Συνεχίζονται για ένατη ημέρα οι κινητοποιήσεις


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, 11:29

Συνεχίζονται για ένατη μέρα οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ ενδέχεται να παραταθούν ως τα Χριστούγεννα, παρά την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο με τα συνδικάτα.

Αντί να ηρεμήσουν την οργή, οι διευκρινίσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έδωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από όλα τα συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένων όσων μέχρι πρότινος υποστήριζαν επί της αρχής τη μεταρρύθμιση.

Αντιμέτωπος με τις έντονες αντιδράσεις και προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση των κινητοποιήσεων, ο Φιλίπ κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις «σε έναν κύκλο συναντήσεων».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα αυτές οι συζητήσεις να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό την επόμενη εβδομάδα». Ωστόσο ο Φιλίπ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει ένα «καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα» με μοριοδότηση, το οποίο θα αντικαταστήσει τα 42 διαφορετικά συστήματα που υφίστανται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία.

«Η μόνη λύση είναι να εργαζόμαστε για λίγο περισσότερο καιρό (…) όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο πρωθυπουργός.

Αν και η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης παραμένουν τα 62 χρόνια, το νομοσχέδιο προβλέπει μία «ηλικία εξισορρόπησης», η οποία θα ανέβει προοδευτικά στα 64 χρόνια, αλλά και ένα σύστημα πριμοδότησης ώστε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερα χρόνια.

Αυτά θεωρούνται απαράδεκτα από τα συνδικάτα τα οποία δεσμεύθηκαν να επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις. «Ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέρ επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, το οποίο αντιτίθεται στη θέσπιση μιας «ηλικίας εξισορρόπησης».

«Είμαι έτοιμος για συνομιλίες, προφανώς θα συζητήσουμε», τόνισε ωστόσο χθες το πρωί.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους χθες το απόγευμα, ο Φιλίπ «επιβεβαίωσε την πρότασή του για διάλογο προκειμένου να βελτιωθεί η πρόταση της κυβέρνησης», εξήγησε το γραφείο του.

Σήμερα τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, που φοβούνται ότι θα χάσουν μεγάλο μέρος της σύνταξής του, έγιναν δεκτά από τον υπουργό Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.

Παράλληλα, συνεχίζεται χωρίς διακοπή η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το συνδικάτο των εργοδηγών ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι η κυβέρνηση να έρθει στα συγκαλά της» και αποσύρει το νομοσχέδιο.

Στο Παρίσι εννέα γραμμές του μετρό παραμένουν κλειστές, δεν πραγματοποιούνται περισσότερο από το 50% των δρομολογίων των λεωφορείων, ενώ κυκλοφορούν μόλις ένα στα δύο ή τρία τρένα του προαστιακού και ένα στα τέσσερα τρένα υψηλής ταχύτητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει