Τα ατομικά μέτρα που μπορούν να ελέγξουν την επιδημία


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020, 12:32

Θάνος Ξυδόπουλος

Η “ανοσία της αγέλης” ή “της κοινότητας” αναφέρεται στην ικανότητα ενός πληθυσμού να αντιστέκεται στην μόλυνση από ένα παθογόνο -όπως ένας ιός- επειδή ένας επαρκώς μεγάλος αριθμός ατόμων εντός του πληθυσμού έχει ανοσία σε ατομικό επίπεδο. 

Με την “ανοσία της κοινότητας”, η μεταδοτικότητα σε έναν πληθυσμό μειώνεται δραματικά μέσω ανοσολογικών μηχανισμών. Αυτή είναι η θεωρία των εμβολίων, η οποία ενισχύει την ειδική ανοσία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού, έτσι ώστε μια μεταδοτική ασθένεια να μην κερδίζει έδαφος.

Επίσης, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να εφαρμόζει συμπεριφορές που μειώνουν τη μεταδοτικότητα, οι επιδημίες μπορούν να προληφθούν ή να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό, χωρίς το μέτρο της καραντίνας.

Στο πλαίσιο αυτής της έννοιας, οι επιδημίες όπως του COVID-19 μπορούν να αποφευχθούν αυξάνοντας την επικράτηση των προληπτικών συμπεριφορών στο γενικό πληθυσμό που εμποδίζουν την εξάπλωσή του.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά και σωστά.
  • Καλύψτε το στόμα σας (με το μπράτσο σας) όταν βήχετε ή φταρνίζεστε
  • Αποφύγετε την στενή επαφή με όσους έχουν ήδη μολυνθεί.

Εξετάστε επίσης τις παρακάτω λιγότερο προφανείς αλλά εξίσου σημαντικές συμπεριφορές:

1. Απολυμάνετε την οθόνη της κινητής συσκευής σας. Είναι ένα φορητό πιάτο Petri, συσσωρεύοντας βακτήρια και, ναι, ιούς. Τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια είναι απαραίτητα εδώ, καθώς γενικά σκοτώνουν και τους ιούς. Καθαρίστε τη συσκευή σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη εκτίμησε ότι οι ιοί όπως ο COVID-19 μπορεί να παραμείνουν για εννέα ημέρες σε ομαλές γυάλινες και πλαστικές επιφάνειες, όπως μια οθόνη κινητού τηλεφώνου.

2. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Το στόμα, η μύτη, τα μάτια και τα αυτιά σας είναι όλες οι διαδρομές στο σώμα σας για ιούς και τα δάχτυλά σας είναι συνεχώς σε επαφή με επιφάνειες που μπορεί να περιέχουν ιούς. Αυτό το απλό μέτρο είναι δύσκολο να διατηρηθεί με συνέπεια, αλλά είναι απαραίτητο για τον έλεγχο της μόλυνσης.

3. Χρησιμοποιήστε μάσκες μόνο εάν είστε οι ίδιοι άρρωστοι.

4. Αυτο-περιοριστείτε αν είστε άρρωστοι και έχετε πυρετό.

Υιοθετήστε τις παραπάνω προληπτικές συμπεριφορές  με μεγάλη συνέπεια και μακροπρόθεσμα. Έτσι θα αποτραπεί η διάδοση πολλών άλλων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης, η οποία σκοτώνει αυτή την περίοδο περισσότερους ανθρώπους μηνιαίως από ό, τι ο COVID-19 έκανε τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει