Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ: Για την συνέντευξη Τύπου του Αχιλλέα Μπέου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Διαβάσαμε σήμερα στον τοπικό Τύπο, τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, κ. Α. Μπέος. Σχετικά με αυτά έχουμε τα ακόλουθα σχόλια:

Ο κ. Μπέος δήλωσε ότι, η ΔΕΥΑΜΒ είναι υπό το μηδέν, επ΄αυτού τα παρακάτω:

1. Η ΔΕΥΑΜΒ, με βάση τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας Διοίκησης, είναι οικονομικά απολύτως εύρωστη, καθώς αφενός έχει εξασφαλισμένες πιστώσεις από το ΕΣΠΑ για έργα 24 εκ. € και αφετέρου το τεχνικό της πρόγραμμα, από ίδιους πόρους, ανέρχεται στα 8 εκ. €. Ταυτόχρονα και παρά αυτές τις δαπάνες, εμφανίζει και αποθεματικό ύψους 2 εκ. €.

Με απόλυτη βεβαιότητα, επομένως, δεν είναι υπό το μηδέν.

2. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά σε αριθμό, την περίοδο μάλιστα, που και η περιοχή ευθύνης τους υπερδιπλασιάστηκε, τόσο λόγω του Καλλικράτη, όσο και του τομέα άρδευσης, που προστέθηκε, ανταποκρίθηκαν χάρις στην οργάνωση και τη συνειδητή εργασία και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες και η πρόσβαση των πολιτών στο δημόσια αγαθά, που είναι το νερό και η προστασία του Παγασητικού.

3. Εκτελούνται, αυτήν ειδικά την εποχή, μεγάλα έργα τόσο στην αποχέτευση [στην Αγριά, στον Ιωλκό, στο Σωρό, στον οικισμό των Ρομά και στη συνέχεια στην Αγχίαλο και στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων], όσο και στην ύδρευση [μεταφορά πηγαίων νερών], τα οποία αποτελούν αποκλειστικά προϊόν της εργασίας και της πρωτοβουλίας των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια.

4. Ταυτόχρονα, αυτό το μειωμένο προσωπικό, πέρα από τα συνήθη καθήκοντα, λειτουργεί υδροηλεκτρικό σταθμό, μονάδες αφαλάτωσης και τον τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό, με άριστα αποτελέσματα.

Είναι προφανές, ότι Η ΔΕΥΑΜΒ, είναι πολύ πάνω απ΄το μηδέν και στην πραγματικότητα είναι μια Δημοτική Επιχείρηση, που όλα τα μεγέθη της, την κάνουν με αξιοπρέπεια συγκρίσιμη με οποιαδήποτε ιδιωτική, αντίστοιχου μεγέθους. Το μόνο που βρίσκεται υπό το μηδέν στην ΔΕΥΑΜΒ, είναι η ανταπόκριση της Διοίκησης στα νόμιμα και θεσμοθετημένα αιτήματα των εργαζομένων.

Ο κ. Μπέος δήλωσε, επίσης ότι, θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της ΕΡΓΗΛ και υπηρεσιακών παραγόντων, επ΄αυτού τα παρακάτω:

1. Μηνυτήρια αναφορά με αυτό το περιεχόμενο, έχει ήδη κατατεθεί από την προηγούμενη Διοίκηση. Επομένως η νέα σε τι ακριβώς συνεισφέρει, εκτός ίσως από την καθυστέρηση της διερεύνησης, σε ένα θέμα όπου η διερεύνηση πρέπει να είναι άμεση?

2. Διαβάσαμε, σήμερα, στον τοπικό τύπο, ότι ενδεχομένως δεν επιδόθηκε η αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ, κατά της ΕΡΓΗΛ της οποίας η εκδίκαση είχε προσδιοριστεί για τις 10/02/2015. Εφόσον η είδηση αυτή είναι γεγονός αυτό σημαίνει, ότι η αγωγή δεν θα συζητηθεί και επομένως η ΔΕΥΑΜΒ αφαιρεί όπλα από το οπλοστάσιό της, αλλά ταυτόχρονα προκύπτει και θέμα παράβασης καθήκοντος, καθώς η αγωγή είχε κατατεθεί με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία παραβιάστηκε.

3. Σύμφωνα επίσης με έγκυρους νομικούς κύκλους, η ΕΡΓΗΛ για την υλοποίηση της απόφασης του Άρειου Πάγου, οφείλει να καταθέσει λογαριασμό στην ΔΕΥΑΜΒ, όπου θα συμπεριλαμβάνεται το επιδικασθέν ποσό ( 4 εκ. €), το εργολαβικό όφελος που σήμερα είναι 18% (αντί του 28% της απόφασης), και η δαπάνη αναθεώρησης. Ο λογαριασμός πρέπει να συνοδεύεται από τιμολόγιο, κρατήσεις, ασφαλιστική ενημερότητα για το συγκεκριμένο έργο. Μετά την κατάθεση των παραπάνω, αρχίζει η τοκοφορία υπερημερίας. Με δυο λόγια, η ΕΡΓΗΛ δεν δικαιούται τόκους οπότε το συνολικό ποσό που δικαιούται (ήδη έχει πάρει 1 εκ. €) είναι περίπου 3,5 εκ € κι όχι 9 εκ όπως διαδίδεται. Αυτό το ποσό τα 3,5 εκ € θα το δικαιούται στην αποκλειστική και μόνη περίπτωση, που η ΔΕΥΑΜΒ δεν αμυνθεί, όπως θα μπορούσε να αμυνθεί, μέσω της αγωγής της 10ης Φεβρουαρίου.

Ο κ. Μπέος δήλωσε επίσης ότι στη ΔΕΥΑΜΒ υπάρχει συμμορία που ελέγχει πράγματα και καταστάσεις, αναφερόμενος σε επιτροπή διαγωνισμού, επ΄αυτού τα παρακάτω:

1. Οι επιτροπές διαγωνισμών, δεν αποφασίζουν ούτε ακυρώνουν αποφάσεις. Απλά εισηγούνται και γνωμοδοτούν. Η ευθύνη των αποφάσεων ανήκει αποκλειστικά στη Διοίκηση.

2. Η συγκεκριμένη επιτροπή εισηγήθηκε την ανάθεση μελέτης, στον μειοδότη, που προσέφερε έκπτωση 83,71%, ώστε να υπάρχει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος, απορρίπτοντας μάλιστα ένσταση ανταγωνιστή σε βάρος της εισήγησής της. Ουδείς προσέβαλε όπως είχε δικαίωμα και στο χρόνο που προβλέπει ο νομοθέτης την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ για την ανάθεση της μελέτης, η οποία έτυχε και της έγκρισης νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

3. Αν όμως παρ΄όλα αυτά, ο κ. Μπέος εντόπισε «σκάνδαλο», τότε γιατί επέτρεψε στο ΔΣ μία μόλις μέρα πριν την συνέντευξη, να πάρει απόφαση η οποία κατά τον ίδιο, νομιμοποιεί το «σκάνδαλο» και εκθέτει το ίδιο το ΔΣ του οποίου είναι Πρόεδρος και έχει την αποκλειστική εξουσία της εισαγωγής θεμάτων, σε κινδύνους?

Κλείνοντας, ελπίζουμε να κατανοήσει ο κ. Δήμαρχος, ότι η διοίκηση μιας επιχείρησης σαν την ΔΕΥΑΜΒ, η οποία πλήττεται από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και είναι στο στόχαστρο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, δεν γίνεται με συνεντεύξεις τύπου, αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα, τόσο της επιχείρησης όσο και των εργαζομένων. Σε μια τέτοια στάση που αφορά στο συμφέρον των πολιτών, θα είμαστε αλληλέγγυοι στη Διοίκηση. Χωρίς αυτή, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε συνειδητά την δουλειά μας, προς όφελος των πολιτών.

Διαβάστε περισσότερα:

Την ύπαρξη συμμορίας στη ΔΕΥΑΜΒ κατήγγειλε ο Δήμαρχος και πρόεδρός της Αχ. Μπέος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει