Τα Νέα της Πιάτσας #462


Πριν αναφερθούμε στην αγορά του αυτοκινήτου θα ξεκινήσουμε με τα τροχαία και την κακή νοοτροπία των οδηγών. Πριν από μερικές ημέρες είχε έρθει στη χώρα μας στα πλαίσια εκδήλωσης για την Οδική Ασφάλεια ένας πολύ γνωστός οδηγός αγώνων, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής. Συζητώντας για τα τροχαία ατυχήματα/δυστυχήματα μας είπε ότι το πρόβλημα με τους ‘Έλληνες οδηγούς δεν είναι ότι δεν ξέρουν να οδηγούν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν μάθει να πειθαρχούν στον Κώδικα Οδικής Ασφάλειας και αυτό γίνεται γιατί δεν έμαθαν από μικροί τι σημαίνει σεβασμός.

Είναι δύσκολο σε έναν μεγάλο να μάθεις πως λειτουργεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής σε ένα αυτοκίνητο. Οι νέοι είναι πιο εξοικειωμένοι και τα αντιλαμβάνονται εύκολα. Αν αυτοί οι νέοι είχαν μάθει από μικρά παιδιά, από το σχολείο, τι σημαίνει ένα τροχαίο που μπορεί να τους αφήσει ανάπηρους σε όλη τους τη ζωή θα λειτουργούσαν διαφορετικά.

Στην Ευρώπη το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής δεν το έχουν για να χάνουν οι μαθητές διδακτικές ώρες από τα μαθηματικά η τη χημεία. Τα έχουν για να κερδίζουν τη ζωή τους.

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι υπουργοί μας δεν καταλαβαίνουν τόσο απλά πράγματα. Δεν ξέρουμε -χωρίς να υποτιμήσουμε κάποιο μάθημα- αν αυτά που διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία είναι πιο σημαντικά από την ίδια τους τη ζωή. Δεν θέλουμε να πιάσουμε σήμερα το θέμα της παιδείας που μόνο παιδεία δεν είναι. Γιατί αν στα σχολεία οι μαθητές καταλάβαιναν τη διδακτέα ύλη δεν θα αναγκάζονταν οι μαθητές να τρέχουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια για να πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Τι σημαίνει παιδεία, ο κάθε υπουργός το ερμηνεύει διαφορετικά. Και φυσικά κανένας δεν καθιερώνει το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία. Κρίμα.

Ευτυχώς ότι δεν κάνει το κράτος προσπαθούν με ημίμετρα να το κάνουν ιδιωτικοί φορείς. Τελευταία η Avis Greece, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την ενίσχυση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, θέτει ως προτεραιότητα την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ασφαλούς οδήγησης.

Και αυτοί πιστεύουν σ αυτό που προσπαθούμε να πείσουμε τους καρεκλοκένταυρους. Πιστεύουν πως η αλλαγή ξεκινά από τη νέα γενιά. Για αυτό η Avis εγκαινιάζει την πρωτοβουλία «Avis Little Drivers», με στόχο να εμφυσήσει από νωρίς στα παιδιά βασικές αρχές κυκλοφοριακής αγωγής.

Με όχημα το παιχνίδι και τη βιωματική εμπειρία, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρνει μικρούς μαθητές από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Αττικής σε επαφή με τους βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό.

Η αυλή του σχολείου μεταμορφώνεται σε μια μικρή πόλη με σήματα, φανάρια και διαβάσεις, όπου τα παιδιά γίνονται «οδηγοί» σε ηλεκτροκίνητα παιδικά αυτοκίνητα και μαθαίνουν παίζοντας τις βασικές αρχές ασφαλούς μετακίνησης, από τη ζώνη ασφαλείας, μέχρι την αποφυγή του κινητού στο τιμόνι.

Την εμπειρία των παιδιών εμπλουτίζει ο συγγραφέας του παιδικού βιβλίου κυκλοφοριακής αγωγής «Οι Ήρωες του Λίο», Χάρης Γιακουμάτος, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα με διαδραστικές αφηγήσεις και ιστορίες. Στο τέλος της δράσης, κάθε παιδί φεύγει με ένα χαμόγελο – και μια συμβολική άδεια οδήγησης ως αναμνηστικό της συμμετοχής του.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 200 μαθητές έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Avis Little Drivers», που αποτελεί μέρος της στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Avis Greece. Είναι μια πρωτοβουλία που ενώνει την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία, και που επενδύει με ουσία στους αυριανούς οδηγούς, με σεβασμό, φροντίδα και την πεποίθηση πως η σωστή οδηγική συμπεριφορά ξεκινά από νωρίς. Μπράβο τους. Οι 200 μαθητές είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό. Για να μάθουν όλοι σωστά πρέπει να συνεργαστούν το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Συγκοινωνιών και φυσικά έμπειροι οδηγοί που θα δεχθούν να παίξουν το ρόλο του καθηγητή για να σωθούν ζωές. Πιστεύουμε ότι αν ενημερωθεί σωστά ο Πρωθυπουργός κάτι θετικό θα βγει και δεν θα σκοτώνονται ανήλικοι χωρίς δίπλωμα οδήγησης. Θα μάθουν να φοράνε κράνος όσοι κινούνται με δίκυκλα και να φοράνε ζώνες όχι μόνο ο οδηγός και συνοδηγός αλλά όλοι οι επιβάτες.

Ας επιστρέψουμε στις ταξινομήσεις των νέων αυτοκινήτων που ο Απρίλιος έκλεισε με άνοδο +9%. Βέβαια στην άνοδο αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι εταιρικές πωλήσεις που σημαίνει ότι δεν είναι 100% πωλήσεις σε ιδιώτες. Όμως ο αριθμός που έδωσε ο ΣΕΑΑ είναι θετικός και αυτό μετράει. Και αυτό το μήνα η Toyota κράτησε την πρώτη θέση τις ταξινομήσεις και ακολούθησαν η Peugeot, η Hyundai, η Opel, η Suzuki και την πρώτη εξάδα έκλεισε η Citroen.

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ το μήνα Απρίλιο ταξινομήθηκαν 14.656 Ι.Χ έναντι 13,445 που ταξινομήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα το 2024. Αν πάρουμε τις ταξινομήσεις από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο το πρόσημο είναι αρνητικό. Το πρώτο τετράμηνο του 2025 ταξινομήθηκαν 47.851 Ι.Χ ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ταξινομήθηκαν 50.113. Έχουμε δηλαδή -4.5%

‘Άλλη μια φίρμα από την Ασία έρχεται στην Ελλάδα. Ο Όμιλος της Autohellas υπέγραψε Σύμβαση Διανομής Αυτοκινήτων της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Changan και φέρνει τα αμιγώς ηλεκτρικά Deepal S07 και S05. Τα πρώτα αυτοκίνητα της Changan τα είδαμε στην Πανευρωπαϊκή Παρουσίαση της Μάρκας που έγινε στη Γερμανία.

Η Changan είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων. Έχει μια ιστορία 40 ετών στην αυτοκίνηση αλλά και πάνω από 150 χρόνια στη βαριά βιομηχανία της Κίνας. Για εμάς ναι είναι μια άγνωστη μάρκα. Ωστόσο οι Κινέζοι αισιοδοξούν να κάνουν τα αυτοκίνητά τους γνωστά σε όλη την Ευρώπη. Θα έχουν έδρα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες.  Στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Changan Automobile θα λειτουργεί τις δικές της θυγατρικές εταιρείες, διαθέτοντας οχήματα και παρέχοντας υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών. Το λανσάρισμα στην Ελλάδα, των δύο πρώτων πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων, του D-SUV DEEPAL S07 και του C-SUV DEEPAL S05 θα γίνει φέτος τον Οκτώβριο. Μετά θα έρθουν στην Ελλάδα αυτοκίνητα με plug-in υβριδικούς κινητήρες. (Στη φωτογραφία ο κ. Mingcai Li, Executive Vice President του CHANGAN Automobile Group με τον κ. Γιώργο Βασιλάκη, CEO των εταιρειών αυτοκινήτου του ομίλου της Autohellas)

Το E-Transit Courier EV της Ford που απευθύνεται στους επαγγελματίες, έχει σύγχρονη σχεδίαση, High-tech εσωτερικό, προηγμένα συστήματα ασφάλειας και το βασικότερο αυτονομία έως και 300 km. Το γεγονός ότι το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Transit Courier της Ford Pro έχει κερδίσει την κορυφαία διάκριση ασφάλειας Platinum από τον ανεξάρτητο οργανισμό ασφάλειας Euro NCAP, αυτό και μόνο φτάνει για να κερδίσει έδαφος στη δύσκολη κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων. Απευθύνεται σε μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις και ξεχωρίζει με την αισθητική του αλλά και τη σχεδίαση του. Στο βασικό του εξοπλισμό περιλαμβάνει τιμόνι τύπου squircle. Βελτιωμένη είναι η σχεδίαση της πίσω ανάρτησης που διευρύνει το πλάτος μεταξύ των θόλων των πίσω τροχών στα 1.220 mm, εξασφαλίζοντας στο συμπαγές βαν της Ford Pro τη δυνατότητα να μεταφέρει για πρώτη φορά δύο ευρωπαλέτες.

Στο τελευταίο Δ.Σ που έκαναν τα μέλη του «ΑτΧ» στη θέση του εκλιπόντος συναδέλφου Γιώργου Βαρίνου εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Κώστα Χαριάτη. Το Δ.Σ του θεσμού «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» με την τοποθέτηση του έμπειρου δημοσιογράφου στον ειδικό τύπο βρίσκεται και πάλι με 27 μέλη, δηλαδή με πλήρη σύνθεση βάσει του καταστατικού του. Στην ίδια συνέλευση αναδείχθηκε με μυστική ψηφοφορία το νέο, 5μελές στο εξής, Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε σε σώμα και εξέλεξε και πάλι πρόεδρο τον Νίκο Λουπάκη , αντιπρόεδρο τον Γιάννη Λημναίο, γενικό γραμματέα τον Νίκο Γιαννούλα και ταμία τον Γιάννη Τσιγκρή, ενώ την πεντάδα ως μέλος συμπληρώνει ο Χρήστος Αποστολόπουλος που εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Δ.Σ. Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι Κώστας Μποϊδάνης και Γιάννης Κανουπάκης.

Honda Gen 3 Fuel Cell Module

Η νέα μονάδα κυψελών καυσίμου νέας γενιάς της Honda θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη στο πλαίσιο του World Hydrogen Summit & Exhibition. Λίγο μετά την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της στην Ιαπωνία, η μονάδα αυτή θα παρουσιασθεί στη Διεθνή Έκθεση Hydrogen & Fuel Cell Expo, στο Ρότερνταμ από τις 20 έως τις 22 Μαΐου. Η έναρξη μαζικής παραγωγής έχει προγραμματιστεί για το 2027, με τη νέα μονάδα να προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις: μείωση του κόστους παραγωγής κατά 50%, διπλάσια ανθεκτικότητα και τριπλάσια ενεργειακή πυκνότητα όγκου σε σύγκριση με την τρέχουσα τεχνολογία.

Η CNH ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τη Starlink, θυγατρική της SpaceX, για την παροχή κορυφαίας δορυφορικής συνδεσιμότητας στους αγρότες. Αυτή η συνεργασία θα προσφέρει στους πελάτες των εμπορικών σημάτων της CNH – Case IH και New Holland  – αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, με τα οφέλη ενός πλήρως συνδεδεμένου στόλου – ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές παγκοσμίως. Καλό αυτό θα ενημερώνονται ιντερνετικά. Ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα αξιοποίησης της τεχνολογίας της Starlink είναι ο στοχευμένος ψεκασμός. Η πλατφόρμα FieldXplorer της CNH χρησιμοποιεί AI για να μετατρέπει εικόνες drone σε χάρτες πεδίου που διακρίνουν τα ζιζάνια από τις καλλιέργειες. Η CNH παρέχει στους αγρότες αξιόπιστες, εξατομικευμένες λύσεις που καλύπτουν τις μοναδικές απαιτήσεις της γεωργίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες της τεχνολογίας ακριβείας από οποιοδήποτε σημείο.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει