Συνομιλίες μεταξύ Αυστραλίας και Ολλανδίας με τη Ρωσία για τη συντριβή του αεροσκάφους της πτήσης ΜΗ17Η Αυστραλία και η Ολλανδία άρχισαν συνομιλίες με τη Ρωσία για τη συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών, τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία, που πραγματοποιούσε την πτήση ΜΗ17, και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο και οι 298 επιβαίνοντες.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο, στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίς Πέιν, δήλωσαν ότι η πρώτη συνάντηση έγινε και ότι οι πλευρές κατάφεραν να σημειώσουν κάποια πρόοδο ως προς το ποιος ευθύνεται για τη συντριβή.

Ωστόσο οι υπουργοί αρνήθηκαν να προβούν σε περαιτέρω σχόλια. «Δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες της διαδικασίας, επειδή πρόκειται για εμπιστευτική διαδικασία, αλλά μπορώ να πω, ότι πρέπει να εξυπηρετηθεί το συμφέρον της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας» δήλωσε ο Στεφ Μπλοκ.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό με τη σειρά του επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι διαβουλεύσεις έγιναν, αλλά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών. Ο ίδιος είπε ότι η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης προς το παρόν δεν έχει ορισθεί.

Η Ρωσία αρνείται ότι ευθύνεται για την συντριβή του αεροσκάφους τύπου Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών που πραγματοποιούσε την πτήση ΜΗ17. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 επιβάτες πολλών εθνικοτήτων, οι περισσότεροι των οποίων ήταν Ολλανδοί.

Στις 13 Οκτωβρίου του 2015 η επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ολλανδίας, η οποία διερεύνησε τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, έδωσε στην δημοσιότητα το πόρισμα της σύμφωνα με το οποίο το αεροσκάφος είχε δεχθεί πλήγμα από πύραυλο «εδάφους – αέρος» που είχε εκτοξευθεί από το σύστημα αντιαεροπορικής τύπου BUK, το οποίο βρίσκονταν σε έδαφος που ήταν υπό ον έλεγχο των φιλορώσων αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019, 21:02

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει