Ταλαιπωρία ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στην λήψη αναρρωτικής άδειας μετά την κατάργηση των πολυιατρείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου προς τον υπουργό Υγείας, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η κατάργηση των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην κοινωνία και τους ασφαλισμένους.

Εκτός από τις απολύσεις του προσωπικού των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, σε μια εποχή που είναι χειμερινή με έξαρση των ιώσεων, της γρίπης και της νοσηρότητας, οι ασφαλισμένοι δεν έχουν ιατρική κάλυψη από τους γιατρούς του καταργημένου ΕΟΠΥΥ και τις περισσότερες φορές καταφεύγουν αργά στα Νοσοκομεία, σε πιο βαριά κατάσταση, δυσκολεύοντας έτσι την ιατρική τους διαχείριση.

Τα Νοσοκομεία δέχονται τεράστιο αριθμό ασθενών, με προσωπικό που έχει ήδη μειωθεί κατά πολύ και με προσλήψεις μόνο επικουρικού ιατρικού προσωπικού.

Πέρα όμως από το ιατρικό μέρος, τα Νοσοκομεία ανέλαβαν και το Ελεγκτικό Έργο. Έτσι σε πολύ παραγωγικές ώρες, γιατροί από τις κλινικές ασκούν τον έλεγχο σε υλικά και ιατρικές πράξεις, με αποτέλεσμα να αποσπώνται από το έργο των κλινικών, που το διάστημα αυτό με τις ιώσεις, έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Ένα σημαντικό θέμα που έχει δημιουργηθεί είναι αυτό με τις αναρρωτικές άδειες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Αρχικά, με το νέο καθεστώς, ο ασφαλισμένος-ασθενής που ελάμβανε από το γιατρό που τον εξέταζε άδεια, ελέγχονταν από τον ελεγκτή γιατρό του Νοσοκομείου. Μετά πήγαινε στον τοπικό ΕΟΠΥΥ και αφού έκανε αίτηση, ο ΕΟΠΥΥ έστελνε την άδεια του στην Αθήνα, με δήλωση των υπαλλήλων, ότι θα ειδοποιείτο μετά από 20 μέρες περίπου για το αποτέλεσμα του ελέγχου από τους γιατρούς των Αθηνών.

Όταν ερχόταν η απάντηση από την Αθήνα, τότε ο ασφαλισμένος την προσκόμιζε στον εργοδότη. Οπότε και ο ασφαλισμένος ελάμβανε τα χρήματα της αναρρωτικής του άδειας μετά από ένα (1) τουλάχιστον μήνα αντιμετωπίζοντας τις περισσότερες φορές έντονα οικονομικά προβλήματα, λόγω της σημερινής οικονομικής κρίσης που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία της γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Παρά πολλοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν ταλαιπωρηθεί από αυτή την κατάσταση και βρίσκονται σε απόγνωση. Το θέμα αυτό αναδείχθηκε και από τον τοπικό τύπο.

Την προηγούμενη βδομάδα, τα Νοσοκομεία ειδοποιήθηκαν με εγκύκλιο ότι, μέχρι 15 μέρες αναρρωτικής άδειας, δεν χρειάζεται καθόλου τοπικός έλεγχος από τους ελεγκτές των Νοσοκομείων και οι άδειες στέλνονται κατευθείαν στον εργοδότη. Παρότι αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη, ένα ακόμη μεγάλο μέρος ασφαλισμένων που νοσηλεύονται κύρια στα Νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα υγείας ή από ατυχήματα και λαμβάνουν πολυήμερες αναρρωτικές άδειες, συνεχίζουν να υπόκεινται στο προηγούμενο γραφειοκρατικό καθεστώς ελέγχου με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό προκαλεί.

Επειδή το κλείσιμο των Πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε μια τέτοια περίοδο με αυξημένη νοσηρότητα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ
Επειδή οι ασφαλισμένοι εκτός του ότι ταλαιπωρούνται για να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία (ΕΙ) των Νοσοκομείων και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), έχουν να αντιμετωπίσουν σε σοβαρές περιπτώσεις νοσηλείας και την γραφειοκρατική αργοπορία για τον έλεγχο των αναρρωτικών τους αδειών.

Επειδή παρόλες τις διακηρύξεις του Υπουργείου, ότι στα τέλη του Μαρτίου οι δομές του ΠΕΔΥ θα άρχιζαν την λειτουργία τους και αυτό δεν φαίνεται να παραγματοποιείται

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα θα λάβει για να αποφεύγουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ την ταλαιπωρία έγκρισης των αναρρωτικών τους αδειών από γιατρούς των Αθηνών, που τους δημιουργεί καθυστέρηση στην απόδοση των χρημάτων της άδειας επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο τον οικονομικό τους προϋπολογισμό;
2. Μέχρι να γίνουν οι δομές του ΠΕΔΥ δεν είναι πιο σωστό όλες ανεξάρτητα οι αναρρωτικές άδειες να ελέγχονται από τοπικές επιτροπές;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει