Συνεχίζεται η υποβάθμιση της εκπαίδευσης με τις νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησιάς Πάρι Μουτσινά,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Με ερώτησή του, ο βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς ζητά από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να σταματήσει η περεταίρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης με τις νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Αναλυτικά:
«Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μία ακόμα αντιεκπαιδευτική ενέργεια και υποβαθμίζει συνολικά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι αρνητικές συνέπειες αυτής της απόφασης θα είναι άμεσες. Τα τμήματα των σχολείων που συγχωνεύονται θα αριθμούν πάνω από 25 μαθητές, ο αριθμός των διδασκόντων θα περιορισθεί δραματικά δεδομένου ότι καταργούνται αυτόματα με τις συγχωνεύσεις πολλές οργανικές θέσεις, οι μετακινήσεις για πολλούς μαθητές προς τα συγχωνευθέντα σχολεία θα είναι χρονοβόρες και δυσκολότερες αφού αλλάζουν σχολείο λόγω της συγχώνευσης ή της κατάργησης της σχολικής μονάδας που φοιτούσαν μέχρι τώρα.
Αλλά θα προκύψουν και προβλήματα που έχουν σχέση με το συνωστισμό, αφού υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σχολικών ατυχημάτων ή μετάδοσης ασθενειών λόγω του αυξημένου αριθμού των μαθητών που θα παρακολουθούν τα νέα πολυπληθή τμήματα.
Οι μαθητές που θα θιγούν περισσότερο από αυτή την απόφαση θα είναι όσοι έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και για τους οποίους, σύμφωνα με όλα τα παιδαγωγικά, διδακτικά και μεθοδολογικά μοντέλα διδασκαλίας, απαιτείται η διάχυσή τους σε τμήματα λειτουργικά ως προς τον αριθμό ανά τμήμα, για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους.
Επιπροσθέτως, η απόφαση των συγχωνεύσεων – καταργήσεων ελήφθη χωρίς να τηρηθεί καμιά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ερήμην όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ τα στοιχεία από τα περισσότερα σχολεία δεν είναι ακριβή και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κάθε σχολικής μονάδας.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1.Προτίθεται να ματαιώσει τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων που αποφάσισε το ΥΠΕΠΘ, πέρα και έξω από κάθε εκπαιδευτική δεοντολογία και διαδικασία, οι οποίες αν υλοποιηθούν θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την εκπαίδευση και συνολικά την παιδεία στη χώρα μας;
2.Πως θα καλυφθούν τα αυξημένα κενά διδασκόντων με μόνιμους εκπαιδευτικούς και πως θα διασφαλισθεί η λειτουργία μικρών και ευέλικτων τμημάτων ώστε, να παρέχεται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στα παιδιά που δοκιμάζονται και αυτά μαζί με τις οικογένειές τους από την παρατεταμένη οικονομική κρίση;»