Σχεδόν 500 μετανάστες αναμένουν ασφαλές λιμάνι για να αποβιβαστούν


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, 13:31

Σχεδόν 500 μετανάστες που έχουν σωθεί στη Μεσόγειο και βρίσκονται σε δύο ανθρωπιστικά πλοία στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης αναμένουν σήμερα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβαστούν, στη Μάλτα ή την Ιταλία.

Οι περισσότεροι μετανάστες, οι 407, βρίσκονται στο Ocean Viking, ένα πλοίο το οποίο έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Μεσόγειος μαζί με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF), ενώ 78 στο πλοίο Alan Kurdi της γερμανικής ΜΚΟ Sea Eye.

«Το Ocean Viking διέσωσε 184 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που επέβαιναν σε δύο φουσκωτές βάρκες και κινδύνευαν» περίπου 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης και 82 στα μαλτέζικα χωρικά ύδατα, έγραψαν οι MSF στο Twitter.

«Έπειτα από πέντε νυχτερινές επιχειρήσεις σε λιγότερες από 72 ώρες συνολικά 407 διασωθέντες βρίσκονται στο πλοίο», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

«Οι διασωθέντες μας λένε ότι η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται στη Λιβύη εξαιτίας της σύγκρουσης. Η Λιβύη δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλές μέρος (…) και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πότε και πού θα μπορέσουμε να τους αποβιβάσουμε με ασφάλεια», δήλωσε ο Αλόις Βίμαρντ συντονιστής των MSF που βρίσκεται στο Ocean Viking.

Το Alan Kurdi συμμετείχε σε δύο επιχειρήσεις διάσωσης και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 78 άνθρωποι.

Το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε 1.283 θανάτους στη Μεσόγειο, με την οδό μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της Ιταλίας να είναι η πιο θανατηφόρα. Τουλάχιστον 19.164 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, 13:35

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει