Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Βρετανίας-Κίνας

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Κίνας έπειτα από τα «απαράδεκτα» σχόλια που έκανε αναφορικά με τις επικρίσεις του Λονδίνου για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, ανέφερε μια πηγή στο Reuters.

Ο πρέσβης Λιου Σιαόμινγκ δήλωσε, νωρίτερα σήμερα, ότι οι Βρετανοί φαίνεται πως έχουν ξεχάσει ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αποικία και ότι το Λονδίνο πρέπει να κρατήσει τα χέρια του μακριά από την περιοχή.

«Στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων, θεωρείται ότι το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ακόμη υπό βρετανική κυριαρχία. Ξεχνούν… ότι το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας» σημείωσε ο Κινέζος πρέσβης.

«Εγώ τους λέω: Κάτω τα χέρια από το Χονγκ Κονγκ και επιδείξτε σεβασμό» συμπλήρωσε ο Λιου. «Αυτή η αποικιοκρατική νοοτροπία συνεχίζει να στοιχειώνει το μυαλό ορισμένων αξιωματούχων ή πολιτικών».

Η πηγή, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι ο πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ σημείωσε ότι η Κίνα πρέπει να τιμάει και να σέβεται τη συμφωνία την οποία σύναψαν οι δύο χώρες για το Χονγκ Κονγκ, ενώ το Λονδίνο και το Πεκίνο συνεχίζουν τον πόλεμο δηλώσεων για την πρώην βρετανική αποικία.

«Μήνυμα προς την κινεζική κυβέρνηση: οι καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την τιμή στις νομικά δεσμευτικές συμφωνίες μεταξύ τους» έγραψε ο Χαντ στο Twitter.

«Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί η εκπληκτική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Κίνας».

«Αποφύγετε κάθε ανάμειξη»

Ο πρέσβης της Κίνας στο Λονδίνο διατύπωσε νωρίτερα σήμερα τη λύπη του για τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης για το Χονγκ Κονγκ καλώντας την να αποφύγει κάθε νέα «ανάμειξη», ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Βρετανίας.

«Πιστεύω ότι η σχέση (μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου) υπέφερε από την ανάμειξη της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα του Χονγκ Κονγκ» δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο SkyNews.

«Ελπίζω ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει τις συνέπειες και θα απέχει από κάθε νέα ανάμειξη που θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση» της Κίνας με τη Βρετανία.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του φαβορί για τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το Χονγκ Κονγκ, ο Λιου Σιαόμινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση θα αποφύγει κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

«Όσο η βρετανική κυβέρνηση, όσο ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός ακολουθήσουν αυτήν την αρχή, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στη σχέση μας».

«Όμως, όσο αυτές οι αρχές καταπατούνται, θα υπάρξει πρόβλημα στη σχέση μας».

Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον είπε στο Reuters πως στηρίζει τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ σε «κάθε εκατοστό του δρόμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει