Τα έξι μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Ένεση ρευστότητας άνω των 5,75 δισ. ευρώ πρόκειται να παρασχεθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, προκειμένου η οικονομία να ξεπεράσει την κρίση που προκαλείται από την πανδημία.

Η δέσμη των έξι μέτρων ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων που ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνδέεται, όπως είπε, με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

«Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε απολύσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μένουν έξω από τα μέτρα τα οποία θεσπίζουμε. Η πρώτη αίρεση είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας» σημείωσε ο υπουργός.

«Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω. Κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, πολίτες» πρόσθεσε.

Τα έξι μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

2. Αποφασίστηκε επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες, που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020.

3. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 3 δισ. ευρώ.

4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

5. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

6. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του κατά 250 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει