Τα πρώτα εμβόλια των Pfizer/BioNTech αναμένονται την Κυριακή στον Καναδά
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020, 20:24

Οι πρώτες δόσεις ενός εμβολίου εναντίον του Covid-19 θα φτάσουν στον Καναδά αργότερα σήμερα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, με περισσότερες της αρχικής παρτίδας των 30.000 να φτάνουν αύριο, Δευτέρα, δήλωσε στο δίκτυο CBC ο αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για τη διανομή του εμβολίου στον Καναδά.

Από τη Δευτέρα, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν οι πρώτες δυτικές χώρες μετά τη Βρετανία που ξεκινούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο που ανέπτυξαν η Pfizer και η γερμανική BioNTech.

Οι δόσεις θα διανεμηθούν σε 14 κέντρα στον Καναδά, με τους πιο ευάλωτους, περιλαμβανομένων των ηλικιωμένων που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και των υγειονομικών, να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.

«Ορισμένες πτήσεις θα φτάσουν απόψε. Ορισμένες πτήσεις θα φθάσουν αύριο», δήλωσε ο αντιστράτηγος Ντάνι Φόρτιν στην Καναδική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Τα εμβόλια έφυγαν από το Βέλγιο, όπου παρήχθησαν, προχθές, Παρασκευή.

Το χρονοδιάγραμμα διανομής προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό, και τα σημεία χορήγησης του εμβολίου θα αυξηθούν σιγά σιγά σε περίπου 200, αρχής γενομένης αυτήν την εβδομάδα, είπε ο Φόρτιν.

«Πρόθεση εδώ είναι να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε την τακτική χορήγηση εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες», με 249.000 δόσεις να αναμένονται στον Καναδά έως τα τέλη του έτους, είπε.

Ο Καναδάς αναμένεται να εγκρίνει ένα δεύτερο εμβόλιο από τη Moderna «αρκετά σύντομα» και η χώρα θα είναι έτοιμη να δεχθεί φορτία αυτού του εμβολίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε ο Φόρτιν.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης η Σουπρίγια Σάρμα, ανώτερη ιατρική σύμβουλος της υπηρεσίας Health Canada, είπε πως η εξέταση του εμβολίου της Moderna συνεχίζεται και η απόφαση των ρυθμιστικών αρχών μπορεί να ληφθεί πριν από τα τέλη του έτους.

Αξιωματούχοι έχουν πει πως αναμένουν να λάβουν έξι εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna πριν από τα τέλη Μαρτίου. Κάθε εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις, που χορηγούνται με διαφορά περίπου τριών εβδομάδων.

 Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει