Σφοδρές μάχες μεταξύ Αφγανών στρατιωτών και Ταλιμπάν 120 χλμ. από την ΚαμπούλΟι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στη Μεχταρλάμ, μια επαρχιακή πρωτεύουσα που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα από την Καμπούλ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες, αναγκάζοντας τον αφγανικό στρατό να ξεκινήσει αντεπίθεση.

Η βία αυξάνεται συνεχώς στο Αφγανιστάν από τότε που οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την τελευταία φάση της αποχώρησής τους, με τους αντάρτες να προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν για να κερδίσουν έδαφος.

Σφοδρές μάχες άρχισαν μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων την Κυριακή στη Μεχταρλάμ, μια πόλη 140.000 κατοίκων και πρωτεύουσα της επαρχίας Λαγμάν.

Ο υπουργός Άμυνας Γιασίν Ζία μετέβη επιτόπου για να επιληφθεί της αντεπίθεσης, ανέφεραν αξιωματούχοι.

«Με την άφιξη των ενισχύσεων, ο εχθρός υπέφερε πολύ», δήλωσε ο Ζία, πρώην διοικητής του στρατού, σε ένα βίντεο.

Σύμφωνα με το υπουργείο του, τουλάχιστον 50 αντάρτες μαχητές σκοτώθηκαν τη χθεσινή νύχτα, Κυριακή προς Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ πάντως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αντάρτες είχαν καταλάβει 37 σημεία ελέγχου στις παρυφές της Μεχταρλάμ.

Οι απολογισμοί και οι πληροφορίες για την εξέλιξη των συγκρούσεων σπάνια μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές στο Αφγανιστάν και τα δύο στρατόπεδα συνηθίζουν να υπερβάλουν τις επιτυχίες τους και να υποβαθμίζουν τις αποτυχίες τους.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, μάχες συνεχίζονταν σήμερα σε ορισμένες πλευρές της Μεχταρλάμ και εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Ζαμπιουλάχ, ένας μαθητής, πήγε στο σχολείο καθώς η κυβέρνηση είπε ότι ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης αυτής. Όμως ο μαθητής αναγκάστηκε να απομακρυνθεί γρήγορα όταν ξανάρχισαν οι μάχες.

«Δεν ξέρω πια ποιες περιοχές της πόλης είναι ασφαλείς», δήλωσε.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν περιοχές της Νερχ και Τζαλρέζ στην επαρχία Ουαρντάκ, περίπου 40 χιλιόμετρα από την Καμπούλ.

Η Ουαρντάκ χρησιμοποιείτο εδώ και καιρό από τους Ταλιμπάν για να φθάσουν στην πρωτεύουσα και να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Οι αντάρτες πήραν επίσης τον έλεγχο της Μπούρκα, στην επαρχία Μπαγλάν, στις αρχές του μήνα, μετά την αποχώρηση των αφγανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Οι αντάρτες περικυκλώνουν όλο και περισσότερο μεγάλα αστικά κέντρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένουν την αποχώρηση των Αμερικανών για να εξαπολύσουν μεγάλες επιθέσεις εναντίον των πόλεων.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει