Τα παγκόσμια στρατηγικά ζητήματα καθρεπτίζονται στα γεγονότα στον Νίγηρα


Στις 26 Ιουλίου 2023, έλαβε χώρα πραξικόπημα στον Νίγηρα, όπου μια ομάδα στρατιωτών της προεδρικής φρουράς με επικεφαλής τον στρατηγό Omar Tchiani απέκλεισε το γραφείο του νυν αρχηγού του κράτους στην πρωτεύουσα του κράτους, Niamey.

Ο Νίγηρας, μεταφρασμένος από τη γλώσσα των νοτιοανατολικών Τουαρέγκ, σημαίνει «μεγάλος ποταμός», ή «ποτάμι των ποταμών» και είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο και  μέρος των λεγόμενων «Πέντε Σαχέλ». Είναι μια μεσόγεια πρώην γαλλική αποικία,με το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της να βρίσκεται στην έρημο Σαχάρα. Τέλος, ο Νίγηρας παρέχει περίπου το 40% του ουρανίου για τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία. Είναι ο Νίγηρας που σήμερα αποδείχθηκε ότι ήταν κεντρικός στα στρατηγικά συμφέροντα ορισμένων παγκόσμιων παραγόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γεγονότα στον Νίγηρα εξελίχθηκαν γρήγορα. Στις 27 Ιουλίου, ο στρατός της Προεδρικής Φρουράς ανακοίνωσε την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, το κλείσιμο των κρατικών συνόρων, την εισαγωγή απαγόρευσης κυκλοφορίας, την αναστολή όλων των θεσμών στη χώρα και την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας πολιτικών κομμάτων. Έγινε προειδοποίηση για απόπειρες ξένης στρατιωτικής επέμβασης.

Η φιλοδυτική κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μπαζούμ αντικαταστάθηκε από την κυβέρνηση του στρατηγού Abdurrahman Tchiani, ο οποίος αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας. Το ηγετικό κόμμα της αντιπολίτευσης του Νίγηρα εξέφρασε την υποστήριξή του στη νέα κυβέρνηση και χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν προς τη γαλλική πρεσβεία στο Niamey απαιτώντας το κλείσιμο των ξένων – αμερικανικών και γαλλικών – στρατιωτικών βάσεων. Η νέα κυβέρνηση δήλωσε αμέσως την αντιδυτική της θέση, τον αντιαποικιακό της προσανατολισμό, τον προσανατολισμό της προς την οικονομική κυριαρχία και τα φιλορωσικά αισθήματα στη χώρα. Ο Μοχάμεντ Μπαζούμ δεν σχεδίαζε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, τηρώντας μια φιλοδυτική θέση. Μετά την απομάκρυνσή του από την προεδρία, ο Μπαζούμ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στην εξουσία, δηλώνοντας τη δέσμευσή του στις δημοκρατικές αξίες.

Η αξιολόγηση των γεγονότων από διαφορετικά μέρη της σύγκρουσης διέφερε. Στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, η οποία ξεκίνησε την επομένη του πραξικοπήματος, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Πρόεδρος της Ένωσης των Κομορών Azali Assoumani δήλωσε: «Καταδικάζουμε έντονα τα γεγονότα στον Νίγηρα και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας του Νίγηρα και της οικογένειάς του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέση αυτή υποστηρίχθηκε από την ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Χωρών της Δυτικής Αφρικής), η οποία είναι γνωστή για τον φιλοδυτικό της προσανατολισμό. Η ECOWAS ανέστειλε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με τον Νίγηρα, απείλησε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του στρατού που συμμετείχε στο πραξικόπημα και έκλεισε τα σύνορα. Σύμφωνα με πηγές, εκπρόσωποι ορισμένων χωρών της ECOWAS έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να παράσχουν στρατεύματα για στρατιωτική επιχείρηση στον Νίγηρα. Στην πραγματικότητα, η ECOWAS λειτούργησε ως πυλώνας της Ευρώπης. Στις 4 Αυγούστου έγινε σαφές ότι οι επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας των χωρών της Δυτικής Αφρικής είχαν υιοθετήσει σχέδιο επέμβασης στον Νίγηρα. Η νέα κυβέρνηση έλαβε προθεσμία έως τις 6 Αυγούστου για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη και να αποκαταστήσει τον πρώην πρόεδρο. Διαφορετικά, σύμφωνα με το Reuters, ενδέχεται να σταλούν στρατεύματα στον Νίγηρα για να παρέμβουν.

Ωστόσο, αυτή η άποψη δεν αντικατοπτρίζει τις θέσεις όλων των αφρικανικών χωρών. Το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και η Γουινέα έδωσαν διαφορετική εκτίμηση για τα γεγονότα στον Νίγηρα, τονίζοντας ότι η Αφρική απελευθερώνεται από τις δυτικές επιταγές και τη νεοαποικιακή ληστεία της ηπείρου από τις πρώην μητροπόλεις της. Εξέδωσαν ανακοίνωση ότι θα θεωρούσαν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Νίγηρα ως κήρυξη πολέμου εναντίον τους. Η Αλγερία έχει υιοθετήσει μια αντίστοιχη πολιτική, και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως σοβαρή υποστήριξη για την de facto ηγεσία του Νίγηρα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν το πραξικόπημα στον Νίγηρα. Έτσι, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ δήλωσε ότι η Γερμανία, υπό τις συνθήκες αυτές, αναστέλλει την οικονομική στήριξη προς τον Νίγηρα («Έχουμε αναστείλει όλες τις πληρωμές άμεσης στήριξης προς την κυβέρνηση του Νίγηρα») και επίσης σταμάτησε κάθε βοήθεια προς τη χώρα, η οποία προέβλεπε « στην ανάπτυξή του». Η Ισπανία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Βασιλείου, κάλεσε επίσης τον Νίγηρα να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη και αποφάσισε να αναστείλει τη διμερή συνεργασία.

Αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Νίγηρας και η Γαλλία «ανταλλάσσουν ευγένειες»: η Γαλλία, η οποία έλαβε το 40% του ουρανίου για την πυρηνική βιομηχανία της από τον Νίγηρα, ανέστειλε τα προγράμματα οικονομικής στήριξης του Νίγηρα μέχρι να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στη χώρα. Οι νέες αρχές του Νίγηρα, με τη σειρά τους, ανέστειλαν τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει «την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» και «την απελευθέρωση του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ». Αυτή η παγιωμένη αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών μαρτυρεί το ακραίο ενδιαφέρον της Ευρώπης για την αποκατάσταση του status quo στον Νίγηρα, καθώς και στα αφρικανικά κράτη που συνδέονται με τον Νίγηρα, τα οποία λειτουργούν ως ενιαίο μέτωπο – «για» τη νέα κυβέρνηση του Νίγηρα και τους αντιπάλους του -Δυτική και αντιαποικιακή πολιτική, καθώς και «εναντίον» της Ευρώπης, η οποία, παρά την επίσημη ανεξαρτησία των αφρικανικών χωρών, συνεχίζει να ασκεί μια νεοαποικιακή οικονομική πολιτική στην Αφρική.

Η κατάσταση αλλάζει ραγδαία, οπότε ας στραφούμε στις βιώσιμες τάσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ηγέτες μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών ήταν ο Ζακ Σιράκ στη Γαλλία, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία. Τους ένωσε η ιδέα της ανάπτυξης της Ευρώπης χρησιμοποιώντας τη Ρωσία ως βάση πόρων. Ήταν η ιδέα της «Μεγάλης Ευρώπης» – μιας Ευρώπης «από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ». Αυτές οι ιδέες εκφράστηκαν αρχικά από τον Charles de Gaulle.

Η επιτυχής ανάπτυξη του έργου της Μεγάλης Ευρώπης – ο συνδυασμός φθηνών ρωσικών πόρων και δυτικής τεχνολογίας, η ανεξαρτησία της ακολουθούμενης πολιτικής και η ενότητα στις πολιτικές αποφάσεις – αποτέλεσε απειλή για την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ και η Αμερική έκανε μια σειρά από ενέργειες για να το εξουδετερώσει.

Η πιο σημαντική ενέργεια για την παρεμπόδιση του εγχειρήματος της Μεγάλης Ευρώπης ήταν η καταστροφή των οικονομικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρήθηκε ότι από τη στιγμή που οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας είχαν διακοπεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντικαθιστούσαν τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες με άλλες πηγές. Εξ ου και το ενδιαφέρον για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο μεταφέρεται με τάνκερ και κοστίζει στην Ευρώπη πολύ περισσότερο από το ρωσικό αέριο αγωγών.

Η αμερικανική στρατηγική για την εξάλειψη του ανταγωνιστή της και την αποδυνάμωση της Ευρώπης, την παρεμπόδιση του εγχειρήματος της Μεγάλης Ευρώπης, είχε μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και έναν ορίζοντα σχεδιασμού που εκτεινόταν δεκαετίες στο μέλλον. Η αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πίεση για την προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, η αυξανόμενη όξυνση της εχθρότητας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μπλοκ του ΝΑΤΟ αποτελούν κρίκους στην ίδια αλυσίδα.

Ποια είναι η ουσία; Ποια είναι η θέση της Ευρώπης σήμερα; Η προμήθεια μεταφορέων ενέργειας από τη Ρωσία έχει μειωθεί απότομα. Το κόστος μιας κιλοβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία είναι περίπου 4 φορές υψηλότερο από το κόστος μιας κιλοβατώρας στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, η γερμανική οικονομία (η τεχνολογική και οικονομική «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις και αναγκάζεται να μεταφέρει τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις από την Ευρώπη στην Αμερική. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη έχει χάσει το καθεστώς μιας γεωπολιτικής οντότητας που λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις. Μπορεί να λεχθεί ότι το στρατηγικό σχέδιο των ΗΠΑ για την αποδυνάμωση της Ευρώπης, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πηγαίνει καλά. Οι θέσεις στην Αφρική της Γαλλίας και της Ευρώπης, που συμμετείχαν στον αποικισμό της ηπείρου, εξασθενούν και σε αυτές τις διαδικασίες μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη σύμπτωση εσωτερικών αφρικανικών, ουσιαστικά αντινεοαποικιακών αποφάσεων, και τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. κράτη. Ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει συχνά στην ιστορία, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παραμείνει στη σκιά, δεν ενεργεί πάντα με τα χέρια του και επίσης πιέζει άλλους συμμετέχοντες για να τους αποδυναμώσει αμοιβαία.

Ταυτόχρονα, η Γαλλία, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια με τους πυρηνικούς σταθμούς της (χρησιμοποιώντας ουράνιο), έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική της θέση και τα πλεονεκτήματά της. Αυτή η συγκυρία, αν θυμηθούμε τη στρατηγική των ΗΠΑ για την αποδυνάμωση της Ευρώπης και την ουσιαστική εξάλειψη των ανταγωνιστών, καθιστά τη Γαλλία έναν άλλο στόχο για τις ΗΠΑ.

Θυμόμαστε ότι ο Νίγηρας παρέχει το 25% του συνόλου των προμηθειών ουρανίου στις χώρες της ΕΕ και περισσότερο από το 35% του ουρανίου για την πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας. Τώρα η Γαλλία, στην πραγματικότητα, βρίσκεται σε μια απελπιστική κατάσταση. Για αυτήν, η διακοπή των προμηθειών ουρανίου από τη νέα κυβέρνηση του Νίγηρα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, παρόμοια με το περιστατικό του Μπέιλι. Χωρίς ουράνιο από τον Νίγηρα, η Γαλλία θα αντιμετωπίσει ενεργειακή κρίση και πτώση της οικονομικής ανάπτυξης, που θα οδηγήσει σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που συμβαίνει τώρα με τη γερμανική οικονομία και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια άμεση ένοπλη σύγκρουση στην Αφρική.

Έτσι, ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος και της έλευσης στην εξουσία μιας αντιευρωπαϊκής κυβέρνησης στον Νίγηρα, η Ευρώπη χάνει τις θέσεις της σε αυτή την αφρικανική περιοχή. Το θέμα δεν αφορά μόνο τα ορυκτά (κυρίως το ουράνιο, χωρίς το οποίο η γαλλική πυρηνική βιομηχανία μπορεί να αντιμετωπίσει κρίση). Για τη γαλλική οικονομία, η διακοπή των εξαγωγών ουρανίου από τον Νίγηρα είναι καταστροφή.

Το θέμα είναι επίσης το μπλοκάρισμα ενός άλλου έργου, στο οποίο η Ευρώπη, μετά την απόρριψη των ρωσικών υδρογονανθράκων, είχε εναποθέσει μεγάλες ελπίδες. Πρόκειται για τον μήκους 5.660 km NMGP (Nigeria Morocco Gas Pipeline project), ο οποίος, σύμφωνα με το έργο, είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο. Το καλοκαίρι του 2018, η National Petroleum Corporation (NNPC) της Νιγηρίας και η Εθνική Αρχή Υδρογονανθράκων και Ορυχείων (ONHYM) του Μαρόκου υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας. Ο αγωγός φυσικού αερίου Νιγηρία-Μαρόκο-Ευρώπη, ο οποίος θα πρέπει να διέρχεται από το έδαφος του Νίγηρα, είναι μια εναλλακτική λύση στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρώπη έσπευσε τη Νιγηρία, συνειδητοποιώντας ότι η οικονομική της ευημερία εξαρτιόταν από το σχετικά φθηνό φυσικό αέριο. Θα επιτρέψει η νέα κυβέρνηση του Νίγηρα έναν αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη; μέσω της επικράτειάς της, δεδομένου του έντονου αντιευρωπαϊκού προσανατολισμού της πολιτικής της; Είναι πρόβλημα.

Και εδώ αρχίζει η διασκέδαση. Με ποιο γεωμετρικό σχήμα, που συμβολίζει τον αριθμό των ενδιαφερομένων – «παικτών», έχουμε να κάνουμε; Ποιες είναι οι μεταξύ τους σχέσεις, ποιες διασυνδέσεις, παράδοξα και αντιφάσεις μπορούμε να παρατηρήσουμε στην κατάσταση με το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα; Ας δούμε το παράδειγμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου NMGP.

Αν λοιπόν δεν κατασκευαστεί ο αγωγός φυσικού αερίου ή καθυστερήσει/επιβραδυνθεί η κατασκευή του, ποιος θα χάσει;η  Ευρώπη, της οποίας η οικονομία βρίσκεται ήδη σε παρακμή χωρίς ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Και ποιος κερδίζει; Το διαβόητο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η ενίσχυση της Ευρώπης είναι αντίθετη με τα συμφέροντα της «νέας μητρικής χώρας» – των Ηνωμένων Πολιτειών, που ενδιαφέρονται να μπλοκάρουν κάθε εναλλακτικό σχέδιο που μπορεί να ανταγωνιστεί οικονομικά ή/και πολιτικά την Αμερική. Η Αφρική, όπως έδειξε η κατάσταση με το πραξικόπημα στον Νίγηρα, δεν είναι ομοιογενής. Για εκείνο το τμήμα του που ενδιαφέρεται να αποκομίσει κέρδος από την πώληση και τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω των εδαφών του στην Ευρώπη, δεν είναι κερδοφόρο. Για εκείνες τις αφρικανικές χώρες για τις οποίες η καταπολέμηση της νεοαποικιοκρατίας και της κυριαρχίας αποτελεί προτεραιότητα, είναι επωφελής.

Εάν η πρώην κυβέρνηση με την φιλοευρωπαϊκή της πολιτική αποκατασταθεί στον Νίγηρα (ειρηνικά ή στρατιωτικά, δεν είναι ακόμη γνωστό), η πιθανότητα να κατασκευάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου αυξάνεται. Ποιος ωφελείται; Σίγουρα η Ευρώπη. Ποιον δεν ωφελεί; Την Αμερική. Και η Αφρική; Αυτό το τμήμα της, που στηρίχθηκε στη συνεργασία με την Ευρώπη σε βάρος της κυριαρχίας της, κερδίζει. Εκείνες οι χώρες της ηπείρου που επιδιώκουν να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους, που θέλουν να αντισταθούν στις νεοαποικιακές στρατηγικές – όχι.

Έτσι, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, οι φιλοευρωπαϊκές χώρες της Αφρικής και οι χώρες που ενδιαφέρονται περισσότερο για την κυριαρχία μπαίνουν στον επόμενο γύρο του «αντι-νεο-αποικιακού» αγώνα. [Υπάρχει σίγουρα μια απλοποίηση στη διαίρεση των αφρικανικών χωρών σε φιλοδυτικές (φιλοευρωπαϊκές) και αντιδυτικές. Ως εκ τούτου, τονίζουμε ότι έχουμε κατά νου μόνο τη συγκεκριμένη κατάσταση και την πολιτική σε σχέση με την κατάσταση γύρω από τον Νίγηρα.] Όμως το γεωμετρικό σχήμα που ανακοινώσαμε έχει μια άλλη πλευρά, και αυτή είναι η Ρωσία. Είναι ωφέλιμο για τη Ρωσία να ενισχύσει τις θέσεις της Ευρώπης στην Αφρική; Όχι. Ειδικά στην κατάσταση της πιο αυστηρής πολιτικής κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των αντιρωσικών στρατιωτικοπολιτικών αποφάσεων. Όπως η Αμερική δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της Ευρώπης. Η Αμερική στην παρούσα κατάσταση συμπεριφέρεται σε κάποιο βαθμό ως εξωτερικός παρατηρητής, αν και είναι η Ουάσιγκτον που είναι ο κύριος ωφελούμενος. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε στις 4 Αυγούστου μερική μείωση της οικονομικής στήριξης προς τον Νίγηρα, αλλά αυτό το μέτρο δεν ισχύει για ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες. Βλέπουμε την παράδοξη σύμπτωση των συμφερόντων Ρωσίας και ΗΠΑ στην αποδυνάμωση της θέσης της Ευρώπης στην Αφρική. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως τουλάχιστον κάποια βάση για εταιρική σχέση, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέρος της ίδιας εξεγερμένης «περιφέρειας» που έχει δηλώσει τις αξιώσεις της για κυριαρχία. Η Αμερική ενδιαφέρεται να αποδυναμώσει τις θέσεις της Ρωσίας στην Αφρική. Επιπλέον, στην παρούσα κατάσταση με τον Νίγηρα, θα χρειαστούμε θέληση και σοφία όχι για να αποδυναμώσουμε, αλλά για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις θέσεις μας στην Αφρική.

Για ποιες αφρικανικές λύσεις ενδιαφέρεται η Ρωσία; Παραδοσιακά, η Ρωσία πάντα υποστήριζε τον αντιαποικιακό αγώνα των χωρών της αφρικανικής ηπείρου και τώρα, στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την υποστήριξή του στις αφρικανικές χώρες στην κίνησή τους για κυριαρχία. Έτσι, η επιθυμία του λαού του Νίγηρα για κυριαρχία και άρνηση εκμετάλλευσης των πόρων της χώρας βρίσκει υποστήριξη από τη Ρωσία. Όσο για εκείνες τις αφρικανικές χώρες που επιλέγουν τον δικό τους δρόμο, υπάρχει μια εξαιρετική φόρμουλα: «Αφρικανικά προβλήματα – μια αφρικανική λύση» και η Ρωσία αναγνωρίζει το δικαίωμα των αφρικανικών χωρών να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να γίνουμε ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος για τις αφρικανικές χώρες, με τις οποίες θα προχωρήσουν στην πορεία. Και εάν η Ρωσία ενισχύσει τη θέση της στον Νίγηρα και στις χώρες της περιοχής που έχουν εδραιωθεί μαζί της, θα είναι αυτό ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης και μοχλός πίεσης για την επίλυση ορισμένων άλλων οξυμένων παγκόσμιων ζητημάτων;

 

 

 

 Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει