Συνολικά πάνω από 1 εκατ. κρούσματα και 23.000 νεκροί από την πανδημίαΠρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Απριλίου 2021, 05:22

Στον Καναδά ξεπεράστηκε χθες Σάββατο το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων του SARS-CoV-2, όπως μετέδωσαν καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα καθώς η χώρα της βόρειας Αμερικής βρίσκεται αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που υποχρέωσε τις κυβερνήσεις σε πολλές χώρες να επιβάλλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα τις τελευταίες ημέρες.

Με λίγο περισσότερα από 2.000 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στη Βρετανική Κολομβία (δυτικά) το βράδυ του Σαββάτου, ο Καναδάς ξεπέρασε μόλις το όριο αυτό από την εκδήλωση της πανδημίας. Πάνω από 23.000 ασθενείς συνολικά έχουν υποκύψει εξαιτίας του COVID-19 ως αυτό το στάδιο.

Το τρίτο κύμα αποδίδεται κυρίως στα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, που χαρακτηρίζονται πολύ πιο μολυσματικά.

Για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού το Οντάριο, η επαρχία που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία – έχει καταγράψει μέχρι εδώ πάνω από το ένα τρίτο των κρουσμάτων – ενίσχυσε από χθες Σάββατο τα περιοριστικά μέτρα για τέσσερις εβδομάδες.

Τα σχολεία μένουν ανοιχτά και δεν δόθηκε εντολή στους κατοίκους της επαρχίας να μείνουν σπίτι, αλλά τα εμπορικά καταστήματα που δεν θεωρείται απόλυτα αναγκαίο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους θα υποδέχονται το 25% της κανονικής πελατείας τους. Γυμναστήρια και κομμωτήρια δόθηκε εντολή να κλείσουν.

Το Κεμπέκ, η επαρχία που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία, επέβαλλε περιορισμό σε αρκετές περιοχές, ενώ διατήρησε την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας που εφαρμόζει από τις αρχές Ιανουαρίου, μέτρο άνευ προηγουμένου στον Καναδά σε κλίμακα επαρχίας από την επιδημία της ισπανικής γρίπης, πριν από έναν αιώνα και πλέον.

Το τρίτο κύμα πλήττει τη χώρα ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού δυσκολεύεται να απογειωθεί. Ο Καναδάς έγινε τον Δεκέμβριο μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκίνησε μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού, όμως η εκστρατεία επιβράδυνε στις αρχές του 2021 εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις δόσεων εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna, που εισάγονται από την Ευρώπη. Εξάλλου, οι αρχές πρόσφατα περιόρισαν το εύρος αξιοποίησης του εμβολίου της AstraZeneca, που πλέον χορηγείται μόνο σε όσους είναι άνω των 55 ετών.

Μέχρι χθες το 14,6% του πληθυσμού του Καναδά είχε λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου του, σύμφωνα με τον ιστότοπο COVID-19 Tracker Canada.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 4 Απριλίου 2021, 05:22Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει