Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μαςΠρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2023, 16:33

Λίγη ώρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν πως η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή , ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα. Αντιθέτως, καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού, και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μέσω τις αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφεραν χαρακτηριστικά. 

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Εμ. Μακρόν

Ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα θέματα συντονισμού, ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου.

«Όσο δεν μπλέκουν οι Έλληνες μαζί μας, δεν θα μπλέκουμε κι εμείς»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στην Αντάλια εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας και δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του με αιχμές εναντίον της αντιπολίτευσης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Φροντίζουμε να λύνουμε κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται στην Τουρκία. Βλέπετε όλα όσα συμβαίνουν στην αμυντική μας βιομηχανία. Έχουμε τα μη επανδρωμένα SIHA, Akinci και Kızılelma. Όλοι μας ζηλεύουν γι’ αυτά τώρα. Που βρίσκεστε τώρα κύριε Κεμάλ; Που περιφέρονται τα “κουταβάκια” σας;».

Και συνέχισε: «Εκτοξεύσαμε τον Ταϊφούν, η εμβέλειά του είναι στα 561 χιλιόμετρα. Οι Έλληνες χτύπησαν συναγερμό, οι εφημερίδες τους έγραψαν σε τίτλους πως θα χτυπήσουμε την Αθήνα. Να ξέρουν πως αν δεν μπλέξουν με εμάς στο Αιγαίο, τότε δεν θα μπλέξουμε κι εμείς μαζί τους. Όσο δεν ασχολούνται μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα ασχολούμαστε κι εμείς μαζί τους».

Παράλληλα, έστειλε και το μήνυμά του για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, λέγοντας πως «δεν θα γίνουν σε περισσότερο από πέντε μήνες».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: «Όσο δεν μπλέκουν οι Έλληνες μαζί μας, δεν θα μπλέκουμε κι εμείς»Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει