηθεί η ανόρυξη νέας γεώτρησης στο Αερινό καθώς και η νέα γεώτρηση και δίκτυο σύνδεσης στην περιοχή Σαριγκιόλ-Ριζόμυλο μήκους 12,5 χλμ. με προϋπολογισμό του έργου σύμφωνα με τις τιμές μονάδος του αρμόδιου Υπουργείου.

Θετικά επίσης τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης και στο αίτημα της χρηματοδότησης κατασκευής «Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Κέντρο Πολιτισμού – «ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ». Ο χώρος θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ρήγα Βελεστινλή καθώς κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει σε άλλο σημείο της χώρας. Το Κέντρο θα είναι πολλαπλών χρήσεων και ο προϋπολογισμός του είναι περίπου 546.000 ευρώ.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της λίμνης Κάρλας καθώς και τα μέτρα προστασίας, που ενώ έχουν ήδη αποφασιστεί, το Υπουργείο Περιβάλλοντος καθυστερεί να δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των μέτρων. Επίσης, από τα συμπληρωματικά έργα είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί και το αρδευτικό δίκτυο γιατί αναμένεται να καταργήσει 5000 γεωτρήσεις στον κάμπο. Για να γίνει το αρδευτικό δίκτυο, είναι απαραίτητο να προχωρήσει ο αναδασμός του Στεφανοβικείου.

Θέμα της ατζέντας αποτέλεσαν τα δυο «Έργα Σημαίες» όπως τα αποκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και αφορούν τον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Το πρώτο είναι η αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Πηλίου και το δεύτερο η οδική σύνδεση των παραλίων Λάρισας και Μαγνησίας. Τα έργα αυτά χαρακτηρίζονται ως κομβικής σημασίας και θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξή των περιοχών αυτών αλλά και για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, δημιουργώντας παράλληλα και τουριστική κίνηση. Άλλωστε όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός η Μελέτη Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως παρουσιάστηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, περιλαμβάνει όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, όπως η Λίμνη Κάρλα, το Κεραμίδι και το Βένετο, που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Για το έργο ανάπλασης της Υπέρειας Κρήνης, για το οποίο υπάρχει μελέτη από τη ΙΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων προϋπολογισμού περίπου 400.000 ευρώ, ο κ. Κώστας Αγοραστός ζήτησε από τη δήμαρχο να την καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να πάρει την έγκριση και να μπορέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας να την εντάξει στο ΕΣΠΑ.

Την παρέμβαση εξάλλου του περιφερειάρχη Θεσσαλίας προς τα αρμόδια υπουργεία ζήτησε η δήμαρχος στα εξής θέματα: Το πρώτο αφορά τις αποζημιώσεις περίπου 2.500 ακτημόνων και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής που δικαιούνται αποζημιώσεις από την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας και ακόμη δεν έχουν καταβληθεί. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και οικονομικής επιβίωσης για τις χιλιάδες οικογένειες των ακτημόνων στο οποίο πρέπει να δοθεί επειγόντως λύση. Το δεύτερο θέμα αφορά τις μελέτες για αποχετευτικά δίκτυα οικισμών των πρώην Δ. Φερών και Δ. Κάρλας οι οποίες έχουν κατατεθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ προϋπολογισμού περίπου 23 εκ. ευρώ.

Τα δίκτυα αυτά θα συνδεθούν με τον Βιολογικό Καθαρισμό του Βόλου. Το τρίτο ζήτημα αφορά το έργο «Ασφαλτοστρώσεις οδών ΤΔ Στεφανοβικείου» το οποίο ενώ είχε συμβασιοποιηθεί στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω της περικοπής του προγράμματος. Το τέταρτο αφορά τις εργατικές κατοικίες στο Βελεστίνο οι οποίες ακόμη δεν έχουν παραδοθεί στους δικαιούχους καθώς ο εργολάβος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα 40 οικογένειες να ζουν με την αγωνία και την αβεβαιότητα.

Στο θέμα του Κόμβου του Βελεστίνου και της σύνδεσης με την ΠΑΘΕ ο κ. Κ. Αγοραστός ενημέρωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Υποδομών κ. Μαγκριώτη, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή του έργου, και σε νέα επικοινωνία θα συζητηθεί η πρόταση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ηλιού για την τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφοριακή σύνδεση του Βελεστίνου με την ΠΑΘΕ.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν και θέματα όπως οι μεταφορές των μαθητών, οι οποίες μετά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών από μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκτελούνται κανονικά, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι στο οποίο η ροή πληρωμών συνεχίζεται απρόσκοπτα από την περιφέρεια, και τα κτηριακά ζητήματα σχολικών μονάδων του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

«Μέσα από συνέργειες και συνεργασίες, θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μπορεί και πρέπει να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Εξετάσαμε όλα τα ώριμα έργα που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Δήμο. Δίνουμε λύσεις και παρεμβαίνουμε όπου απαιτείται με μοναδικό γνώμονα, άμεσα οφέλη για τους πολίτες και την τοπική κοινωνία», τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός.

Από την πλευρά της η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κα Ελένη Λαΐτσου δήλωσε: «Θέσαμε στον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό όλα τα θέματα που απασχολούν το Δήμο μας. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη να τα αντιμετωπίσει με άμεσες ενέργειες και παρεμβάσεις. Πιστεύουμε στην ουσιαστική συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προώθηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Εδώ και εννιά μήνες που αναλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή δημιουργούμε νέες αναπτυξιακές προοπτικές για το Δήμο μας με στοχευμένες δράσεις και προτάσεις. Και είμαστε βέβαιοι ότι η Περιφέρεια, έχοντας το κυρίαρχο θεσμικό ρόλο, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει