Τα αδέσποτα αυξάνονται στο κέντρο του Βόλου, όπως και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής…

ΑΡΘΡΟ του Νάσιου Αποστόλου, τοπ. Δημοτικού συμβούλου Βόλου, εμπόρου, θεολόγου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες ειδήσεων από τον τοπικό μας Τύπο και Μ.Μ.Ε. για επιθέσεις αδέσποτων ζώων σε πολίτες του Βόλου. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται συνήθως στο κέντρο της πόλης μας, όπου κυκλοφορούν αρκετές αγέλες αδέσποτων, αλλά και σε πολλά ακόμη σημεία πέραν του κέντρου, όπως π.χ. σ την Νέα Ιωνία πρίν λίγες ημέρες εις βάρος ενός μαθητή. Πρόκειται για επιθέσεις που έχουν ως επι το πλείστον ως συνέπεια την << επίσκεψη>> των θυμάτων στο νοσοκομείο, για την περίθαλψή τους, τον εμβολιασμό προς αποφυγή επικίνδυνων ασθενειών, κ.λ.π.

Από την άλλη πλευρά, έχουν αυξηθεί τελευταία και τα κρούσματα κακοποίησης ζώων, με πρόσφατο παράδειγμα την τοποθέτηση σύρματος στο στόμα ενός σκύλου τη >στις Αλυκές από κάποιον ασυνείδητο προφανέστατα << συμπολίτη>> μας! Γεγονός που λόγω και της μεγάλης δημοσιότητας που πήρε η είδηση αυτή, προκάλεσε σε πολλούς συμπολίτες μας βαθύ προβληματισμό. Προβληματισμό, διότι τα φαινόμενα κακοποίησης και θανάτων ζώων, ως επί το πλείστον αδέσποτων σκυλιών, αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς , σε μια αν μη τι άλλο προηγμένη και πολιτισμένη κοινωνία όπως η δική μας…Την εκάστοτε όμως βαθμίδα πολιτισμού μιας πόλης, μιας χώρας, μιας εποχής δείχνει ο σεβασμός των ανθρώπων απέναντι σε όλα τα δημιουργήματα του Θεού! Ένα αλάνθαστο στοιχείο πολιτισμού μιας χώρας είναι η βαθμίδα συμπεριφοράς των ανθρώπων και του κράτους απέναντι στα ζώα.
Η αγάπη όμως που οφείλουμε να δείχνουμε προς τα ζώα, δεν σημαίνει ότι μπορούμε ταυτόχρονα να αδιαφορούμε προς τα κρούσματα των επιθέσεων που δέχονται συνεχώς τελευταία δεκάδες συμπολίτες μας από τα αδέσποτα! Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι σοβαρό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία του Βόλου και πρωτίστως η Δημοτική Αρχή!

Και εξηγούμαι :δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούμε για το ότι στο εμπορικό κέντρο της πόλης οι πολίτες, επισκέπτες, καταναλωτές , δεν μπορούνε να κάνουν απρόσκοπτα την βόλτα και τις αγορές τους, από το φόβο μήπως τους επιτεθούνε τα αδέσποτα!
Είναι γνωστό ότι τα αδέσποτα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της αδυναμίας ή και αδιαφορίας πολλών συμπολιτών που έχουν αναλάβει να φροντίζουν ζώα, τα οποία στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν!

Είναι επίσης γνωστό ότι ενώ έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί περίπου 1200 αδέσποτα, αυτά ολοένα και αυξάνονται, χωρίς να μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει το θύμα κάποιου αδέσποτου ότι το ζώο που τον δάγκωσε ήταν εμβολιασμένο…

Είναι, τέλος, γνωστό ότι το κυνοκομείο που υπάρχει στις Γλαφυρές για την προστασία και ιατρική περίθαλψη των αδέσποτων, δεν είναι επαρκές, από τη στιγμή που μπορεί να φιλοξενήσει μόνο μέχρι 120 αδέσποτα και αυτά μόνο για ορισμένο, σύντομο χρονικό διάστημα! Η επέκταση του κυνοκομείου που σχεδιάζεται από τη Δημοτική Αρχή, για λίγες επιπλέον θέσεις-κλουβιών, δε πρόκειται να λύσει το πρόβλημα!

Υπάρχει επομένως λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα;

Πέρα από το να πούμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί εάν οι πολίτες που έχουν αναλάβει να φροντίζουν κάποιο ζώο, θα αναλάμβαναν και τις υποχρεώσεις τους, άρα δε θα τα εγκαταλείψουν στη τύχη τους, η λύση του προβλήματος πρέπει να δοθεί από την Δημοτική Αρχή του Βόλου! Και είναι κατα τη γνώμη μου μία : να αξιοποιηθεί η έκταση των είκοσι πέντε στρεμμάτων που είχε σχεδιάσει μια άλλη Δημοτική Αρχή του Βόλου πριν επτα περίπου χρόνια και τότε δεν υλοποιήθηκε… Στην μεγάλη αυτή έκταση θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκατοντάδες αδέσποτα, να έχουν σωστή περίθαλψη από πολλούς φιλόζωους συμπολίτες μας και φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ παράλληλα θα βρίσκονται στο << φυσικό τους περιβάλλον>>.

<< Φυσικό περιβάλλον>> των ζώων δεν μπορεί να είναι οι δρόμοι, οι πλατείες και τα πεζοδρόμια του κέντρου του Βόλου! Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή ότι ο νόμος ορίζει ότι τα αδέσποτα πρέπει να αφήνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, εννοώντας έτσι τους δρόμους και να μην προχωρά σε λύση οριστική και για τους πολίτες-επισκέπτες του Βόλου, αλλά και για τα ίδια τα ζώα…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει