Σχέδιο της κυβέρνησης να ξηλώσει ότι απέμεινε για τους εργαζόμενους της ΕΑΒ

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή και απαντώντας στον Ευκλ. Τσακαλώτο ο οποίος είπε ότι το ΚΚΕ «τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό», τόνισε ότι το ΚΚΕ «ποτέ δεν έκρυψε ότι παλεύει για τον σοσιαλισμό και ότι ο σοσιαλισμός με βάση την θετική εμπειρία θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ο κόσμος θα ζήσει μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή».

«Αλλά να μας λέει ότι τα παραπέμπουμε όλα όταν είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, των διεκδικήσεων των εργαζομένων, όταν καταθέτουμε προτάσεις που μπορούν να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους σήμερα;» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στη μεγάλη υγειονομική κρίση αναδείχθηκε με δραματικό τρόπο πως σε όλα τα ανεπτυγμένα συστήματα, ΗΠΑ, Σουηδία και αλλού, διάλεγαν ποιός θα πεθάνει και ποιός θα ζήσει.

«Γι’ αυτό το δίλημμα είναι σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Και εμείς λέμε σοσιαλισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε τη βαρβαρότητα» τόνισε ο Θ. Παφίλης, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών από όλους τους αγώνες που δίνονται καθημερινά.

«Εμείς και άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι είναι που παλεύουμε σήμερα για τώρα, για άμεσα προβλήματα» τόνισε.

Ο Θ. Παφίλης στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ΕΑΒ λέγοντας οτι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να «ξηλώσει ό,τι έχει απομείνει από τα μνημόνια και τις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτό αφορά τις λεγόμενες «μη μισθολογικές δαπάνες» για τις οποίες υπάρχει σχέδιο να κοπούν, εκτός από το γάλα, κονδύλι ύψους 3,2 εκατ. ευρώ το χρόνο, και να τσεκουρώσουν, κατηγοριοποιώντας το, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, κονδύλι ύψους 2,8 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Όπως επισήμανε η περικοπή μισθών και του ανθυγιεινού επιδόματος γίνεται μέσω της υπαγωγής της ΕΑΒ στο ενιαίο μισθολόγιο.

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΑΒ -και όχι μόνο όσοι είναι στην παραγωγή- εκτίθενται σε πολύ μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους, λόγω της έκθεσής τους σε τοξικά υλικά και κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής το τελευταίο πόρισμα της Επιτροπής για το Ανθυγιεινό.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει πως κάνει προσλήψεις στην ΕΑΒ γιατί αυτό που κάνει είναι «ετήσιες συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε χρόνο και στα πέντε χρόνια γίνεται νέος διαγωνισμός» σημειώνοντας ότι «αυτό είναι εγκληματικό ακόμα και με την καπιταλιστική λογική» καθώς αφορά εργαζόμενους πολύ υψηλής εξειδίκευσης.

Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΑΒ διεκδικούν να καταργηθεί το άρθρο 43 του ν. 4487/2017 της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ «που απαγόρευσε ουσιαστικά τις Συλλογικές Συμβάσεις στις επιχειρήσεις που βρίσκονται κάτω από την Γενική Κυβέρνηση» και να παραμείνει ως έχει το ανθυγιεινό σαν ένα πρώτο μέτρο.

Τέλος, ο Θ. Παφίλης απευθυνόμενος στη κυβέρνηση έθεσε το ερώτημα αν «ο πακτωλός με αυτά τα πακέτα που θα έλθουν θα πάνε στη ΛΑΡΚΟ; Θα πάνε στην ΕΑΒ; Γιατί όχι;» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει