Τα ελληνικά «κανόνια» στον σύγχρονο πόλεμο
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Δανάη Μαραγκού – Νίκος Χριστοφάκης
Παραγωγή: Ζougla.gr WebTV 2025
Σύμφωνα με πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές, το Σώμα του Πυροβολικού έχει χαρακτηριστεί και δικαίως, ως «ο Βασιλιάς της μάχης». Οι ίδιοι μάλιστα θυμίζουν και τη γνωστή ρήση, «το Πυροβολικό κατακτά, το Πεζικό καταλαμβάνει». Την ώρα λοιπόν που ο πόλεμος πια αλλάζει, κάτι που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα πεδία των μαχών, το Ελληνικό Πυροβολικό δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω.
Το Zougla.gr επισκέφθηκε τη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να καταγράψει από κοντά την καθημερινότητα αλλά και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των νέων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Σώματος που θα επανδρώσουν τις μονάδες στο μέλλον.
Στην είσοδο του στρατοπέδου, μας υποδέχθηκε ο Διοικητής της Σχολής, Συνταγματάρχης Γεώργιος Νέλλας, ο οποίος μας ξενάγησε στα ενδότερα. Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι μίλησαν on camera για την εκπαίδευσή τους, για τον λόγο που διάλεξαν το όπλο του Πυροβολικού, ενώ μας εξήγησαν και γιατί η ισχύς εξαρτάται και αποκτάται με τη γνώση, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο έμβλημα του Όπλου (Ισχύς δια της γνώσεως).
Δείτε όλα όσα κατέγραψε ο φακός:
Για την ιστορία, η Σχολή συγκροτήθηκε για πρώτη φορά στο Ναύπλιο το 1828, με την ονομασία «Σχολείο Πυροβολικής», με Διευθυντή τον Γάλλο Ταγματάρχη Πωζιέ. Το 1885 μετονομάστηκε σε «Σχολείο Βολής Πυροβολικού», και μεταστάθμευσε στην Αθήνα. Το 1937 μεταστάθμευσε στη Θήβα, όπου και λειτούργησε μέχρι το 1940. Το 1942 στη Μέση Ανατολή συγκροτήθηκε Σχολή Πυροβολικού, που λειτούργησε μέχρι το 1944, στην Ισμαηλία της Αιγύπτου. Το 1945, μετά τη λήξη του πολέμου, η Σχολή ανασυγκροτήθηκε και εγκαταστάθηκε στο Γουδί της Αθήνας. Την 1η Μαΐου 1946, μεταστάθμευσε οριστικά και εγκαταστάθηκε στη σημερινή της θέση, στη Νέα Πέραμο Αττικής. Το Στρατόπεδο φέρει το όνομα του «Τχη (ΠΒ) Γεωργιάδη Θωμά».
«Η Αγία Βαρβάρα σώζοι το πυροβολικόν» είναι η φράση που έχουν στα χείλη τους οι Πυροβολητές και στολίζει όλα τα στρατόπεδα του Πυροβολικού, καθώς και την είσοδο της Σχολής Πυροβολικού. Η Αγία Βαρβάρα μάλιστα είναι και η προστάτιδα του Πυροβολικού.
«Ο πατέρας της που την κατήγγειλε στις Αρχές για την πίστη της χτυπήθηκε από κεραυνό, τον οποίο συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού», λέει ο διοικητής της Σχολής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποστολή του Σώματος κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι η παροχή συνεχούς και εγκαίρου υποστηρίξεως με πυρά στις δυνάμεις ελιγμού για την άμεση καταστροφή ή εξουδετέρωση των στόχων εκείνων, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την εκπλήρωση της αποστολής τους.
Το έμβλημα της Σχολής καθιερώθηκε το 1968 και αποτελείται από ένα πύραυλο και δύο πυροβόλα χιαστί. Τα δύο πυροβόλα συμβολίζουν το Πυροβολικό Μάχης, ενώ ο πύραυλος συμβολίζει το Αντιαεροπορικό Πυροβολικό και τις τεχνολογικές εξελίξεις του Όπλου, με το επίγραμμα «ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ» δηλαδή, η ισχύς εξαρτάται – αποκτάται με τη γνώση.
Η εικόνα που παρουσιάζει το Ελληνικό Πυροβολικό μάχης σήμερα κρίνεται από πολλούς ικανοποιητική. Ωστόσο στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως χρειάζονται βελτιώσεις.