Σφοδρή επίθεση Κολυνδρίνη μέσα από το Radio Marconi 96,1 F.M. στην Δημοτική Αρχή Σκοπέλου

Εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, από την οποία προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα έναντι της Δημοτικής Αρχής

Χαμός το πρωινό της Τετάρτης στα ερτζιανά, με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, μιλώντας στο “Radio Marconi 96,1 F.M.” και στην εκπομπή του Γιώργου Κουμιώτη, να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής Σκοπέλου. Στη συνέχεια μάλιστα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

“Σε όλες εκείνες τις απαιτούμενες και απαραίτητες ενέργειες, ώστε η αποκατάσταση των ζημιών στη Σκόπελο να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μετά την πρωτόγνωρη θεομηνία που «χτύπησε» το νησί, έχουνε προχωρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.

Εκτός των άμεσων ενεργειών για την αποκατάσταση ζημιών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη προχωρήσει και σε μια σειρά άλλων έργων, όπως:

· Ανακατασκευή καλντεριμιών οικισμών Σκοπέλου και Γλώσσας, προϋπολογισμού 260.000 ευρώ, με τις εργασίες να έχουν ολοικληρωθεί στο 95%.
· Ανάπλαση και ηλεκτροφωτισμός πεζοδρομίων Κλήματος, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, με τις εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί στο 90%.
· Αναπλάσεις περιοχών Δήμου Σκοπέλου, προϋπολογισμού 379.500,00 ευρώ, με τις εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί στο 74%.
· Συντήρηση, αποκατάσταση ζημιών των ασφαλτικών στρώσεων σε συνεχή τμήματα της Επαρχιακής Οδού Σκοπέλου – Λουτρακίου, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, εργασίες που ολοκληρώθηκαν καθ’υπόδειξη του Δήμου ως προς τα σημεία που επιθυμούσε να ασφαλτοστρωθούν.
· Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο στους Αγίους Αποστόλους Σκοπέλου με τον τίτλο «Αποκατάσταση κατολίσθησης στην επαρχιακή οδό Σκοπέλου – Γλώσσας στη θέση Άγιοι Απόστολοι» βρίσκεται στη φάση αναμονής της αδειοδότησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου τη ΔΥΠΕΧΩ.
· Σε εξέλιξη η εργολαβία τεχνικών εργασιών Νομού Μαγνησίας, μέρος των εργασιών αφορούν και στη Σκόπελο (κατολισθήσεις), προϋπολογισμού 1.582.000 ευρώ.
· Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου, προϋπολογισμού 233.000 ευρώ, με τις εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί στο 52% και το οποίο απεντάχθηκε με ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σκοπέλου, η οποία κωλυσιέργησε να τακτοποιήσει οικονομικά τους λογαριασμούς των αναδόχων, παρ’ότι η Περιφέρεια έχει δώσει τα χρήματα από τα τέλη του 2015.
· Αντικατάσταση κεντρικών καταθλιπτικών αγωγών ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου, προϋπολογισμού 494.000 ευρώ, με τις εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί στο 93% και το οποίο απεντάχθηκε με ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σκοπέλου, για τους προαναφερθείς λόγους.

Για τα δύο έργα τα οποία απεντάχθηκαν είναι απορίας άξιο, πώς κατάφερε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Σκοπέλου να έχει πάρει τα χρήματα από το Περιφερειακό Ταμείο και να μην έχει πληρώσει τους εργολάβους των έργων, με τραγικό αποτέλεσμα να απενταχθούν, παρά το ότι το ποσοστό απορρόφησης στο ένα έργο να έχει φθάσει στο 93% και στο άλλο στο 52%. Ποιος ευθύνεται λοιπόν για την απένταξή τους είναι ηλίου φαεινότερον. Αξιοπερίεργο επίσης είναι το γεγονός ότι ενώ «έτρεχε» νέα πρόσκληση για ένταξη έργων, ο Δήμος Σκοπέλου ποτέ δεν υπέβαλε αίτηση ένταξης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχώρησε μέσα σε 10 ημέρες στη σύνταξη δύο μελετών για το επαρχιακό δίκτυο, την αρμοδιότητα του οποίου για την κατασκευή έχει μόνο το Υπουργείο, ενώ εμείς έχουμε την συντήρησή του. Να ρωτήσουμε πόσα χρήματα απορροφήθηκαν από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που εδώ και τρεις μήνες έχει πάρει ο Δήμος; Να υπενθυμίσουμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιχορήγησε έργα της τάξεως των 3 εκ. ευρώ στο νησί της Σκοπέλου από το ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, επιπροσθέτως των ασφαλτικών εργασιών και τη συντήρηση του οδικού δικτύου, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Έργα που επέλεξε η τοπική κοινωνία και εμείς ικανοποιήσαμε τα αιτήματά της. Δεν τα «απεντάξαμε» όπως συνέβη λόγω κωλυσιεργίας της ΔΕΥΑ Σκοπέλου.

Μετά δε τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο νησί, από την πρώτη κιόλας στιγμή, τόσο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, όσο και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, πραγματοποίησαν αυτοψία σε όλα τα σημεία του νησιού που προκλήθηκαν ζημιές. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, συνέταξε αμέσως και με ταχύτατους ρυθμούς τεχνικά δελτία για την κατασκευή των έργων, όπως οδικά και διευθέτηση ρεμάτων, η χρηματοδότηση των οποίων αναμένεται να γίνει από το αρμόδιο Υπουργείο το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Τα τεχνικό δελτία αφορούν στην κατασκευή του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία στην Παραλλαγή και στην Επαρχιακή Οδό Ν. Σκοπέλου», προϋπολογισμού 1.790.000 ευρώ, με σκοπό την αποκατάσταση των σημαντικών βλαβών που διαπιστώθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα διέλευσης των οχημάτων και στην κατασκευή του έργου «Οριοθέτηση – Διευθέτηση ρεμάτων Δήμου Σκοπέλου», προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, το οποίο κρίνεται αναγκαίο για να αποτραπούν παρόμοιας έκτασης καταστροφές στο μέλλον. Απώτερος στόχος είναι η αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών της Σκοπέλου και ιδιαίτερα της Χώρας Σκοπέλου, του Στάφυλου και του Αγνώντα, οι οποίες και επλήγησαν κυρίως από την πρόσφατη θεομηνία. Συνοψίζοντας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενήργησε τάχιστα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και των δυνατοτήτων της.

Παράλληλα συγκροτήθηκαν, την ίδια ημέρα της καταστροφής, επιτροπές οι οποίες κατέγραψαν όλες της ζημιές που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας προχώρησαν στην συγκεντρωτική κατάσταση των επιχειρήσεων οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία, με την επιχορήγηση όπως ορίζει ο Νόμος να καταβάλλεται στους δικαιούχους μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία ήταν προϋπόθεση για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις και η οποία δημοσιεύθηκε προ ημερών.

Να υπογραμμίσουμε ότι στην Σκιάθο και την Αλόννησο γίνονται καθαρισμοί ρείθρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με μοναδική εξαίρεση τη Σκόπελο που ακόμη αναμένουμε τη σύμβαση για υπογραφή.

Τέλος, συνιστούμε στη ΔΕΥΑ Σκοπέλου, να είναι πιο προσεκτική και υπεύθυνη σε σχέση με θέματα προστασίας των πολιτών, τους οποίους πρέπει έγκαιρα και έγκυρα να τους ενημερώνει για την ποιότητα του νερού, όπως πρέπει να κάνει και προς την Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει