Συστήνει fund πολλών δισ. ευρώ για την ενίσχυση των γαλλικών επιχειρήσεων


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, 15:09

H κρατική τράπεζα επενδύσεων της Γαλλίας, Bpifrance, άντλησε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιώτες επενδυτές αλλά και φορείς του δημοσίου για ένα νέο fund που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για να απωθήσει τους ακτιβιστές επενδυτές που βάζουν στο στόχαστρο γαλλικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της.

Κρατικά funds διαχείρισης πλούτου, γαλλικές ασφαλιστικές εταιρείες, μεγάλες επιχειρήσεις και εύπορες οικογένειες είναι μεταξύ των πρώτων επενδυτών που δεσμεύουν κεφάλαια στο νέο ταμείο, το οποίο αποκαλείται Silverlake.

«Στόχος είναι να έχουν συγκεντρωθεί λίγα παραπάνω από 10 δισ. ευρώ όταν θα ολοκληρωθεί η άντληση κεφαλαίων», δήλωσε ο CEO της Bpifrance, Nicolas Dufourcq.

«Κάνουμε έναν πρώτο γύρο που αναμένεται να αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια», δήλωσε ο Dufourcq σε δημοσιογράφους, αρνούμενος να αποκαλύψει τα ονόματα των αρχικών επενδυτών.

Το νέο fund θα δώσει επιπλέον χρηματοοικονομική δύναμη στην Bpifrance, η οποία διαχειρίζεται ήδη ένα χαρτοφυλάκιο κρατικών συμμετοχών αξίας 15 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις της περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες γαλλικές επιχειρήσεις όπως η αυτοκινητοβιομηχανία PSA, η κατασκευάστρια τσιπ STMicroelectronics, ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος Orange και η κατασκευάστρια ανταλλακτικών Valeo.

Το fund Silverlake θα προσελκύσει εξωτερικά κεφάλαια που θα βοηθήσουν να ενισχυθεί η κεφαλαιακή διάρθρωση των γαλλικών εταιρειών που αποσταθεροποιούνται από τις εκστρατείες Γάλλων ακτιβιστών ή εν μέσω της μετάβασης των μετόχων που απαιτεί μακροπρόθεσμη δέσμευση επενδυτών.

«Η Γαλλία δεν διαθέτει συνταξιοδοτικά ταμεία, οπότε κάνουμε εμείς τη δουλειά», είπε ο Dufourcq.

Το fund, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα από τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire τις επόμενες εβδομάδες, σκοπεύει να πραγματοποιήσει περίπου 15 επενδύσεις σε χρονικό ορίζοντα περίπου 10 ετών και να προσφέρει στους επενδυτές μερίσματα για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους.

Την ώρα που η Bpifrance θα χτίζει το Silverlake, θα συνεχίσει επίσης να πουλά περιουσιακά στοιχεία για να βελτιώσει το χαρτοφυλάκιό της.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει