Τέσσερις περιφέρειες αρνούνται να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα

Οι τέσσερις από τις εννέα περιφέρειες της Βολιβίας, ανάμεσά τους η Σάντα Κρους δε λα Σιέρα, η οποία υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι θα παρατείνουν την ισχύ των μέτρων περιορισμού, αψηφώντας τις αποφάσεις της μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.

«Δεν πρόκειται να θέσω τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο την πιο κρίσιμη στιγμή της επιδημίας, δεν θα εγκρίνω την άρση της καραντίνας ενώ η καμπύλη των μολύνσεων δεν βρίσκεται σε κάθοδο», τόνισε μέσω Twitter ο κυβερνήτης στη Σάντα Κρους, ο Ρούμπεν Κόστας.

Η ατμομηχανή της βολιβιανής οικονομίας, η περιφέρεια Σάντα Κρους (ανατολικά), με περίπου 2,7 εκατομμύρια κατοίκους, μετράει το 70% των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε εθνικό επίπεδο και οι Αρχές έχουν αποφασίσει η ισχύς των μέτρων περιορισμού να παραταθεί ως τουλάχιστον τη 14η Ιουνίου.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας αποφάσισε την Πέμπτη την άρση από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ορισμένων περιορισμών που επιβάλλονται από τον Μάρτιο στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Οικονομίας Όσκαρ Ορτίς εξήγησε ότι προβλέπεται η επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων και η επέκταση των ωρών που οι πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Ωστόσο στην περιοχή Ποτοσί, στις Άνδεις (νοτιοδυτικά, στα σύνορα με την Αργεντινή) αποφασίστηκε επίσης ο περιορισμός να παραταθεί τις πρώτες 15 ημέρες του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ομώνυμης πόλης Λουίς Αλμπέρτο Λόπες.

Στην Ταρίχα (νότια), με 24 κρούσματα σε μισό εκατομμύριο κατοίκους, αρμόδια επιτροπή αποφάσισε «να παραμείνει (σε ισχύ) η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους δημόσιας υγείας (…) ως την 30ή Ιουνίου».

Ενώ στην περιφέρεια Μπένι, στον Αμαζόνιο, που γειτονεύει με τη Βραζιλία, παρατείνεται επίσης ο περιορισμός για μία εβδομάδα από τη Δευτέρα.

Έως χθες Σάββατο, οι Αρχές της Βολιβίας έκαναν λόγο για 300 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 8.731 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι περισσότεροι θάνατοι και τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Σάντα Κρους.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει