Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν για τον φόνο της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚί


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020, 15:21

H αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας συνέλαβε σήμερα τέσσερις άνδρες στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚί, ο φόνος της οποίας προκάλεσε οργή στη βρετανική επαρχία όπου η ειρηνευτική συμφωνία του 1998 τερμάτισε τρεις δεκαετίες θρησκευτικής βίας.

Οι άνδρες ηλικίας 20, 27, 29 και 52 συνελήφθησαν στο Λόντοντερι βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου για τον φόνο τον Απρίλιο του 2019, την ευθύνη για τον οποίον είχαν αναλάβει ένοπλοι Ιρλανδοί εθνικιστές που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Νέος IRA, μια από τις ολιγάριθμες οργανώσεις που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία, είχε ανακοινώσει ότι ένα από τα μέλη του σκότωσε την 29χρονη δημοσιογράφο με σφαίρες ανοίγοντας πυρ προς την κατεύθυνση της αστυνομίας στη διάρκεια ταραχών στο Λόντοντερι, τις οποίες παρακολουθούσε η ΜακΚί.

Τον φόνο καταδίκασαν τόσο οι Ιρλανδοί Καθολικοί εθνικιστές όσο και Προτεστάντες φιλο-Βρετανοί ενωτικοί πολιτικοί. Η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε χαρακτηρίσει την επίθεση «αποτρόπαιη και παράλογη».

«Θεωρούσα ανέκαθεν ότι κάποιοι άνθρωποι από την κοινότητα γνωρίζουν τι συνέβη και ποιος εμπλέκεται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αστυνομικός διευθυντής Τζέισον Μέρφι μετά τις σημερινές συλλήψεις.

Ο ίδιος είπε πως αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες μπορεί να φοβούνται να καταθέσουν στην αστυνομία αλλά υποσχέθηκε «ανωνυμία για τους σκοπούς αυτής της έρευνας» σε όσους μιλήσουν, κάνοντας έκκληση όποιος έχει τραβήξει τον φόνο σε βίντεο με το κινητό του να το παραδώσει.

Η ΜακΚί, η οποία το 2006 είχε ανακηρυχθεί από το Sky News «Νεαρή Δημοσιογράφος της Χρονιάς», έγραφε ένα βιβλίο με θέμα την εξαφάνιση νέων ανθρώπων στη διάρκεια της εποχής της βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία τερματίστηκε με τη συμφωνία του 1998. Είχε επίσης γράψει και για τον αγώνα που έδινε μεγαλώνοντας ως ομοφυλόφιλη στη βρετανική επαρχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020, 15:21

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει